İBB’nin uyarısı dikkate alınmadı! Karaköy’deki tarihi bina toz bulutuna döndü

Yayın tarihi: 6 Nisan 2023 Perşembe 11:18 am - Güncelleme: 6 Nisan 2023 Perşembe 3:58 pm

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın Kültür Bakanlığı koruma kuruluna, yetkili ilçe belediyesine ve mülk sahibine yapılan uyarıların dikkate alınmadığını aktardığı 5 katlı metruk bina çöktü.

İstanbul Karaköy’de 5 katlı tarihi binanın çökme riskine karşı, sabah saatlerinde travmay seferleri durduruldu. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, sosyal medya hesabından bina hakkında daha önce uyarılarda bulunduklarını ancak bunların dikkate alınmadığını açıkladı.

“İBB OLARAK ALDIĞIMIZ TEDBİRLER SAYESİNDE CAN KAYBI OLMADI”

Binanın yıkılmasının ardından uyarıları dikkate almayan yetkililere tepki gösteren Polat, “Otel rantına mahkum edilmiş kentin tarihinin göz göre göre katledilmesini izleyen yetkililer. Şimdi acil toplanmışlar neyin kararını alacaklarsa artık, toplanmanıza gerek kalmadı sayın kurul müdürleri ve üyeleri. İBB olarak aldığımız tedbirler sayesinde çok şükür can kaybımız yok.” dedi.

İBB UYARDI ANCAK DİKKATE ALINMADI

Polat binayla ilgili sabah saatlerinde sosyal medya hesabından şu açıklamayı yapmıştı:

Şu dakikalarda Karaköy Kemeraltı Caddesi üzerinde bulunan tarihi yapı çökmek üzeredir. Uzun bir süredir Kültür Bakanlığı koruma kuruluna, yetkili ilçe belediyesine ve mülk sahibine konunun aciliyetini belirten tüm uyarılarımıza rağmen herhangi bir tedbir alınmayan yapı an itibari ile İstanbul’un en işlek caddesi üzerinde saatlerle ölçülecek kadar zaman içinde çökmekle karşı karşıyadır.

Buradan tekrar ifade etmek zorundayım ne yazık ki bu dakikaya kadar tedbir alınmayan yapı an itibari ile çökmek üzeredir. Yapının acilen yıkılarak can güvenliğinin sağlanması bu dakika itibari ile zorunludur. İlçe Belediyesi acil bir tedbir almayarak kurul kararını beklemektedir. Koruma kurulu ise en iyi en yakın tarih olarak yarın toplanacaktır. Yarına kadar değişen tek şey muhtemelen binanın çökmesi ve İstanbul’un en işlek caddesinin kapatılmasından doğacak vatandaş çilesi olacaktır.

Bir an önce gerçek bir karar verilmesi görev ve sorumluluk gereği olarak zorunludur. İBB olarak şu an İstanbul’un en işlek caddesinde can güvenliği nedeniyle yolu kapattık. Yaşanan bu tuhaf duruma karşı yetkili kurumları acilen karar ve tedbir almaya davet ediyorum. Bu aşamaya kadar ihmal edilerek adeta yıkımına davetiye çıkarılan tarihi yapının yok oluşu yanında şimdi vatandaşımızın an be an bir ölüm riski ile karşı karşıya bırakıldığını belirtiyorum.

Acilen ya İBB nin çalışmasına izin verilsin ya da ilçe belediyesi ve Kültür Bakanlığı konunun ciddiyetine uygun karar verip müdahalede bulunsun. Bu dakikaya kadar ihmallerle ve yapının yok olma aşamasına kadar gelmesinde oluşan suç unsuruna ilişkin işlemlerimizi mahfuz olacaktır. Yapıyla ilişkin yetkililere ve mülk sahibine yapının durumunu ve ağır tahribatında ve kaybında oluşan suç unsurunu hatırlattığımız resmî yazımızı kamuoyu ile paylaşıyorum. Şu an bölgede oluşan ulaşım kaosu bu bölgenin bu nedenle kapılması zorunluluğu ile ilgilidir. Yarınki rutin koruma kurulu toplantısın

İstanbul Beyoğlu’nda saat 6.30 sıralarında tadilat aşamasındaki 5 katlı metruk binada yaşanan kısmi çökme nedeniyle yola beton parçaları düştü.

Edinilen bilgiye göre, haber verilmesi üzerine olay yerine itfaiye, polis ve AFAD ile büyükşehir belediyesi yetkilileri sevk edildi. Binada yapılan incelemede kaldırıma düşen beton parçaları ve binada çökme riskine karşı şerit çekilerek Beşiktaş istikameti trafiğe kapatıldı. Tramvay seferleri ise çift yönlü olarak yapılamıyor.

Metro İstanbul hesabından yapılan açıklamada “T1 Kabataş-Bağcılar hattımızda bölgede bulunan bir binanın yıkılma riski nedeniyle emniyet güçleri tarafından seferlerimiz Karaköy-Tophane arasında durdurulmuştur. T1 hattımız Bağcılar-Karaköy arasında hizmet vermektedir” denildi.

Binada yetkililerin incelemesi sürüyor.