İdlib'de Suriye ordusunun hava saldırı sonucu 33 Türk askerinin hayatını kaybetmesi, dünya medyasında büyük yankı uyandırdı. New York Times saldırı ile ilgili, "Suriye'deki savaşın seyrini değiştirebilir" değerlendirmesini yaparken, İngiltere merkezli Guardian gazetesi şehit olan askerlerin sayısının 22 ila 70 arasında değiştiği bilgisini verdi.
Alman basını yaşanan gelişmeyi "Rus uçakları Türk askerini vurdu" manşetiyle aktarırken BBC olayı, "Suriye Savaşı: İdlib'deki hava saldırısında 22 Türk askeri öldü" sözleriyle geçti. Sabaha karşı gazetecilere açıklamalarda bulunan Hatay Valisi Rahmi Doğan, şehit sayısının 33'e yükseldiğini belirtti.
İdlib’de Suriye ordusunun düzenlediği hava saldırısı sonucu 33 Türk askeri şehit oldu. Kahreden haberi BBC başta olmak üzere birçok yayın kuruluşu “son dakika”, “flaş haber” şeklinde duyurdu.
Bild, “Suriye’de ortam geriliyor ve durum giderek ciddileşiyor” sözleriyle İdlib’de yaşanan gelişmeleri sayfasına taşıdı.
Der Spiegel ve Die Welt, saldırıda şehit sayısının artabileceğini vurgularken, Merkür’de de Putin’in Suriye zirvesini reddettiği ve kararın ardından Türk askerinin vurulduğu bilgisi hatırlatıldı.
Yaşanan gelişmeler, Der Tagesspiegel ve Stern’de dahil tüm Alman medyasında geniş yer buldu.
İngiliz yayın kuruluşu BBC, İdlib’de yaşanan gelişmeyi “Suriye Savaşı: İdlib’deki hava saldırısında 22 Türk askeri öldü” manşetiyle duyurdu.
Agence France-Presse (AFP) ise haberi “Suriye: 22 Türk askeri öldü, büyük gerginlik tırmanıyor” manşetiyle duyurdu. Haberde ise, “Perşembe günü Suriye’nin kuzeybatısında ciddi bir insani krizle boğuşan ve gerginliğin arttığı İdlib eyaletinde 22 Türk askeri öldü” denildi.
TÜRK YETKİLİ NEW YORK TIMES’A KONUŞTU
ABD merkeli New York Times gazetesi ise son saldırının Suriye'deki savaşın seyrini değiştirebileceğine işaret etti:
Türk yetkililer saldırının Suriye hükümetine bağlı birlikler tarafından gerçekleştiğini söyledi, ama son haftalarda bölgede hava saldırıları düzenleyen taraf Rus savaş uçaklarıydı.
Gazete Türkiye'nin ABD veya NATO desteği olmadan Türkiye'nin Suriye'ye müdahalede bulunmasının muhalefet tarafından sorgulandığından da bahsetti.
İdlib’deki saldırıda çok sayıda askerimizin şehit olamasının ardından Amerikan The New York Times bir Türk yetkilinin açıklamalarına yer verdi. Saldırının Suriye’deki savaşın gidişatını değiştireceğini belirten gazete, saldırıda kullanılan Rus savaş jetlerine dikkat çekti.
Habere göre Türk yetkili, Türk askerlerine bölgede haftalardır yapılan hava saldırılarının Suriye ordusu tarafından kullanılan Rus savaş jetleriyle yapıldığını söyledi. Haberde gazete, Rus tarafının olayla ilgili yorumda bulunmadığı da belirtti.
EL CEZİRE: BÖLGEDEKİ GERİLİM DAHA DA ARTACAK
Orta Doğu'nun etkili yayın organlarından El Cezire televizyonu, Suriye hükümetinin hava saldırısında 33 Türk askerinin şehit edilmesinin bölgedeki gerilimi daha da artıracağı ve yeni bir insani kriz dalgasını tetikleyebileceğini aktardı.
DW: TÜRKİYE. NATO'NUN 5. MADDESİNİ İŞLETME HAKKINA SAHİP
Alman devlet kanalı Deutsche Welle (DW) İdlib'deki saldırıya ilişkin gelişmeleri okuyucularına canlı olarak aktardı. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın daha önce bölgede yaşananlar nedeniyle Suriye ve Rusya'yı suçladığını yazan DW, 33 Türk askerinin hayatını kaybetmesine ilişkin, "Türkiye, NATO'nun 5. maddesini işletme hakkına sahip. Ancak böyle bir kontekste bu maddenin işletilmesine onay verilir mi bilinmiyor. Daha önce sadece bir kez bu madde işletildi o da ABD'nin talebiyle Afganistan'da." yorumunu yaptı.
FRENCE 24: TÜRKİYE'NİN SURİYE'DEKİ EN BÜYÜK KAYBI
Hava saldırısıyla ilgili Hatay Valisi'nin açıklamalarını duyuran Fransa'nın kamu yayın kuruluşu France 24 ise Türkiye'nin İdlib'e asker gönderme kararı almasından bu yana bir gün içerisinde en büyük kaybını yaşadığına dikkat çekti.
Guardian gazetesi: "Hayatını kaybeden Türk askerinin sayısının 22 ila 70 arasında değiştiğine dair haberler geliyor."
"Türk kaynaklar saldırıdan Suriye rejimini suçladı ama İdlib'deki bazı kaynaklar ve teyit edilemeyen gece görüntüleri saldırının Rus hava kuvvetleri tarafından gerçekleştirilmiş olabileceğine işaret ediyor. Rusya üç aydır İdlib'de Şam'a yardım ediyordu."
"Ankara ile Moskova arasında önemli ticaret, enerji ve savunma bağları olsa da, iki ülke arasındaki ilişkiler Suriye'deki şiddet olayları nedeniyle bir sınavdan geçiyor, farklı tarafları destekliyorlar."
Financial Times gazetesi: "Türkiye'de bir ay içinde hayatını kaybeden asker sayısı 43'e çıktı.
"Saldırı, Türkiye'yi Suriye rejimi ile Rus müttefiklerine karşı topyekûn bir çatışmaya itme riski taşıyor. Erdoğan, Esad birliklerinin bölgeden çekilmesi için Şubat ayı sonuna kadar süre tanıdı ve çekilmemeleri durumunda Türkiye'nin zorla birlikleri bölgeden uzaklaştıracağı tehdidinde bulundu.
"Bu saldırıyla, İdlib'deki insani krizi ve mülteci akınını önlemeye çalışan Türkiye, Nato üyesi müttefiklerinden destek çağrısını yineleyecektir. Şimdiye kadar hiçbir Nato üyesi 5. Maddenin resmi olarak devreye girmesi için görüşmelerde bulunmadı."
Le Monde: "Bombardımanlar Ankara ile Moskova'nı açma riski doğuruyor. Rus ve Türk yetkililer arasındaki yeni tur görüşmeler Perşembe günü Ankara'da gerçekleşti, sonucuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.
"Şam, Rusya'nın hava desteğiyle 2019 Aralık ayında İdlib'in geri alınması için operasyon başlattı. Son haftalarda rejim ve müttefiki Rusya, Türkiye sınırındaki birçok bölgenin kontrolünü ele geçirdi."
El Cezire televizyonu, saldırının bölgedeki gerilimi daha da artıracağı ve yeni bir insani kriz dalgasını tetikleyebileceği yorumu yaptı.
Alman Deutsche Welle de İdlib'deki saldırıya ilişkin gelişmeleri okuyucularına canlı olarak aktardı.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın bölgede yaşananlar nedeniyle Suriye ve Rusya'yı suçladığını yazan DW, 33 Türk askerinin şehit olması sonrası haberinde şu tespiti yaptı:
Türkiye, NATO'nun 5. maddesini işletme hakkına sahip. Ancak böyle bir kontekste bu maddenin işletilmesine onay verilir mi bilinmiyor. Daha önce sadece bir kez bu madde işletildi o da ABD'nin talebiyle Afganistan'da.
Ankara'nın Suriye'de en zor günlerinden birini yaşadığını yazan Birleşik Krallık'tan Guardian gazetesi haberinde "Hayatını kaybeden Türk askerinin sayısının 22 ila 70 arasında değiştiğine dair haberler geliyor" ifadesini kullandı.
Gazete Ankara ve Moskova'nın enerji ve savunma alanında bağları olsa da ilişkilerinin Suriye nedeniyle testten geçtiğine vurgu yaptı.
"ANKARA VE MOSKOVA İDLİB'DE TEHLİKELİ SINIRA GİRDİ"
Rusya’nın en saygın gazetelerinden Kommersant bugün “Ankara ve Moskova İdlib’de artık tehlikeli sınıra geldi” manşetiyle çıktı.
Suriye’nin İdlib bölgesinde TSK’ya yapılan hava saldırısı sonucu 33 asker hayatını kaybetmişti. Ankara’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yaklaşık yedi saat süren güvenlik toplantısı düzenlenmişti. Cumhurbaşkanlığı saldırıya misliyle karşılık verileceğini duyurmuştu. Rusya bu sabah, saldırıda yer almadığını açıklamıştı.
turkrus.com’un haberine göre Kommersant’ın haber analizinde, “Türkiye ile Rusya, Suriye’de doğrudan bir askeri çatışmanın eşiğine geldi” dendi.
Yazıda, perşembe günü, Suriye’deki silahlı muhalif güçlerin, Türk ordusunun desteğiyle İdlib’deki iki stratejik güzergahın kesiştiği Sarakib şehrini yeniden ele geçirdiği hatırlatılarak bu saldırının Suriye’deki Rus ordusuna karşı artan bir tehdit oluşturduğu vurgulandı.
‘En kötü senaryo’ şöyle çizildi: “Moskova olayların daha da kötüye gitmesinden korkuluyor: Çatışma bölgesi üzerinde bir Rus askeri uçağı düşürülürse Rusya’nın bir şekilde buna yanıt vermesi gerekecek.”
Yazıda ayrıca “Şimdilik Rusya ve Türkiye müzakereleri farklı seviyelerde sürdürüyor, ancak görünüşe göre pek de başarılı değiller. dendi.