İBB hamle yaptı, plaka sahibi Taksiciler Odası Başkanı ses verdi

Yayın tarihi: 20 Ekim 2021 Çarşamba 12:31 pm - Güncelleme: 31 Mart 2022 Perşembe 10:13 am

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin  plakası sahipliği ile ilgili açıkladığı uygulamayı Taksiciler Esnaf Odası mahkemeye götürüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, mevcut taksi plaka sahipleriyle ilgili inceleme yapacağını ve plaka satışında “Şoförlük Mesleği Geçim Kaynağı” şartı aranacağı şeklinde yeni uygulamasını AKP-MHP’ye yakın taksiciler odası başkanı, yargıya taşıyacak.

Konuya ilişkin konuşan Eyüp Aksu şunları söyledi: “Şoförlükten geçimini sağlayan kişiler, taksi plakası alabilir. Burada hisseli veya ortaklı alamazlar diye bir ifade yok. Onun için yaptıkları uygun bir şey değil, kanuna aykırı, yargıya taşıyacağız. Burada sayın belediye başkanı kaos yaratmaya çalışıyor. Biz de bunu kabul etmiyoruz. Şoförlükten geçimini sağlayan kişiler, taksi plakası alabilir. Burada hisseli veya ortaklı alamazlar diye bir ifade yok. Onun için yaptıkları uygun bir şey değil, kanuna aykırı, yargıya taşıyacağız. Burada sayın belediye başkanı kaos yaratmaya çalışıyor. Biz de bunu kabul etmiyoruz.”

İBB, taksi plakası satışlarını 1986 tarihli bir Bakanlar Kurulu kararı ile düzenleme altına alacağını açıkladı. Uygulamaya konulacak düzenleme ile ticari plakaların hisselere bölünmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Açıklamada, “kanuni zorunluluklar dışında (veraset, mahkeme kararları vs.) ticari bir plaka mevcut hisse oranından daha küçük paylara bölünerek satılamayacak.” deniliyor. Aynı açıklamada, plaka satışı için; “yalnızca hissedarlar arası %100 hisse tamamlamaya yönelik satışlar yapılabilecek.” deniliyor.

İmamoğlu’ndan bakanlığın UKOME kararına çok sert tepki: Artık isyan ediyorum