İçme suyu havzasına kaçak yapılmak istenen depo önünde protesto eylemi

Yayın tarihi: 11 Ekim 2021 Pazartesi 10:28 am - Güncelleme: 11 Ekim 2021 Pazartesi 10:28 am

İstanbul’un en önemli içme suyu kaynağı olan Büyükçekmece göl havzasında düşük yoğunluklu konut alanında kaçak olarak yapılmak istenen depo mahalle halkı ve çevre dernekleri tarafından protesto edildi.

Büyükçekmece Belediyesi’nce iki kez mühürlenmesine ve suç duyurusunda bulunulmasına karşın, ASC Mimarlık Dekorasyon Reklamcılık İnşaat Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi tarafından Karağaç mahallesi içme suyu havzasında yapılmak istenen 67 bin metrekarelik lojistik deposunun Türkiye’nin önde gelen online alışveriş şirketlerinden birisi için yapıldığı iddia ediliyor.

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ruhsat aldık” iddiası

ASC Mimarlık Dekorasyon Reklamcılık İnşaat Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi tarafından Büyükçekmece ilçesi, Karaağaç mahallesi, Eskice mevkii 113 Ada 1 Parsel üzerinde resmi izinler alınmadan konut imarlı alanda yapılmak istenen devasa inşaat için Büyükçekmece Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Büyükçekmece Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü ve Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri kaçak inşaat girişimine geçit vermemek için 24 saat esasıyla bölgede nöbet tutmaya başladı. Göl koruma havzasında yapılmak istenen kaçak yapıya çevre dernekleri ve pek çok sivil toplum örgütü de tepkili. ASC Mimarlık Dekorasyon Reklamcılık İnşaat Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi yetkililerinin “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ruhsatımızı aldık” şeklindeki açıklaması ise şaşkınlık yaratıyor.

Suç duyurusu bile durduramadı!

Büyükçekmece Gölü su toplama havzası orta koruma bölgesinde, ilçe belediyesinden yasal izinler alınmadan yapılmak istenen lojistik depo inşaatı önceki gün İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri tarafından ikinci kez mühürlendi. Büyükçekmece Belediyesi’nin Cumhuriyet Savcılığı’na yaptığı suç duyurusuna rağmen inşaat faaliyetlerini durdurmayan ASC Mimarlık Dekorasyon Reklamcılık İnşaat Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi, mahalle halkı ve çevre dernekleri tarafından protesto edildi. Şantiye alanına gelen onlarca vatandaş “Büyükçekmece’de çevre bizi emanettir, geleceğe mirastır”, “Doğa katliamına dur de”, “Rantı değil yeşili savunuyoruz” gibi pankartlar açarak kaçak depo yapılmasını protesto etti.

“Çok büyük bir katliam bu”

Protesto eylemi sonrası bir açıklama yapan Karaağaç Mahalle Muhtarı Nejat Doğan, yapılmak istenen lojistik deposunun yerleşim alanlarının yakınında olması nedeniyle bölge trafiğini de olumsuz etkileyeceğini belirterek tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Göl havzasına yakın bir yer koruma havzası. Yakın koruma olarak geçen bir yer. Şu an burada imar uygulaması daha bu bölgede geçmiş değil. Bildiğim kadarıyla burasını ilk yapan kişi, çiftlik olarak yapan kişi bir imar izni almıştı. Şu an ne durumdadır bilemiyorum.”

Erol Biçer: “Karaağaç köy halkındanız. Bu ikinci bir katliam köyümüzde. Bir tane yapıldı. Köyümüzün giriş çıkışlarımız tamamen kısıtlandı. Akşamüstü çocuklarımız okuldan dönemiyor. Tırlar yolları kapadı. Bir aynısı bakınız 400 metre arkamız Büyükçekmece gölü. Bu göl tamamıyla İstanbul’un. Bunun dibine büyük bir tır deposu yapılması mümkün mü? Nasıl yapıyorlar bilmiyorum. Gerekli devletin büyükleri duysun bunu, görsün. Biz de buradayız. Bunun yapılmaması için elimizden geleni göstereceğiz köy halkı olarak. Bundan sonrası nasıl olur bilmiyorum. Çok büyük bir katliam bu.’’

Eyüp Dal: “Büyükçekmece’de ikamet ediyorum. Buraya da Roman kökenli biri olarak geldim. Karaağaç’ta yaşayan Roman vatandaşlarımızın hakkını savunmaya buraya tüm Romanlarla birlikte geldik. Burada bir doğa katliamı oluyor. Doğa katliamına dur demenin zamanı geldi. Biz yeşili savunuyoruz. Yeşilin aynındayız. Herkesin yeşille iç içe olmasını istiyoruz. Büyükçekmece Belediye’mizin bu rant alanını ikinci kere mühürlemesine rağmen hala inatla bir direnişle doğayı katliam etmeye çalışıyorlar. Biz buna dur diyeceğiz. İzin vermeyeceğiz. Bu işlerin karşısında duracağız. Yeşili savunacağız. Aynı zamanda burası içme suyu havzası. İstanbul’un çok değerli miktardaki suyu bu havzadan karşılanıyor. Buraya bu rant sağlandığı zaman, inşaat yapıldığı zaman İstanbul’un içme suyu tehlikeye girecek. Aslında bu sadece Büyükçekmece’nin kaderi değil tüm İstanbul’un kaderiyle oynanmaya çalışılıyor. Bunun karşısında dur diyeceğiz.’’

“İçme suyu havzasında kaçak yapılara asla izin verilmeyecek”

Büyükçekmece Belediyesi’nden yapılan açıklamada, İstanbul’un en önemli içme suyu kaynaklarından olan Büyükçekmece Göl havzasının geçmişte olduğu gibi gelecekte de korunacağının altı çizilerek şöyle denildi; “Son yıllarda yaşanan küresel iklim değişiklikleri ve doğal afetler çevrenin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu anlamda mutlak korunması gereken Büyükçekmece Gölü ve çevresine kaçak inşaat yapılması söz konusu dahi olamaz. Hiçbir kurum, hiçbir makam göl koruma havzası içinde, gölün hemen yakınında kişilerin çıkar ve menfaatleri doğrultusunda onbinlerce metrekarelik alana yapılacak lojistik deposu inşaatına izin veremez. 40 yıldan bu yana Büyükçekmece Gölü havzasında hiç kimsenin yapmadığını yapmaya kalkanların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da adını kullanarak inatla yapmak istediği kaçak inşaat konusu mutlaka ilgili bakanlık tarafından da sorgulanacaktır. Büyükçekmece Belediyesi olarak yasaların verdiği haklarımızı sonuna kadar kullanarak, İstanbul’un geleceği için büyük önem arz eden Büyükçekmece Gölü havzasında kaçak inşaatlara geçit verilmeyecektir. İstanbul’un en temiz içme suyu gölünün ve çevresinin kirletilmesine asla izin verilmeyecektir.”