Telefonunuza IBBMEZDAIBS mesajı geldiyse dikkat! İBB’den uyarı geldi

Yayın tarihi: 2 Ocak 2024 Salı 9:22 pm - Güncelleme: 2 Ocak 2024 Salı 9:43 pm

Akşam saatlerinde IBBMEZDAIBS adlı bir kullanıcıdan gelen mesaj bir çok  kişiyi endişelendirdi. Gelen e-Devlet mesajının dolandırıcılık amaçlı olduğu öğrenildi. İBB’den de konuya ilişkin açıklama yapıldı.

Akşam saatlerinde Turkcell kullanıcılarına IBBMEZDAIBS isimli bir kullanıcıdan e-Devlet ile ilgili gelen mesaj dolandırıcıların yeni oyunu. Vatandaşların tıklayıp tıklamamada kararsız kaldığı mesaj ile dolandırıcılar oltalama yapıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de, Mezarlıklar Daire Başkanlığının adı kullanılarak cep telefonlarına dolandırıcılık mesajı atıldığını belirterek, vatandaşları uyardı.

İBB AÇIKLAMA YAPTI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Mezarlıklar Daire Başkanlığı tarafından vatandaşlara gönderilmiş gibi gösterilen sahte kısa mesajla ilgili açıklama yaptı. İBB’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, söz konusu mesajın ekran görüntüsüne de yer verilerek, “Bazı vatandaşlarımızın telefonlarına, Mezarlıklar Daire Başkanlığımızdan gelmiş gibi görünen bu mesajın ulaştığı tespit edilmiştir. Söz konusu mesajla ilgili vatandaşlarımızın hiçbir işlem yapmamasını önemle rica ederiz.” ifadesi kullanıldı.

Geçtiğimiz hafta da WeAccept adlı bir markayı kullanarak sms yoluyla oltalama yapan dolandırıcılar, şimdi de IBBMEZDAIBS adlı bir kullanıcıyı kullanarak ” e-Devlet kapısı şifreniz ile giris yapilmistir. Sizlere ait degilse lutfen kontrol ediniz. (dolandırıcıların linkli) ” şeklinde B003 sms kaynağından ellerindeki numaralara mesaj gönderiyorlar. Bu mesajdaki linke tıkladığınızda ve ardından ” Uygulamayı Aç ” seçeneğine bastığınızda telefonunuza bir dosya indiriliyor ve bu dosya telefonunuza virüs bulaştırıyor.

DOSYAYI İNDİRMEYİN

Bu dosyayı indirmemeniz gerekiyor. Eğer yanlışlıkla indirdiyseniz, telefonunuzda hiçbir işlem yapmadan telefonunuzu sıfırlayın veya bankacılık işlemi yaptıysanız bankanızı arayınız. Çünkü bu virüslü dosya, telefonunuzdaki uygulamalara ( mobil bankacılık) giriş yaptığınızda bilgilerinizi dolandırıcılara aktarıyor. Bankadan gelecek olan SMS’i ise virüslü dosya sayesinde kendisine aktarıyor. Tüm bunlar gerçekleştiğinde ise mobil bankacılıkta tüm işlemleri yapabiliyorlar.

 

 

Kaynak: TELE1