İBB Vakıflar’a devredilen tarihi binayı geri aldı

Yayın tarihi: 29 Temmuz 2022 Cuma 3:12 pm - Güncelleme: 29 Temmuz 2022 Cuma 3:17 pm

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) tapulu malı olduğu halde hukuksuz bir şekilde Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredilen Eminönü’ndeki tarihi bina, mahkeme kararıyla yeniden İBB’ye verildi.

İBB, 2018 yılında hukuksuz bir biçimde Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilen Haliç kıyısındaki tarihi binayı geri aldı. İstanbul 8. Asliye Hukuk Mahkemesi; tarihi binanın Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devrine gerekçe gösterilen Vakıflar Kanunun 30. Maddesinin yeterli olmadığını, bilgi ve belgelerle tarihi yapının adı geçen Haremeyn ve Mirdivani Vakfına ait olup olmadığının ispatlanması gerektiğini hatırlattı. Tapu kaydı, kroki, imar durumu, keşif ve bilirkişi raporları ışığında karar veren mahkeme, 5737 Sayılı Vakıflar Kanunun 30. Madde şartlarının oluşmadığına hükmetti.

Mahkeme, Harameyn ve Mirdivani Vakfının tapusunun iptaline, tarihi yapının davacı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne kayıt ve tesciline karar verdi. Benzer şekilde İBB’nin elinden alınarak Vakıflara devredilen Gezi Parkı ve Galata Kulesiyle ilgili davalar halen devam ediyor.

TÜGVA, İBB’ye açtığı davayı kaybetti