İçişleri Bakanlığı’ndan yabancı ikametgâhı açıklaması!

Yayın tarihi: 11 Ekim 2022 Salı 11:28 pm - Güncelleme: 12 Ekim 2022 Çarşamba 2:03 am

İstanbul, başta olmak üzere birçok ilde yabancı uyrukluların hanelerde yaşayanların bilgisi dışında ikametgâhlarının olduğu iddia edildi. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi konuyla ilgili açıklama yaptı.

Yabancı uyrukluların, Türk vatandaşlarının hanelerinde ikametgâhı gözüktüğü iddia edildi. seçim güvenliği endişesi yaratan iddiayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel de TBMM’nin gündeme taşıdı.  Göç İdaresi Başkanlığı konuyla ilgili açıklama yaptı.

Başkanlık, yasal kalış hakkı bulunan üç milyon 791 bin 198 yabancının adres soruşturmasının rutin olarak yapıldığını bildirdi. Yabancıların, düzenli olarak takip edildiğini belirten Başkanlık, gerçeğe aykırı beyan olması durumda idari ve adli işlemlerin yapıldığını belirtti. Göç İdaresi’nin açıklaması şöyle:

“Kişilerin adres bildirimine ilişkin işlemlerde, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 50’nci maddesine göre yazılı beyan esastır.

Ülkemizde vatandaşlarımızın ve yasal statüde bulunan yabancıların tüm adres tescil işlemleri Nüfus Müdürlükleri ve İl Göç İdaresi Müdürlükleri tarafından yürütülmektedir.

Yasal kalış hakkı bulunan yabancıların adres beyanlarının tamamında, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından titizlikle ve yerinde tahkikatlar yürütülmekte olup 2022 yılının başından bu yana 3.791.198 yabancının adres tahkikatı yapılmış ve rutin olarak yapılmaya devam etmektedir.

Ülkemizde yasal kalış hakkı bulunan yabancıların sayıları ve yoğunlukları Bakanlığımızca düzenli olarak takip edilmekte olup belirlenen ilçe ve mahallelerin yabancıların ikametine kapatılması gibi düzenlemeler yapılmakta ayrıca yukarıda belirtildiği üzere yabancıların adreslerine ilişkin tahkikat işlemleri de devam etmektedir.

Bu çerçevede; gerek tahkikat ve taramaya gerekse şikâyete bağlı olarak gerçeğe aykırı adres beyanında bulunulduğunun tespit edilmesi halinde vatandaşımız veya yabancı uyruklu ilgili tüm kişiler hakkında gerekli idari ve adli işlemler yapılmaktadır.”

SOYLU GAZETECİNİN SORUSUNU CEVAPLAMAK YERİNE ÇENESİNİ OKŞAMIŞTI

Fox TV muhabiri Fırat Irmak söz konusu iddiayı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sormuştu. Soylu, soruyu cevaplamak yerine Irmak’ın çenesini okşayarak  “Canım benim” demişti.

 

Soylu muhabirin sorusunu cevaplamak yerine çenesini okşayıp ‘canım benim’ dedi