İçişleri Bakanı Danışmanı Erdoğan’ın ziyareti öncesi cemevi tadilatına müdahale etti

Yayın tarihi: 9 Ağustos 2022 Salı 3:57 pm - Güncelleme: 9 Ağustos 2022 Salı 3:58 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hüseyin Gazi Cemevi’ndeki Muharrem ayı iftarına katıldı. TELE 1’e konuşan Hüseyin Gazi Dergahı dedesi Hüseyin Öz, Erdoğan’ın ziyareti öncesi İçişleri Bakanı Danışmanı Ali Arif Özzeybek’in cemevinin tadilatına müdahale ettiğini söyledi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem ayı iftarı dolayısıyla Hüseyin Gazi Cemevi’ni ziyaret etti. Ziyaret sırasında ortaya çıkan görüntülerde dergahta bulunan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Hacı Bektaş-ı Veli ve Hz. Ali’nin olduğu duvardaki fotoğrafların yerlerinin değiştirmesi tartışma yarattı.

TELE 1’den Ömer Ödemiş’e konuşan Hüseyin Gazi Dergahı dedesi Hüseyin Öz, “İçişleri Bakanı Danışmanı Ali Arif Özzeybek’in önerisiyle Atatürk, Hacı Bektaş-ı Veli ve Hz. Ali’nin fotoğraflarının yerine çerçeveler asıldı. Cemevinde resim olmaz denildi.” dedi.

Hüseyin Gazi Dergahı Mütevelli Heyeti Üyesi Av. Ali Yıldırım ise “Siz cemevine geliyorsanız cemevi ev sahipliğini kabul etmeniz gerekir. Burada ev sahibi biziz. Ancak burada ev sahibi kendisiymiş gibi davranan bir irade var. Esas olarak bizim protokolümüz geçerli olması gerekirdi.” ifadelerini kullandı.

“İNSİYATİF KOYAMADIK”

Hüseyin Gazi Dergahı dedesi Hüseyin Öz, “Bu resimler daha önce duvarda asılıydı. Yağlı boya çizimli resimler rutubet nedeniyle çatlamıştı. Dergahın talimatını yaptırırken, portreleri de yeniledik. İçişleri Bakanı Danışmanı Ali Arif Özzeybek’in önerisiyle Atatürk, Hacı Bektaş-ı Veli ve Hz. Ali’nin fotoğraflarının yerine çerçeveler asıldı. Cemevinde resim olmaz denildi. Arkadaş insiyatif koyamadı. İçişleri Bakanı Danışmanı tadilat sırasında buraya gelerek müdahalede bulundu. Biz de mahsur görmedik.” diye konuştu.

“20 YILDIR CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞEMİYORUZ”

TELE 1’e konuşan Hüseyin Gazi Dergahı Mütevelli Heyeti Üyesi Av. Ali Yıldırım, 20 yıldır Alevi toplumunun Cumhurbaşkanı’na sorunlarını anlatmadığını ifade ederek şunları söyledi:

Hayırlı bir iş yapmaya çalışılıp sonunda sorunlar üretilen bir ziyaret. Kendisiyle siyasi görüşlerimiz farklı olsa da tabii ki Cumhurbaşkanı’nı Dergahta ağırlamak isteriz. Sorunların çözüm yeri de Cumhurbaşkanlığı Makamı.

20 yıldır biz Cumhurbaşkanıyla görüşemiyoruz. Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer zamanında bir gelenek olmuştu her yıl Alevi önderlerinin Cumhurbaşkanı ile görüşmesi. Ancak biz 20 yıldır Cumhurbaşkanına alevi toplumlarının sorunlarını ve taleplerini iletemiyoruz. Bugün geldiğimiz noktada Cumhurbaşkanlığı çok güçlü bir kurum. Bir A4 kağıdı ile çözebilir. Taleplerimiz zaten eşit yurttaşlık hakkı üzerinden yürüyen hak, hukuk, adalet talebi. Örneğin cemevlerinin ibadethane sayılması.

“BURADA EV SAHİBİ BİZİZ”

Yıldırım, Atatürk, Hacı Bektaş-ı Veli ve Hz. Ali’nin fotoğraflarının yerinin değiştirilmesine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

Siz cemevine geliyorsanız cemevi ev sahipliğini kabul etmeniz gerekir. Burada ev sahibi biziz. Ancak burada ev sahibi kendisiymiş gibi davranan bir irade var. Esas olarak bizim protokolümüz geçerli olması gerekirdi. Buraya kimin geleceğine, kimin oturacağına onlar kadar bizim de karar vermemiz gerekirdi.

VAKIF YÖNETİMİ BİLGİLENDİRMEDİ

Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Vakıf yönetimi, bu ziyarete ilişkin kendi dernek yönetimini ve mütevelli heyetini bilgilendirmedi. Bu çok büyük bir eksiklik.

Bir yere gelip kendi protokolünüzü uygulamanız yanlış bir davranış. Arkadaşlarımızın da zaafı var Madem bu resimler tadilat nedeniyle oraya konuldu, tadilat bittikten sonra yerine konuşması gerekirdi. Orası ocak Hacı Bektaş-ı Veli’nin ocağın üstünde durması lazım. Bunun özel bir anlamı var. Bu resmileri buraya sergi olsun diye koymuş değil.

Oraya 12 imamın adı yazılmış, Arapça harflerle dizayn edilmiş. Cemevinin böyle bir geleneği yok. Gittiğiniz toplumun döşemesine, dizaynına hangi düzeyde olursa olsun uygun davranmanız gerekir. Herhangi bir eve gitmiyorsunuz. Gittiğiniz ev sizin isteğinize göre dizayn edilmez.

Erdoğan 20 yıl sonra ilk kez muharrem iftarına katıldı