İçişleri Bakanlığı’dan kayyumları aklama çabası!

Yayın tarihi: 5 Kasım 2019 Salı 4:55 pm - Güncelleme: 5 Kasım 2019 Salı 4:55 pm

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk’ün başvurusu üzerine kayyum atamasına ilişkin mahkemeye savunma gönderen İçişleri Bakanlığı, görevden almanın hukuka uygun olduğunu iddia ederek, “Hakkında soruşturma veya kovuşturma açılan mahalli idare organları veya bu organların üyelerini, İçişleri Bakanı, geçici bir tedbir olarak kesin hükme kadar uzaklaştırabilir” dedi.

HDP’li belediyelere kayyum atamasına ilişkin mahkemeye savunma gönderen İçişleri Bakanlığı, görevden almanın hukuka uygun olduğunu iddia etti.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerine kayyum atanmasına ilişkin verilen kararı yargıya taşıdı. Türk, yaptığı başvuruda bakanlık kararının kanuna aykırı olduğunu belirterek, ‘Yürütmenin durdurulması kararı’ verilmesini talep etti. Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından açılan davaya İçişleri Bakanlığı savunma gönderdi.

“SORUŞTURMA İLE GEÇİCİ GÖREVDEN ALINABİLİR”

Belediye başkanları hakkında soruşturma veya kovuşturma açılmasının görevden alınmaları için yeterli olduğunu iddia eden bakanlık, “…Hakkında soruşturma veya kovuşturma açılan mahalli idare organları veya bu organların üyelerini, İçişleri Bakanı, geçici bir tedbir olarak kesin hükme kadar uzaklaştırabilir’ hükmü görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanabilmesi için soruşturma veya kovuşturma açılmış olması şartını getirmek ve yeterli görmektedir” dedi.

BAŞVURUNUN REDDİ İSTENDİ

Bakanlık, ayrıca eş başkanlık için bunun kanuna aykırı olduğunu iddia etti. Bakanlık, ayrıca Türk’ün 5 Nisan günü Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve MARSU Genel Müdürü’nün görevden alınmasının mevzuata aykırılık taşıdığını belirtti. Bakanlık, konuya dair araştırma/ön inceleme başlatıldığını ve araştırma/ön inceleme başlatılmasının “Görevden uzaklaştırma kararı verilmesi için yeterli” olduğunu savundu.

Bakanlık, Türk’ün görevden alınmasını Anayasa’nın 127’nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47’nci maddesine, kayyum atanmasını ise 674 sayılı KHK ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 45’inci ve 46’ncı maddelerine yapılan değişikliğe dayandırdı. Bakanlık, görevden alınma ve kayyum atamanın “hukuka uygun” olduğunu savunarak, yapılan başvurunun reddi yönünde karar verilmesini mahkemeden talep etti.