İBB Meclisi’nde Kızılay tartışması! “Skandallarla anılan bir kurum”

Yayın tarihi: 27 Kasım 2023 Pazartesi 9:03 pm - Güncelleme: 27 Kasım 2023 Pazartesi 9:03 pm

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Gazze için yapacağı yardım için AKP-MHP grubunun adı daha skandallarla anılan Kızılay’ı aracı yapması gerginliğe neden oldu. Oylama öncesi konuşan CHP’li Meclis Üyesi Filiz Öztürk Çelik, Kızılay’ın için ” Skandallarla anılan bir kurum” ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi Kasım ayı olağan toplantısı altıncı oturumu, Meclis 2’inci Başkanvekili Ömer Faruk Kalaycı Başkanlığı’nda İBB Saraçhane binasında yapıldı. Hukuk Komisyonu ile Plan ve Bütçe komisyonunun ortak raporu ile Gazze’ye yapılacak insani yardım gündemi görüşülürken yardımın Kızılay üzerinden yapılması teklifi Cumhuriyet Halk Partisi ve AKP meclis üyeleri arasında tartışmaya neden oldu. Tartışmalar sonunda gündem maddesi ‘Yardımların Kızılay ve AFAD üzerinden yapılması’ şeklinde güncellenerek kabul edildi.

NATO’dan Gazze’de “insani ara uzatılsın” çağrısı

‘ADI SKANDALLARLA ANILAN BİR KURUM’

Gazze’ye yapılacak olan yardımın Kızılay üzerinden yapılması teklifini eleştiren CHP meclis üyesi Filiz Öztürk Çelik, “Gazze’ye su, gıda, elektrik ve tıbbi yardım yapılması konusunda bir teklif geldi. Fakat bu teklif kabul edilmekle beraber, yardımın Kızılay üzerinden yapılması karara bağlandı. Tartışmak istemezdim ama bunları dile getirmek zorundayız. Kızılay hepimiz için manevi anlamda önemli bir kurum. Cumhuriyetten dahi önceye dayanan bir kurum. Fakat son yıllarda AKP hükümeti tarafından yönetilen ülkemizde Kızılay’ın adı çadır satan, battaniye satan, her türlü yolsuzlukla gündeme gelen, Ensar vakfı üzerinden vergi kaçırmak mı? Dersiniz veya İsmailağa cemaatine bağlı vakıflarda, derneklerde Kızılay’a ait yardım ürünlerinin bulunması mı? Dersiniz pek çok skandallarla anılan bir kurum. Hatta her türlü sel ve felaketin ardından ivedilikle İBAN verip yardım istemesine rağmen kendi bünyesinde bulunan taşınmazları da, vatandaşlara bağışlayan bir kurum. Bu söylediklerimin hiç biri iftira değil, Kızılay tarafından da kabul edilmiş ve sosyal medyalarında, ülke medyalarında da gündeme gelmiş konular. İnanın ki Kızılay’ın bile kendisine böyle bir görev verildiğinden haberi yok. Kızılay’ın bu konuda talebi yok, beklentisi yok iken neden İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı yardımlar Kızılay üzerinden yapılmak istenir. Bu abesle iştigal bir konu, zira Kızılay’ın İstanbul’da topladığı yardımlar İBB tarafından ‘Verin, biz dağıtalım’ denilebilir mi? Cumhuriyet’in kurumlarını karşı karşıya getirmek, üstelik Kızılay’ın da hiçbir talebi yokken durumdan vazife çıkarmaktan başka bir şey değildir. Dolayısıyla bu raporun öncelikle müdürlüğünden geldiği şekliyle oylanmasını teklif etmek isterim” dedi.

“UCUZ SİYASET”

AKP İBB meclis üyesi Muhammet Kaynar ise, “Böyle bir gündemin konuşulduğu gündem maddesinde arkadaşımızın ucuz siyaset yapma tarzını öncelikle kınıyorum. Dünya’nın, insanlık tarihinin en vahşi katliamını yapan, soykırımcı ve işgalci İsrail’i lanetlemek yerine tutup burada Kızılay üzerinden bir takım eleştiriler yapmaya, hükümeti eleştirmeye çalışıyor. Arkadaşımıza tavsiyem şu, dünyada yardım kuruluşları vardır. Hristiyan ülkelerin yardım kuruluşu Kızıl Haç olarak ifade edilir. Müslüman ülkelerin de yardım kuruluşu Kızılay olarak ifade edilir. O, hilalden kaynaklanır. Bunu önce bir bilmesi gerekir. Zaten Kızılay, sadece Türkiye’ye mahsus bir organizasyon da değildir. Müslüman ülkelerin tamamında Kızılay vardır. Kızılay aracılığı ile buraya yardım yapılması meselesini bu kadar garip karşılamasını da ben garip karşılıyorum. Mesele Kızılay’ı eleştirmek veya Kızılay’ın kendine göre yanlış bulduğu bir uygulamayı eleştirmek değil, buradan başka ucuz siyaset çıkarmak. Türkiye’de ki bütün yardım kuruluşları zaten Kızılay üzerinden buraya yardım yapıyor. Kızılay dünya üzerinde ki sayılı organizasyonlardan bir tanesidir bu tür yardım faaliyetleri için. Biz Komisyon raporuna yardım faaliyetinin Türkiye Kızılay Derneği ifadesinden sonra gelmek üzere ve-veya AFAD üzerinden yürütülmesi şeklinde düzeltilerek oylanmasını talep ediyorum” ifadelerini kullandı.

‘İBB’NİN GÖTÜRÜP DAĞITACAK GÜCÜ, KUDRETİ, ALT YAPISI VAR’

Gündem maddesi hakkında son sözü alan CHP grup sözcüsü Mesut Kösedağı, “Konuştuğumuz konu, İsrail-Filistin savaşında uygulanan orantısız güçte mağdur olan özellikle kadın ve çocuklara insani yardım. Savaştan bahsediyoruz, bu işin siyaseti olmaz. Ama şu da var, tabi ki Muhammet beyin kaygılarını anlayabiliyoruz ama İBB’nin de bu yardımları alıp bölgeye götürüp dağıtacak gücü, kudreti alt yapısı var. Tabi ki burada AFAD ile koordinasyon sağlanacaktır. Bu meclis istemese de savaşın kendi durumundan dolayı bu sağlanacaktır. İBB olarak biz yardımımızı oraya yapalım, teklifi müdürlüğünden geldiği gibi oylayalım, zaten iki kurum kendi arasında irtibatı sağlayacaktır. Burada bunu konuşmak bile bizi üzüyor” diye konuştu.

 

Kaynak: TELE1