İçişleri Bakanlığı, ucuz ve kolay erişilebilen kimyasal madde metamfetaminin kullanımı, uyuşturucu kaynaklı ölümlerin yarısına neden olduğu açıkladı.
İçişleri Bakanlığı’nın 81 ilin valisini “duyarlı olun” diye uyardığı metamfetamin kullanımı, işsiz, yoksul ve eğitimsizler başta olmak üzere tüm ülkeyi tehdit ediyor. Kar oranı yüksek olduğu için kaçakçıların ticaretini tercih ettiği metamfetamin yurda daha çok sokuluyor, yurt içindeki laboratuvarlarda kolaylıkla ve daha çok üretiliyor. Kullanıcılar da temini kolay, fiyatı düşük olan bu maddeyi daha çok tüketiyor.
Birgün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla bir genelge yayımlanarak bu madde konusunda duyarlılığın artırılması istendi.
Oysa yıllar itibarıyla özellikle yakalama ve ölümleri gösteren veriler “Ateş, ays, buz, kristal, Metin amca, met” diye isimlendirilen bu maddenin ülkeyi hızla kuşattığını gösteriyor.
TONLARCA YAKALANDI
Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı da Metamfetamin Türkiye ve Dünyadaki Durumu başlıklı bir çalışma yayımladı. Türkiye’de ilk kez 2009 yılında İstanbul’da İran kaynaklı metamfetamin yakalandığı anımsatılan raporda, yıllar itibariyle tehdidin büyümesi ile ilgili olarak şu tespitlerde bulunuldu:
“Ülkemizde 2016-2021 döneminde her geçen yıl metamfetamin yakalama miktarlarında artışlar yaşanmıştır. En keskin artış 2020 yılında yaşanmış ve metamfetamin yakalama miktarı bir önceki yıla göre dört kat artış göstererek 4 bin 168 kg’a ulaşmıştır. 2021 yılında ise metamfetamin yakalama miktarı 5 bin 528 kg olmuştur. 2022 yılının ilk yedi ayında görülen metamfetamin yakalama miktarı ise 8 bin 600 kilograma ulaşmıştır. Bu yakalama verisi metamfetaminin önümüzdeki dönemde de tehdit unsuru olarak kalacağının bir göstergesidir.
2015 yılında 54 ilimizin sokaklarında yakalanan metamfetamin maddesi 2020 ve 2021 yıllarında 81 ilimizde görülmüştür.”
ÖLDÜRÜYOR
Metamfetamin kaynaklı olay ve şüpheli sayıları ile ele geçirilen madde miktarlarındaki artışın, madde bağlantılı ölüm oranlarına da doğrudan yansıdığı vurgulandı. Aşırı doz ölümlerin 941 olarak en yüksek görüldüğü 2017 yılında meydana gelen ölümlerde metamfetamin görülme oranı yüzde 7,8 iken 270 ölümün meydana geldiği 2021 yılında bu oranın yüzde 46,3 olduğu bildirildi. Tek başına metamfetamin kaynaklı ölümler ise 2017 yılında binde 3 iken 2021 yılında yüzde 38,3’e çıktı.
Türkiye’de 2017 yılından bu yana ölüm sayıları düşerken ölümlerde metamfetamin görülme oranının yükselmesinin dikkat çekici olduğu belirtilen çalışmada şu bilgilere yer verildi:
“Adli Tıp Kurumu tarafından 2022 yılı Temmuz ayı sonuna kadar raporlanan doğrudan madde bağlantılı ölüm sayısı 48’dir. Bu veri ışığında doğrudan madde bağlantılı ölüm sayılarında 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 22,6’lık düşüş görülmüştür. 2021 yılındaki ölümlerin yüzde 33,9’unda metamfetamin maddesi görülmesine rağmen, 2022 yılında bu oran yüzde 68,8’e çıkmıştır. 2021 yılının aynı döneminde yüzde 16,1 olan tek başına metamfetamin kaynaklı ölümlerin 2022 yılında yüzde 25 oranına çıkması, ülkemiz için önemli bir sorun olarak kabul edilmektedir.”
Türkiye’de 2016 yılında yüzde 3,5 olan yatarak metamfetamin tedavisine başvuru oranının da 2021 yılında yüzde 15,5 olduğu belirtildi.
ALT GELİR GRUPLARI
Geçen yıl uyuşturucu suçlarından hakkında işlem yapılan 43 bin 452 kişi arasındaki 10 bin 34 metamfetamin kullanıcısı ile gerçekleştirilen anketin sonuçları da paylaşıldı.
Tüm türlerde genel olarak eğitim seviyesinin düşük olmasına karşın bu maddeyi kullananlarda seviyenin daha da düşüklüğü, anne ve babası okuryazar olmayanların sayısının yüksekliği vurgulanarak, düzenli bir işi olmayanların diğer kullanıcılara göre sayısının daha da düşük olduğu bildirildi.
İşsizliğin bir sorun olduğunun söylenebileceği ifade edilen çalışmada, metamfetamini en sık kullanan meslek grupları şöyle sıralandı: “İşçi, inşaatçı, esnaf, hurdacı, fabrika işçisi, oto tamircisi, şoför, seyyar satıcı.”
https://tele1.com.tr/icisleri-bakanligi-kilik-kiyafet-yonetmenliginde-degisiklige-gitti-686333/