İçişleri Bakanı Soylu, Danıştay kararını ‘doğru’ buldu

Yayın tarihi: 12 Kasım 2021 Cuma 2:43 pm - Güncelleme: 8 Şubat 2022 Salı 11:40 am

İçişleri Bakanı Soylu, Emniyet’in ‘kamera yasağı’ genelgesine ilişkin Danıştay kararını ‘doğru’ buldu, “Arkadaşlar Anayasa’da var diye böyle bir değerlendirme yapmamış” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu,  Türkiye’de ilk kez yapılan ‘AB-Modex Saha Tatbikatı’nı izlemek için geldiği Tekirdağ’da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, “Danıştay’ın Emniyet genelgesinin yürütmesini durdurma kararı hakkında neler söylemek istersiniz?” sorusu üzerine Soylu, müracaat üzerine Danıştay’ın konuyu incelediğini hatırlattı.

“Yaptığı incelemede esasen bizim amacımızı, hedefimizi ortaya koyan bir durdurma gerçekleştirmedi” diyen Soylu, “Orada belki de bir hassasiyete dikkat çekti ki oradaki hassasiyet zaten bizim hassasiyetimiz” ifadelerini kullandı.

“ARKADAŞLAR ANAYASA’DA VAR DİYE DEĞERLENDİRME YAPMAMIŞ”

Soylu, şunları kaydetti: “Orada belki de bir hassasiyete dikkat çekti ki oradaki hassasiyet zaten bizim hassasiyetimiz, yani Danıştay’ın dikkat çektiği hassasiyet doğru bir hassasiyet. Belki yazımda Anayasa’da bütüncüllüğü olduğu için çok altı çizilmeyen, basınla ilişkiler yani basın özgürlüğü konusundaki bu hassasiyete dikkat çekilmesi konusunda bir irade ortaya koydu. Biz, o, Anayasa’da var diye böyle bir değerlendirme yapmamış arkadaşlar.

“DANIŞTAY’IN ARZU ETTİĞİ BİR DÜZENLEMEYLE DEVAM EDİLECEK”

Burada Danıştay’ın hassasiyeti doğru bir hassasiyettir. Arkadaşlarımız da Danıştay’ımızın bu ortaya koyduğu hassasiyet konusundaki çalışmaları da Danıştay’ımızla yürütmektedir. Ama orada esas meselenin ana amacını taşıyan noktada bir eksiklik söz konusu değil. O hassasiyet değerlendirilecek ve aynı şekilde Danıştay’ın da arzu ettiği şekilde bir düzenlemeyle devam edilecek diye düşünüyorum.”

DAHA ÖNCE GENELGEYİ SAVUNMUŞTU

Soylu, daha önce genelgeyi “Dünyada, cep telefonlarından önce adalet tecelli etmiyor muydu?” diyerek savunmuştu. Soylu, tartışma yaratan genelgeyle ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

“Anlaşılıyor ki sayın Kılıçdaroğlu bu genelgeyi hiç okumamış, bu genelgenin hiç özüne bakmamış, burada anayasanın 20 maddesine hiç bakmamış, Kişisel Vekileri Koruma Kurulu’nun veya kişisel verilerin neyi ifade ettiğini, bir birey için neyi ifade ettiğini hiç şey yapmamış. Sayın Kılıçdaroğlu’nun bu konudaki bakışları siyasal perspektif bakışlarıdır. Bizim Trabzon’da memlekette güzel bir fıkra vardır “Temel anasını görmesin” bakışlarıdır. Yani bunların nesnel, doğru, objektif bir değerlendirmeden yoksun olduğu apaçık ortadadır.”

NE OLMUŞTU?

Danıştay, toplumsal olaylar görüntü yasağı getiren Emniyet genelgesini ‘haberleşme hürriyeti’ni kısıtladığına hükmederek durdurmuştu.

Danıştay, Emniyet’in genelgesini hukuksuz buldu