İBB’den üç ayda 94 milyon zarar!

Yayın tarihi: 2 Ocak 2019 Çarşamba 5:17 pm - Güncelleme: 2 Ocak 2019 Çarşamba 5:17 pm

İstanbul büyükşehir belediyesi (İBB) 2018’in üçüncü çeyreğinde 94 milyon 543 bin liralık zararı için yatırımlarını ve mevsimsel olarak düşen gelirini gerekçe gösterdi.

İstanbul belediye meclisinin CHP’li üyesi Hakkı Sağlam’ın verdiği ‘soru önergesi’yle İBB bünyesindeki 30 şirketten 11’inin, sadece 2018’in üçüncü çeyreğinde toplam 94 milyon 543 bin lira zarar ettiği ortaya çıkmıştı.

CHP’li Sağlam, üçüncü çeyrek raporunun 24 Haziran seçimlerinden sonraki dönemi kapsadığına dikkat çekerek AKP’li başkan Mevlüt Uysal’ın seçim çalışmalarına kaynak aktarması nedeniyle belediyenin zarar ettiğini ileri sürmüştü.

Bilançoya göre en çok zarar eden şirketlerin başında 18 milyon 469 bin lirayla Şehir Hatları A.Ş gelirken, 17 milyon 949 bin lira zararla İSPARK ikinci sırada yer almıştı. Sayıştay tarafından 892 otoparkının ruhsatsız olduğu tespit edilen, sokakları otoparka çeviren, üstelik sadece nakit paranın ‘geçtiği’ İSPARK’ın dahi zarar etmesi dikkat çekmişti.

Açıklamada rakam verilmedi

İBB, zararı yatırımlara ve mevsimsel olarak düşen gelirlere bağlarken durumun yıllık zarar anlamına gelemeyeceğini savundu. Ancak açıklamada yatırımlar ve dönemsel gelirlere dair rakamlar verilmedi.

İBB’nin açıklaması şöyle:“Öncelikle belirtmek isteriz ki, İBB iştirak şirketleri kârlılığı ön planda tutmayıp; kamusal faydayı, kurumsal sosyal sorumluluğu, kurumsal yönetim ilkelerini benimsemiş profesyonel bir yönetim anlayışı ile yönetilen şirketlerdir. Şirketlerimizin ara dönemlerde, yaptıkları bazı yatırımlar ile işlerin dönemselliğinden ve mevsimselliğinden dolayı zarar ediyor gibi gösterilmesi, kesinlikle yıl sonu itibarıyla da zarar edeceği anlamına gelmemektedir.”