IBM’in gelecek planı kuantum bilgisayar

Yayın tarihi: 13 Mayıs 2022 Cuma 7:40 am - Güncelleme: 13 Mayıs 2022 Cuma 6:58 am

Bir dönem bilgisayar dünyasında tartışmasız lider konumunda olan Amerikalı teknoloji şirketi IBM, yıllar içinde zirveden düşmüş, hatta bir dönem iflasın eşiğine gelmiş olsa da son yıllarda yeniden bir yükselme dönemine girdi.

Şirketin yıllar sonra ilk kez iki mali çeyrekte üst üste gelir artışı açıkladığı haberini geçtiğimiz günlerde sizinle paylaşmıştık. Şirket bu yükselişi bulut servisleri ve bulut alanında verdiği danışmanlık hizmetleri ile yakalamıştı. Bulut alanına yaptığı yatırımlar sayesinde yükselişe geçen şirket, daha da büyümek için ise başka bir alana umut bağlıyor: Kuantum bilgisayarlara.

 

Kuantum bilgisayarlara 40 yıl önce yatırım yapmaya başlayarak bu alanda faaliyet gösteren ilk şirketlerden biri olan IBM, yıllardır üzerinde çalıştığı bu gelişmiş sistemleri artık laboratuvardan çıkarıp süper bilgisayarlar olarak kullanıma sunmaya hazır görünüyor.

2020 yılında gelecek planlarını yatırımcılarıyla paylaşan IBM, bu yol haritasında yer alan 127-qubit Eagle işlemcisini ve Qistik Runtime API’ını başarıyla hayata geçirdi. Kuantum devreler kullana 127 qubitlik kuantum işlemcisini başarıyla hayata geçiren şirket, bu hafta bir kez daha yatırımcılarıyla bir araya geldiği ve gelecek için güncellenmiş yol haritasını paylaştı.i

Şirketin yeni hedefi 2025 yılına kadar 4000 qubitlik bir sistemi çalışır hale getirmek. Şirket 4000 quibitlik işlemcisi üzerinde çalışırken bir yandan da halihazırda geliştirdiği kuantum işlemcileri piyasaya sürecek. Bunlardan en dikkat çekici olanı olan 1000 quibitlik Condor’un bu yılın son aylarında çıkarılması bekleniyor.

Bill Gates Covid’e yakalandı