‘İBB yapılmış metroyu kapattı’ iddialarına yanıt

Yayın tarihi: 3 Haziran 2021 Perşembe 4:19 pm - Güncelleme: 3 Haziran 2021 Perşembe 5:27 pm

İBB Sözcüsü Murat Ongun, AKP ve MHP’yi muhalefet partileri olarak nitelendirerek yaptığı paylaşımda “İBB yapılmış metroyu kapattı” iddialarını yanıtladı.

Murat Ongun, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yapılan metroyu kapattığına yönelik iddialara yanıt verdi. Ongun, paylaşımında 4 madde sıralayarak şunları söyledi:

İstanbul’da muhalefet partisi yetkilileri ve taraftarları İBB’nin yapılmış bir metro hattını kapattığını iddia ediyorlar. Gelin size bu işe Cumhurbaşkanlığı’nın bile nasıl karşı çıktığını anlatalım;

1-2017’de, eski İBB yönetimi tarafından finansal hazırlığı ve verimlilik analizi yapılmadan temeli atılan Yenidoğan-Cumhuriyet-Emek Metrosu aynı yıl durdurulur. Proje, verimli bulunmadığından Cumhurbaşkanlığı Kamu Yatırım Programı’na alınmayarak 2015 ve 2017’de 2 kez reddedilir.

2- Dört yıldır açık olan bu şantiyeler ciddi oranda çökme riski taşıdığı ve trafik sorunu yarattığı için geçici dolgu çalışmasıyla çevre ve bölge halkının güvenliği sağlanıyor. Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metrosu’nun yapımı sorunsuz ve hızlı şekilde devam ediyor.

3-Ekrem İmamoğlu yönetimi göreve gelir gelmez hızlı bir verimlilik ve finansal analiz yaparak; durmuş, yarım kalmış ve hatalı planlanmış tüm metro projelerindeki sorunları çözmüş, kredi bulmuş ve yapımlarını yeniden başlatmıştır.

4- Bu gibi küçük hatlar da Cumhurbaşkanlığı tarafından “yolculuk talebinin metro için düşük olması” sebebiyle kamu yatırım planına alınmıyor, bu plana dahil olmayan projeler de yurtdışı kredi temini sağlayamıyor.