İBB’nin eski yönetiminin ‘Vakıflara Hizmet Raporu’nu paylaşan Toker, hakim karşısına çıkıyor

Yayın tarihi: 24 Eylül 2020 Perşembe 8:25 am - Güncelleme: 24 Eylül 2020 Perşembe 8:27 am

Sözcü Gazetesi yazarı Çiğdem Toker, aralarında Ensar Vakfı, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) gibi hükûmete yakın sivil toplum kuruluşlarına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin AKP’de olduğu dönemde sağladığı nakit desteği yazdığı rapor nedeniyle hakim karşısına çıkıyor.

Sözcü Gazetesi yazarı Çiğdem Toker’in “İBB’den Vakıflara Hizmet Raporu” başlıklı yazısı, 28 Ocak 2019 tarihinde yayımlandı. Toker, yazısında; İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından hazırlanan “Sivil Toplum Kuruluşları – Okul – Yurt Faaliyet Raporu” başlıklı raporun ayrıntılarını paylaştı.

TOKER, İBB’NİN AKP’DE OLDUĞU DÖNEMDE HÜKÛMETE YAKIN STK’LARA YAPTIĞI YARDIM RAPORUNU PAYLAŞMIŞTI

Yazıya göre, söz konusu raporda; Ensar Vakfı, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) gibi hükümete yakın olduğu bilinen ve hatta bazıları Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın akrabası olan kişiler tarafından yönetilen sivil toplum kuruluşlarına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin nakit veya hizmet sağlama yoluyla, 2018 yılı ve öncesinde yaptığı desteğin bilançosu aktarılmıştı.

Toker, yazısında, rapora dayanarak; “2018 yılı ve öncesinde TÜGVA’ya 74.3 milyon TL, TÜRGEV’e 51.6 milyon TL, T3 Vakfı’na 41.4 milyon TL, Ensar Vakfı’na ise 29.8 milyon TL tutarında destek verildiğini” yazdı.

Toker, ayrıca; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetici olduğu “Okçular Vakfı’nın belediye tarafından 16.6 milyon TL tutarında desteklendiğini” aktardı. “Okçular Vakfı’na yapılan bu desteğin 4.4 milyon TL tutarındaki bölümünün nakit olarak verildiğini” belirtti.

YAZIYA T3 VAKFI’NDAN ŞİKAYET

Yazının, “Okçular Vakfı’na yapılan 4.4 milyon TL tutarındaki nakdi yardım” ile ilgili bölümü aktarıldı. Ancak, buna rağmen; “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin müvekkil vakfa nakdi bağış yaptığı belirtilmiştir. Bu haber, tamamen gerçek dışı ifadelere dayalı olarak hazırlanmış olup, İBB kayıtları incelendiğinde dahi böyle bir nakdi bağış işleminin yapılmadığı anlaşılacaktır” ifadeleri kullanıldı. Yani, T3 Vakfı avukatları tarafından mahkemeye sunulan şikayet dilekçesinde, Toker’in yazısından alıntılanan ve tazminat talebine delil olarak sunulan bölüm T3 Vakfı ile ilgili değil Okçular Vakfı ile ilgiliydi.

Toker’den şikayetçi olan vakıf Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı tarafından yönetiliyordu. Toker’in yazısından dilekçeye aktarılan bölüm ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yöneticileri arasında yer aldığı Okçular Vakfı ile ilgiliydi.

ŞİKAYET DİLEKÇESİNDEN: BU HABERİ YAYIMLAYANLAR VATAN SEVGİSİNİ SORGULAMALI

Dilekçede, ayrıca; “Bu haberi yayınlayan gazete yöneticileri ve yazıyı yazanın vatan sevgisini sorgulamak gerekmektedir” denildi.

Dilekçede, Toker ve Sözcü Gazetesi’nin; “haber yapma ve basın özgürlüğü sınırlarını aşar şekilde, gerçeğe aykırı haber ve yazı ile; Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nı, yöneticilerini ve vakfın faaliyetlerini, kamuya sağladığı faydaları halkın gözünden düşürme kastı taşıdığı” iddia edildi. “Vakfın kişilik haklarının zedelendiği, onur ve haysiyetinin ayaklar altına alındığı, faaliyet ve şöhretinin karalanmaya çalışıldığı” öne sürüldü.

İKİNCİ DURUŞMA BUGÜN GÖRÜLÜYOR

T3 Vakfı, mahkemeye sunduğu dilekçe ile, Çiğdem Toker ve Sözcü Gazetesi’nin yayıncı şirketinden 80 bin TL manevi tazminat talep etti. Tazminat talepli davalarda asliye hukuk mahkemeleri görevlendirilir. Dava şikayet dilekçesi ile görülür; savcı iddianame hazırlamaz ve bu duruşmalara girmez.

Vakıf tarafından 12 Şubat 2019 tarihinde sunulan şikayet dilekçesi, iki gün sonra, 14 Şubat 2019’da İstanbul Küçükçekmece 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından kabul edildi. Böylece Toker hakkındaki tazminat yargılaması başladı.

Yargılama, Haziran 2020’de, İstanbul Küçükçekmece 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki ilk duruşma ile başladı. Ancak, duruşma; koronavirüs pandemisi karşısında alınan tedbirler kapsamında, görülmeden ertelendi.

Yargılamanın ikinci duruşmasının, 24 Eylül 2020 tarihinde görülmesine karar verildi.