İBB’nin elinden alıp imar planını değiştirdiler

Yayın tarihi: 20 Aralık 2022 Salı 6:37 pm - Güncelleme: 20 Aralık 2022 Salı 6:37 pm

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından İBB’nin elinden alınan Küçükayasofya’daki “korunması gerekli kültür varlığı” tescili bulunan eski Fransız Hapishanesi binasının imarı ve koruma statüsü AKP-MHP oyları ile değiştirildi. “Kültürel Tesis” fonksiyonu “sosyal kültürel tesis” fonksiyonuna çevrildi.

İBB’nin mühürlediği yurt inşaatına onay!

İstanbul’un tarihi yarımadasının Sultanahmet bölgesi için 2018 yılında koruma kurulu tarafından onaylanan yenileme alanı planları tekrar gündemde. Sözcü’nün haberine göre, kurul kararı doğrultusunda Fatih Belediye Meclisi’nde 2021 yapılan plan değişikliği İBB Meclisi’ne onaylandıktan sonra yasa gereği tekrar koruma kuruluna gönderilmişti.

FONKSİYONDA DEĞİŞİKLİK

İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Korumu Bölge Kurulu tarafından 24 Ağustos 2022 tarihinde alınan karar ile plan uygun bulundu ve tekrar karar alınmak üzere İBB Meclisi’ne gönderildi. Aralık ayı oturumlarında gündeme alınan planda yaklaşık 5 bin metrekarelik alana sahip 115 numaralı adanın fonksiyonlarında değişiklik yapıldı.

KORUNMASI GEREKLİ KÜLTÜR VARLIĞI TESCİLİ BULUNUYOR

115 numaralı adada bulunan parsellerden biri oldukça dikkat çekici. Yaklaşık bin 200 metrekarelik 1 numaralı parselde, İBB’ye ait iken yönetimin değişmesinin ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından el konulan eski Fransız Hapishanesi binası bulunuyor. Binada Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü faaliyet gösteriyor. Parselde “Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” tescili bulunuyordu.

FONKSİYONU DEĞİŞTİRİLDİ, KORUMA STATÜSÜ KALDIRILDI

Kurulun onayını alan plan değişikliğiyle İBB’nin el konulan binası ile çevresindeki parsellerin üzerindeki “kültürel tesis” fonksiyonu iptal edildi. Yerine “sosyal kültürel tesis alanı” fonksiyonu getirildi. Değişiklik AKP-MHP grubunun oyları ile kabul edilirken CHP-İYİ Parti grubu muhalefet etti. CHP grubunun, koruma amaçlı yapılan plan değişikliğinde “Korunması gerekli kültür varlığı” tescili kaldırıldığı için karara muhalefet şerhi düştüğü öğrenildi.

TARİHÇE

Tarihi binanın Sultan Abdülhamit tarafından 1800’lü yılların sonuna doğru tarafından yaptırıldığı biliniyor. 1850 yılından 1914’e kadar Fransız hapishanesi olarak kullanıldı. Kapitülasyonların kaldırılmasının ardından Cumhuriyetin ilanına kadar Valilik ahırı olarak kullanıldı. 2000’li yıllarında başında restore edilen yapı bir süre de “Ali Müfit Gürtuna Kültür Merkezi” olarak faaliyet gösterdi. Şu an tarihi binada İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü hizmet veriyor.