İBB’nin hedef gösterilip saldırıya uğrayan sergisi şimdi de şikayet edildi

Yayın tarihi: 24 Temmuz 2023 Pazartesi 3:02 pm - Güncelleme: 24 Temmuz 2023 Pazartesi 3:03 pm

İBB’nin hedef gösterilip saldırıya uğrayan Feshane’deki ‘Ortadan Başlamak’ sergisi şimdi de gericiler tarafından savcılığa şikayet edildi.

Yesevi Alperenler Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği,  İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Artİstanbul Feshane’de açılan ve gericilerin saldırı girişiminde bulunduğu “Ortadan Başlamak” sergisine müstehcen ve sapkınlık içerdiği iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Mican, dernek üyeleriyle Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na gelerek hazırladıkları suç duyurusu dilekçesinde sergide çıplaklık ve müstehcenlik içeren figür, heykel, fotoğraf ve resimlerin bulunduğu iddia edildi. Suç duyurusunda İBB yetkililerinin “dini değerlere hakaret ve aşağılama” ile “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlarından cezalandırılması istenilen dilekçede ayrıca serginin kapatılması talep edildi.

Gericilerden İBB sergisine saldırı girişimi

‘KAPATILSIN’

Dilekçeyi savcılığa teslim ettikten sonra gazetecilere açıklama yapan Mican, şunları dedi: “Özellikle camii önünde dansöz figürleri var. LGBT propagandası yapan tablo ve yazılar mevcut. İfademizde özellikle sergiyi gezdiğimizde bir ailenin çocuğunu alıp da o sergiyi gezemeyecek durumda olduğunu müstehcenlikleri anlattık. Orada nasıl bir çıplaklık olduğunu özellikle cinsel uzuvların açık bir şekilde gözüktüğünü ifade ettik. Bu serginin kapatılacağını temenni ediyoruz. Halkının yüzde 99’u Müslüman bir toplum olarak her görüşe saygılıyız ancak burada bizim değerlerimize yönelik hiçbir saygıyı göremiyoruz.”

Gericiler İBB’nin Feshane’deki sergisini hedef aldı

‘ORTADAN BAŞLAMAK’ SERGİSİ HAKKINDA

İBB’nin duyurusuna göre “Ortadan Başlamak” sergisi, 19 Küratör ve 300 sanatçının katıldığı, farklı tekniklerden ve dönemlerden 400’den fazla eserin yer aldığı, çeşitli etkinliklerle zenginleşerek Haliç kıyısında yer alan Feshane’nin açık ve kapalı alanlarına yayılıyor:

“Sergi, her anın bir başlangıç ihtimali olduğunu müjdeleyen umutvar bir kavramsal çerçeveye yerleşiyor. ‘Ortadan başlamak’ fikri çoğulluğu ve farklılığı överken, parça ve bütünü hem özerk hem bir arada tahayyül etmeyi öneriyor.

‘ORTADAN BAŞLAMAK’ SERGİSİ

“Yenilenmek için uygun zamanı ve mekanı beklemenin gerekli olup olmadığını tartışıyor. Sergi, şimdi ve burada, geçmişe aynı anda açılan bir geçit oluşturuyor. Koparılıp atılanı, koptuğu yerden, yıkılanı yıkıldığı yerden şimdiden başlayarak bağlamaya; ‘Toplumsalı Yeniden Toplamak’ görevini sanatın araçlarıyla düşünmeye davet ediyor.”