İBB Meclisi’nde bazı taşınmazların satışına karar verilmesi tartışmaya yol açtı. AKP grubu, “İstanbul’u haraç mezat satıyorsunuz” derken, CHP’liler ise taşınmazların belediye tarafından kullanılmasının mümkün olmadığına dikkat çekti. Arsa satışından elde edilen gelirler ile kent lokantaları, kreşler ve yurtlar açıldığı vurgulandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin eylül ayı oturumlarının ikinci birleşimi Saraçhane’deki başkanlık binasında meclis gerçekleştirildi. 2.Başkanvekili Gökhan Gümüşdağ başkanlığında toplanılan oturumda, bazı taşınmazların satılmasına karar verildi. Satış kararı AKP ve CHP grubu arasında tartışmaya neden oldu.

Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre; AKP’li Meclis Üyesi Muhammet Kaynar, CHP’nin önceki dönemde taşınmaz satışı dosyalarına karşı çıktığını hatırlatarak Ekrem İmamoğlu İBB Başkanı olduktan sonra 5 yıllık dönemde İBB’ye ait toplam 3 milyon metrekarelik, bin 1 adet parselin satıldığını söyledi.

Sadece bugünkü oturumda toplam 41 bin 847 metrekarelik 78 adet parsel satış dosyasının gündeme geldiğini belirten Kaynar, “İBB’nin elinde ne var ne yok haraç mezat satılıyor. Satıştan elde edilen geliri de Paris’te saray kiralamak, alemler yapmak için kullanılıyorlar” dedi.

“SATIŞ GELİRİ İLE KENT LOKANTALARI, YURTLAR AÇIYORUZ”

Hukuk Komisyonu’nun CHP’li Başkanı Melendiz Dalyan İzgi, İBB’nin fiilen kullanmasının mümkün olmadığı parsellerin satışının yapılacağını söyleyerek “Örneğin dosyada 4 metrekarelik parsel de var. Bu parseli belediyenin nasıl bir amaçla kullanılması bekleniyor? Keşke aynı hassasiyeti kendi yönettiğiniz belediyelerde de kullansanız. Örneğin AKP’nin yönettiği Başakşehir Belediyesi’nin gelirinin yüzde 70’ini arazi satışı oluşturuyor. İBB’nin satacağı bu parsellerin çoğu işgalli, vatandaş tarafından kullanılıyor. Vatandaş da satış istiyor. Hukuki olmayan kullanımı da hukuki hale getirmiş oluyoruz. Elde ettiğimiz gelirle de kent lokantaları açıyoruz. Yurtlar, kreşler açılıyor, öğrencilere eğitim desteği veriliyor. Geliri halka hizmet için kullanıyoruz” dedi.

CHP Grup Sözcüsü Gencay Özcan da İBB’nin AKP tarafından yönetildiği dönemde daha çok arsa satıldığını belirterek “İstanbul’u parsel parsel satanları bizi eleştirmesi komik oluyor” dedi.

AKP, TMMOB İLE İŞBİRLİĞİNE KARŞI ÇIKTI

Oturumda İBB ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı odaların İstanbul şubeleri arasında “sağlıklı kentleşme, nitelikli yapılaşma, halk sağlığının kültürel, tarihi, doğal çevre değerlerinin korunarak geliştirilmesi ve halka daha nitelikli teknik hizmet sunulabilmesi için” mesleki faaliyet denetimi ve teknik işbirliği protokolü imzalanmasına karar verildi.

İstanbul'da hava muhalefeti vapur seferlerini etkiliyor! İstanbul'da hava muhalefeti vapur seferlerini etkiliyor!

CHP grubunun çoğunluk oyları ile kabul edilen protokol kararına AKP grubu karşı çıkarak “Protokol ile İBB’nin hangi kazanımı elde edeceği belirsizdir. Protokolün konu ve kapsamı genel ve soyut ifadelerden oluşmaktadır. Protokolün tarafı (kiminle imzalanacağı) belirsizdir. Tarafların hak ve yükümlülükleri net olarak belirtilmediğinden karara katılmıyoruz” şeklinde muhalefet şerhi düştü.

ARAMA KURTARMA PERSONELİ İÇİN DEPREM KONUTU

Olası deprem sonrası ilk müdahalede aktif görev alacak Afet İşleri Dairesi Başkanlığı, İtfaiye Dairesi Başkanlığı ve arama kurtarma faaliyetlerinde resmi olarak görevlendirilmiş diğer belediye personellerinin deprem ve ilgili yönetmeliklere uygun üretilmiş konutlara taşınmasına karar verildi.

Mülkiyeti İBB’ye ait konutların öncelikle ilgili mevzuat dahilinde amacına yönelik tahsisi işlemlerinin gerçekleştirilmesi, sonrasında boş konut kalması halinde kiralık tahsis işlemlerinin yürütülebilmesi için İBB Başkanı’na oybirliği ile yetki verildi.

Gecekondu Kanunu kapsamında İBB mülkiyetinde bulunan Sultangazi Cebeci Mahallesi’ndeki parselde hurda ambarı projesinin tamamlanabilmesi için çalışmalara engel teşkil eden gecekonduların tasfiye ve tahsisi için İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu yetki verilmesi teklifi mecliste oya sunuldu.

Teklife AKP grubu karşı çıktı. Karar CHP grubunun çoğunluk oyları ile kabul edildi. AKP’li Muhammet Kaynar, bu parsel için 2013 yılında İBB’ye dava açıldığını ve yargılama sürecinin sonunda parselin artık İBB mülkiyetinden çıktığını belirterek hukuken böyle bir karar alınamayacağını savundu.

İBB Meclisi’nde bazı taşınmazların satışına karar verilmesi tartışmaya yol açtı. AKP grubu, “İstanbul’u haraç mezat satıyorsunuz” derken, CHP’liler ise taşınmazların belediye tarafından kullanılmasının mümkün olmadığına dikkat çekti. Arsa satışından elde edilen gelirler ile kent lokantaları, kreşler ve yurtlar açıldığı vurgulandı.
Kaynak: alinti