İBB hukuk savaşını kazandı! Mahkemeden ‘Kanal İstanbul’ kararı

Yayın tarihi: 18 Şubat 2024 Pazar 9:18 am - Güncelleme: 18 Şubat 2024 Pazar 9:18 am

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, ‘Kanal İstanbul Yenişehir Rezerv Yapı Alanı 1. Etap Projesine’ ilişkin  imar planlarının iptal edildiğini açıklamasının ardından, aynı mahkemenin Kanal İstanbul projesinin ikinci ve üçüncü etaplarının imar planlarının da iptal edildiği öğrenildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçtiğimiz günlerde düzenlenen ‘Yeşil İstanbul Tanıtım Toplantısı’nda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kanal İstanbul projesine yaptığı itirazla ilgili mahkeme kararını okudu. İmamoğlu yaptıkları itirazla birlikte İstanbul 11. İdare Mahkemesi’nin ‘Kanal İstanbul Yenişehir Rezerv Yapı Alanı 1. Etap Projesine’ ilişkin imar planlarını iptal ettiğini duyurdu.

TÜM PLANLAR İPTAL EDİLDİ

Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre, aynı mahkeme, 29 Aralık 2023 tarihli kararıyla 2’inci etabın imar planlarını, 30 Ocak 2024 tarihli kararıyla da 3’üncü etabın imar planlarını şehircilik ilke ve esaslarına, planlama tekniklerine ve hukuk uygun olmadığı için istinaf yolu açık olmak üzere oybirliği ile iptal etti. Böylece kanalın çevresine kurulması planlanan Yenişehir’in konut inşaatları yapılacak bütün etaplarının planları iptal edilmiş oldu.

İBB, Kanal İstanbul’un Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan imar planlarına karşı açtığı davayı kazandı.  Mahkeme, imar planlarının şehircilik ilkelerine ve hukuka uygun olmadığını belirtti. Böylece Yenişehir’in konut inşaatları yapılacak bütün etaplarının planları iptal edilmiş oldu.

MEZARLIKLARI ‘AĞAÇLANDIRILACAK ALAN’ OLARAK GÖSTERMİŞLER

İstanbul 11. İdare Mahkemesi’nin aldığı üç iptal kararında da aynı tespitleri yaptı. Kararlarda, nüfusun nasıl tespit edildiğinin bilinmediği, bu durumun nüfus denetimi yönünden belirsizlik yarattığı belirtildi. Mezarlık alanlarının ağaçlandırılacak alan olarak gösterilmesinin mevzuata uygun olmadığı vurgulandı. Plan notlarının niçin kaldırıldığı veya değiştirildiğinin gerekçelerinin tam olarak ortaya konulamadığı ifade edilerek planların yeterli teknik ve nesnel açıklayıcılıktan uzak olduğunun altı çizildi. İBB’nin Kanal İstanbul için verilen “ÇED olumlu” kararı karşı açtığı dava da Danıştay’da görülüyor.

Ekrem İmamoğlu mahkemenin ‘Kanal İstanbul’ kararını okudu: Bu karar büyük yanlışın belgesidir

Kaynak: TELE1