İçişleri Bakanlığı 248 faili meçhul cinayeti çözmüş!

Yayın tarihi: 19 Nisan 2021 Pazartesi 8:29 am - Güncelleme: 19 Nisan 2021 Pazartesi 8:29 am

İçişleri Bakanlığı 28 yıldır aydınlatılamayan 248 faili meçhul cinayeti çözdüğünü iddia etti. Ancak Cumartesi Anneleri 25 yıldır kayıplarını bulamadı.

Kayıplarının akıbetini 25 yıldır ısrarla soran Cumartesi Annelerinin direnişine müdahale eden İçişleri Bakanlığı, 1990-2018 yılları arasında 248 faili meçhul cinayetin çözüme kavuştuğunu iddia etti. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre geçmiş yıllarda meydana gelen ancak failleri o dönemde ortaya çıkarılmamış olaylar hakkında emniyet ve jandarma ekipleri kuruldu.

Kasten öldürme olaylarıyla ilgili muhafaza altına alınan delil ve belgeleri incelemeler sonucunda çözüme kovuşturulan olay sayısı yıllara göre şu şekilde:

• 1990-1998 yılları arasında: 8
• 2000-2005 yılları arasında: 27
• 2006-2011 yılları arasında: 41
• 2012-2018 yılları arasında: 172

‘BULACAĞIM’ YALANLARI HAVADA KALDI

Söz konusu açıklamada ayrıntılı bilgi vermeyen İçişleri Bakanlığı faili meçhul olayların 248’ini çözdüğünü iddia etse de Cumartesi Annelerinin ise hakikat ve adalet mücadelesi hâlâ sürüyor. AKP iktidarında, Annelere verilen sözler havada kaldı. Dönemin Başbakanı şimdiki Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2011’de gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın annesi Berfo Ana’ya “Kayıplarınızı bulacağım” demişti ancak o günden sonra türlü baskılar yaşandı. Yıllarca Galatasaray Meydanı’nda adalet arayışında olan Cumartesi Annelerine polis, şiddet uygulayarak müdahale etti. Hak savunucuları gözaltına alındı, yargılanmaları da sürüyor. Faili meçhul kasten öldürme olayını aydınlattığını iddia eden İçişleri Bakanlığı yetkilileri ise henüz “Türkiye’de gözaltında kaybedilenlere ve siyasi cinayetlere ilişkin tanıklara, delillere, ailelerin başvurularına rağmen bugüne kadar neden bir şey yapılmadı?” sorusuna cevap verebilmiş değil.

HAKİKAT VE ADALET ARAYIŞI SÜRÜYOR

İnsan Hakları Derneği’nin kayıtlarına göre Cumhuriyet tarihi boyunca bin 200’ün üzerinde gözaltında kaybedilen veya faili meçhul cinayet var. Kayıpların yakınlarının bizzat İçişleri Bakanlığı’na yaptığı başvurular var. Dönemin bakanlarının “Biz araştırdık, Hasan Ocak iyi bir çocukmuş” dediği, dönemin emniyet müdürlerinin de kayıpların araştırılmasıyla ilgili ifadeleri mevcut. Ancak tüm başvurulara, davalara, yargılamalara, kayıp mezarların bulunmasına rağmen ortaya çıkarılmış failler yok. Cumartesi Anneleri 25 yıllık mücadelesine, hakikat ve adalet arayışına usanmadan, ısrarla devam ediyor. (Birgün)