İBB’yi tehdit eden İsmailağa Cemaati’nin kaçak yapıları yasal oldu!

Yayın tarihi: 12 Mart 2022 Cumartesi 11:29 am - Güncelleme: 12 Mart 2022 Cumartesi 11:30 am

Sancaktepe’de İsmailağa Cemaatine bağlı Hiranur Vakfı tarafından imarına aykırı olarak kullanılan arazinin “açık-kapalı semt spor alanı” fonksiyonu değiştirilerek  özel eğitim tesisi yaptı. Böylece binalar yasal hale getirildi. İsmailağa Cemaati, daha önce yaptığı kaçak yapılar yüzüden İBB’yi tehdit etmişti.

Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre, Hiranur Vakfı’nın İstanbul Sancaktepe’de yaklaşık 12 dönümlük arazi üzerinde bulunan merkezi ile 5 blokluk dershane, yatakhane ve aşevinden oluşan binalarının imar sorunu çözüldü.

Vakfın kendine ait olan bitişik 2 parselde inşa ettiği binaların, 4 dönümlük bölümündeki kısmı imarına aykırı olarak yapılmıştı. Çünkü vakfın binaların bir kısmını yaptığı 4 dönümlük parsel, planlarda “açık-kapalı semt spor alanı” olarak işaretliydi.

Üst ölçekli planları, itirazlar ve mahkemelerce verilen iptal kararları nedeniyle yıllarca İBB Meclisi’ne gidip gelen vakıf arazisinin alt ölçekli planları, Sancaktepe Belediye Meclisi’nin mart ayı oturumlarında gündeme geldi ve parsel yasal kılıfına kavuştu.

İsmailağa Cemaati’nden İBB’ye tehdit! “Ufacık bir yerden dolayı piyasa karışmasın”

GEREKÇE: KAMU YARARINA KULLANIMINI ARTTIRACAK

Plan değişikliği ile 3 bin 471 metrekaresi Hiranur Vakfı’na ait olan ve yaklaşık 740 metrekaresi hiçbir mülkiyete konu olmayan tescil dışı alanla birlikte toplam 4 bin 210 metrekarelik alanın “açık kapalı semt spor alanı” olan fonksiyonu iptal edilerek özel eğitim tesisi alanına alındı.

Plan raporunda, parsel üzerinde vakfa ait yapıların bulunduğu da kaydedildi. Plan değişikliğinin gerekçesinde “Vakfa ait yapının kalitesini arttırmak, fonksiyon bütünlüğünü sağlamak, bölgede daha erişilebilir olmasını ve yüksek kullanım oranına ulaşması amaçlanmaktadır. İşlev bütünlüğünü korumak alanın kamu yararına kullanımını arttıracaktır” denildi.

OYÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

Emsal 0.40, yükseklik 5 kat olarak önerildi. Parsele yurt, okul, pansiyon yapılabilmesi için plan notu eklendi. Teklif, 10 Mart tarihli meclis oturumunda oya sunuldu. CHP grubu teklife; kişilere, kurumlara özel rant sağlandığı gerekçesi ile ret oyu verdi. Plan değişikliği oyçokluğu ile kabul edildi.

1989’DA FATİH’TE BAŞLADI

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı, 1989 yılında Fatih Çarşamba’da faaliyetlerine başladı. Onursal başkanlığını Yusuf Ziya Gümüşel’in yaptığı vakıf, Kadı Halil Medresesi ve Çengelköy Hz. Hamza Camii medresesinde faaliyet gösterirken 2006 yılında Sancaktepe’de ilk yerleşkesini kurdu. Vakıf tarafından çocuklara hafızlık eğitimi veriliyor.

İBB’Yİ TEHDİT ETMİŞTİ

İsmailağa Cemaati’ne ait Rabıta Vakfı, Nesin Vakfı’nın yanındaki araziye kaçak inşaat yapmıştı. Söz konusu kaçak inşaatı İBB mühürledi. Rabıta Vakfı Başkanı ise ” İki tane ağaçtan dolayı memleket yandı. Ufacık bir yerden dolayı da piyasa karışmasın yani.” diyerek tehditler savurmuştu.