İBB Meclisi’nde çocuk kitabı tartışması

Yayın tarihi: 6 Temmuz 2022 Çarşamba 9:07 pm - Güncelleme: 7 Temmuz 2022 Perşembe 3:55 am

Muzır neşriyata sokulan Çıtır Çıtır Felsefe Serisi kitaplarının İBB kitapçısında satılması İBB Meclisi’nde tartışmaya neden oldu. AKP’li Şeyma Aktaş, “Pis ellerinizi evlatlarımızdan çekin” dedi. CHP Grubu Sözcüsü Tarık Balyalı, “Kendisi pis eller arıyorsa cemaat ve tarikat yurtlarında taciz edilen çocuklara bakacak” yanıtını verdi.

“Çıtır Çıtır Felsefe” isimli kitap serisinin yedi kitabı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ‘zararlı’ bulundu.  İBB Meclisi’nin  Temmuz ayı oturumunda söz konusu serideki kitapların İBB’ye ait İstanbul Kitapçısı’nda satılması hakkında AKP’li Meclis Üyesi Şeyma Aktaa, soru önergesi verdi.

Aktaa, önergede kitapların nasıl tavsiye kitaplar arasında yer aldığını sordu. Aktaa’nın “Pis ellerinizi evlatlarımızdan çekin” diyerek, meclis üyelerine kitapların bölümlerinin yer aldığı bazı fotokopileri dağıtmaya çalışması üzerine salonda tansiyon yükseldi.

CHP’Lİ ÇELİK AKTAA’NIN VERDİĞİ SAYFALARI YIRTTI

CHP’li Meclis Üyesi Filiz Öztürk Çelik, Aktaa’nın verdiği sayfaları yırtarak tepki gösterdi.

Söz alan CHP’li Meclis Üyesi Fidan Aslan Eroğlu da kitapla ilgili uzman bir psikoloğun görüşlerini aktardı. Eroğlu, şunları söyledi:

“Fransız yazarın kitabında çocuğun büyüme sıkıntıları anlatılıyor. Sapkın durumlar konusunda çocukların gözünü açmaya çalışıyor. 4, 5 ve 6. sınıf çocuklarının soyut becerileri gelişmediği için kendilerini koruyabilmesi için somut ve basit anlatılması gerek. Taciz olayını ve nasıl korunacağını imalarla soyut ifadelerle anlaması mümkün değil. ‘Burnunu karıştırma’ demek gibi ‘cinsel organına dokundurma’ kuralının en basit şekilde anlatılması gerek. Çirkin ithamlarını kendisine iade ediyorum. Hepimiz anne, babayız. Kimse çocuklarının yanlış şeylere maruz kalmasını istemez. Bu kitaplar da çocukların bu tip durumlara maruz kaldıklarında nasıl davranacağını öğretmek içindir.”

“PİS ELLER ARIYORSA TARİKAT VE CEMAAT YURTLARINA BAKIN”

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı da AKP’li Şeyma Aktaa tepkisini, “Pis ellerinizi çekin ifadesini kendisine iade ederim. Buraya gelip bize evraklar sunmaya çalışması provokatif. Kendisi pis eller arıyorsa cemaat ve tarikat yurtlarında taciz edilen çocuklara bakacak. Bize ahlak dersi vermeye kalkacağına, dönecek başka yerlere bakacak, ondan sonra konuşacak. Pis eller oralarda. Tarikatların ve cemaatlerin yurtlarında o pis ellerin ne yaptığını çok iyi görüyoruz yıllardır” sözleriyle dile getirdi.