İmamoğlu 5 ayda neler yaptıklarını madde madde anlattı

Yayın tarihi: 27 Kasım 2019 Çarşamba 9:42 pm - Güncelleme: 28 Kasım 2019 Perşembe 9:51 am

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Biz bu kente ihanet ettirmeyeceğiz. Bunu taahhüt ediyorum. Toplumun ortaya koyacağı inisiyatifle, demokrasi ve hukukun verdiği güçle bu şehre ihanet ettirmeyiz” diye konuştu.  Fatih Altaylı’nın, “Ne yaptınız bugüne kadar?” sorusuna karşı, İmamoğlu, ne yaptıklarını madde madde anlattı.

İmamoğlu, Habertürk’de dün akşam Fatih Altaylı’nın sunduğu Teke Tek programına konuk oldu. Fatih Altaylı’nın “Siz çok iddialı bir başkan profili ortaya koyunca beklenti büyük. Diyorlar ki, ‘Ekrem Bey geldi de şu ana kadar ne yaptı?’ Kimse ‘5 aya kadar ne yapılır?’ deniyor. Başkan ne yaptınız bugüne kadar?” sorusuna madde madde yanıt veren İmamoğlu şöyle konuştu:

“Birincisi en başta bir idari sistem devrimi yapıyoruz biz. Sadece 1.7 milyarlık lüzumsuz kamulaştırma bedellerini bertaraf ettik. 100 bine yakın çocuğumuza halk sütü dağıtıyoruz. 30 bin üniversite öğrencisine burs veriyoruz. 24 saat ulaşım başlattık. 8 Metro ihalesi durmuştu başlattık.”

“100 BİN ÇOCUĞA SÜT DAĞITIYORUZ”

Birincisi en başta bir idari sistem devrimi yapıyoruz biz. Liyakatiyle bu sürece hizmet eden kişiliklerin, hiç kimse benim ahbabım, çavuşum değil. İdari düzenin değişimiyle ilgili kamu ahlakı, kamu yönetimi düzeninin gerçek manasına kavuştuğu sürecin temellerini atıyoruz. Bütçe disiplinini gerçekleştiriyoruz. Cari açığı çok ciddi anlamdadisipline ediyoruz. Sadece 1.7 milyarlık lüzumsuz kamulaştırma bedellerini bertaraf ettik. Herhangi araziyle ilgili kamulaştırma konusunda ihtiyacı olmaksızın karar almış. Böyle başlanan süreci durdurduk. İsraf ve tasarruf diye iki kalemi önceledik. İsrafın bizi nereye getirdiğini 23 Haziran’da bütün topluma verileriyle açıklayacağız. Halk sunumu yapacağız. 100 bine yakın çocuğumuza halk sütü dağıtıyoruz.

30 BİN ÜNİVERSİTELİ ÖĞRENCİYE BURS VERİYORUZ

Bunun dışında saat 22.00’da bütün gençlerime adil bir şekilde uzun bir süre sonra İBB öğrencilere destek yardımı yapıyor. Buna burs da diyebiliriz. Üç taksitle ödeyeceğiz. saat 22.00’da gençlerimiz listede isimlerini görebilecekler.

“150 KREŞ ÇALIŞMAMIZI BAŞLATTIK”

150 mahalleye 150 kreş çalışmamızı başlattık. Sahada 22 kreşimizin inşası devam ediyor. Kemerburgaz’daki Kent Ormanı’nı hayata geçirdik. Biz artık oraya insanları taşıyacağız. Milli bayramlarda halkımız ücretsiz otobüse biniyor.

24 SAAT ULAŞIM

Haftasonlarında 24 saat ulaşımı sağladık. (Yetersiz diye şikayetler geliyor?) Marmaray’ı ikna etmeye çalışıyoruz. Otobüs sayısını, metrobüs hattıyla beraber bazı hatları da geliştirme kararı aldık. Yıllar sonra ilk defa İstanbul’da milli bayram kullandı. 0-4 yaş arası çocukların annelerine ücretsiz ulaşım yazışmaları yapıldı, Meclis’in gündeminde.

“8 METRO PROJESİ DURMUŞTU,BAŞLATTIK”

8 metro projesi durmuştu, ulaşım fiyatlarıyla ilgili bir öğrenci indirimi yapıldı, bizim sayemizde oldu.

“TOPLUMUN HER KESİMİNDEN İLGİ YAŞIYORUM”

Toplumun her kesiminden ilgi yaşıyorum. Anne telefonları ve diyalogları alıyorum ki. Geçenlerde methiye sıralamış bir teyzemiz, kaydını yakın dostum çekmiş ve bana yollamış. Bazen anneme ‘Anneciğim kusura bakma ama beni annem kadar seven güzel anneler var’ diyorum. Geçenlerde birisi aradı Mersin’den, dedi ki ‘Ben Mersin’den annen’. Kadın vicdanı ve kadının sürece önsezileriyle bakışı çok daha başka. Demek ki doğru yoldayız.

“İSTANBUL OTOGARI’NIN ARTIK AYLIK 4 MİLYON GELİRİ VAR”

İstanbul’un son 5 yılı daha da ilgisiz, daha da yatırımlarda verimlilik öncelemeyen, ne yazık ki çoğu kez siyasi kararların alındığı, boşlukların yaratıldığı; daha ötesi tümüyle siyasi kararlar. Finansman modeli yok, personel sayısı arttırılmış. İstanbul’da boşluk yaratılmış. İstanbul Otogarı dikkat çekici bir örnek. Avrupa’nın en büyük otogarı. Yıllar önce yapılmış. Biz bir girdik dehşete düşersiniz. Herkesin bir kenarından tuttuğu, altında bütün suç mekanizmaların kol gezdiği bir yer. Biz orada iradenin, kamu yönetiminin, İstanbul’un kamu idaresinin ispatını ortaya koyduk. Aylık 4 milyon 600 bin lira civarında geliri var artık. Siz diyelim ki işleteniniz var, burayı kontrol etmeyecek misiniz? Gece orada dolaşmak mümkün değildi. Artık orası kamunun idaresinde, denetiminde.

Geçen gün Sarayburnu’ndaydım. 1930’lı yıllarda Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk heykeli vardır. Bana göre İstanbul’un hem karşılama hem uğurlama yeri. Bu kadar metruk, sahipsiz, her tarafında işletme, kim kimdir belli değil. Bu yapıları kontrol edemeyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi vardı.

“İSTANBUL’DA YILLAR SONRA KENT KONSEYİ KURULDU”

İrade konulmayan, idare edilemeyen, Ankara’da bir bakanlık İstanbul’la ilgili bir karar alabilir. Peki sizin iradeniz, fikriniz yok mu? Doğru doğrudur, eğri eğridir. Ankara’da masa başında karar alınmış olabilir. Ama İstanbul’un nabzını tutan sizsiniz. ben 16 milyon insanın temsilcisiyim. Cesaretimi, yetkimi tümüyle 16 milyon insandan alıyorum. Bu şehrin hakkını korumak zorundayım. Orada yanlışı düzeltilerek Ankara’da merkezi hükümet yöneticilerine de fayda vermiş olursunuz. Bu kadar net. İstanbul aynı zamanda yönetim olarak gözlemci, denetçi, müdahale eden, uyarıda bulunan, bir husus varsa merkezi hükümet tarafından yapılmış İstanbul halkıyla paylaşan, demokratik kurulları hayata geçiren. Yıllar sonra ilk defa kent konseyi kuruldu. Daha da güçlü çalışacak. Yüzbinlerce insanın aktif içinde olduğu, eleştirel ve tavsiye gözlüğüyle bakan bir gönüllü meselesini devreye sokacağız. İstanbul gönüllüleri, deprem, sanat, sağlık gönüllüleri.

“İDARİ SİSTEM DEVRİMİ YAPIYORUZ”

(Bugüne ne kadar ne yaptınız? sorusu üzerine) Birincisi en başta bir idari sistem devrimi yapıyoruz biz. Liyakatiyle bu sürece hizmet eden kişiliklerin, hiç kimse benim ahbabım, çavuşum değil. İdari düzenin değişimiyle ilgili kamu ahlakı, kamu yönetimi düzeninin gerçek manasına kavuştuğu sürecin temellerini atıyoruz. Bütçe disiplinini gerçekleştiriyoruz. Cari açığı çok ciddi anlamda disipline ediyoruz. Sadece 1.7 milyarlık lüzumsuz kamulaştırma bedellerini bertaraf ettik. Herhangi araziyle ilgili kamulaştırma konusunda ihtiyacı olmaksızın karar almış. Böyle başlanan süreci durdurduk. İsraf ve tasarruf diye iki kalemi önceledik. İsrafın bizi nereye getirdiğini 23 Haziran’da bütün topluma verileriyle açıklayacağız. Halk sunumu yapacağız. 100 bine yakın çocuğumuza halk sütü dağıtıyoruz.

“BURS ALAN ÖĞRENCİLERİMİZİN İSMİNİ BU GECE AÇIKLAYACAĞIZ”

“Bu gece saat 22.00’de burs alan 30 bin öğrencimizin ismini açıklayacağız. 22 kreşin inşaatı başladı, 150’ye tamamlayacağız. Bu 16 bin kadına özgürlük demek. Kemerburgaz’daki kent ormanını hayata geçirdik. 6 sene önce başlamıştı.”

“BU ZAM OLMADAN İSKİ YATIRIM YAPAMAZ”

(Su zammı açıklaması) Milyonlarca arabaya, posta kutusuna konuldu. Bu nasıl propaganda, çok komik. Biz dedik ki, toplumun suyla ilgili hassasiyeti var, ekmekle olduğu gibi. Biz Türkiye’nin en ucuz halk ekmek dağıtımını yapıyoruz. Zarar etmememize rağmen. Fakiri fukarayı sübvanse ediyoruz. Şu anda toplumun hassas alanlarını desteklemek durumundayız. Şubat, Mart’ta suyun fiyatını dengelemek durumundayız. Arkadaşlarımız yarın İSKİ genel kurulunda tartışılacak. Suyu az ve öz kullanan, ki bunlar dar gelirli aileler indirimden az faydalandılar, çok kullananlar, işyerleri çok indirimden faydalandılar. Şu an İSKİ’nin bütçesinin ciddi bir kısmı enerji. Türkiye’deki elektrik, doğalgaz, yakıt zammı ortada. Hiçbir zammın kaynağı büyükşehir belediyesi olma şansı yok. Konuştuğumuz şey yüzde 20 civarında zam. Bu zam olmadan İSKİ yatırım yapamaz. Türkiye’de zam olmasın biz de yapmayalım. Bugün yapılan su zammı normal bir zamdır. Talep edilen zammın da altında bir oranda yapılmaktadır.

İŞTEN ÇIKARMALAR

Biz iş olsun diye adam çıkartmaya gelmedik. İBB’de işini layıkıyla yapan herkese alın terine, emeğin karşılığına verme sözümüz var. Yaklaşık 1400 kişi iki seçim arası alınan insan sayısı. Bunun içerisinde 31 Mart’tan bir ay öncesine kadar ki, kısmı var. Yine proje bitimiyle çıkarılan işçi sayısı. Toplamda emekli olan, işinden ayrılan, yaklaşık 3 bin 800 kişinin çıkarıldığını sizinle paylaşıyorum. Bu kadar çıkarttığımız eleman, ya da emekli olan, ya da kendi ayrılan, ya da proje bittiğinden dolayı ayrılan insanın dışında kalan insanlar şimdi orada çalışan insanlar. Biz herşeyi şeffaf paylaşıyoruz. İlanlarımızı büyükşehir belediyesinin sayfasından net görebilirsiniz. İSPARK’a 50 kadın görevlisi aldık. Nasıl aldığımızı gidip sorgulasınlar. Tümüyle şeffaf. Bu yeni insan kaynakları yönetiminin kamuya girişidir.

“BİZ BU KENTE İHANET ETMEYECEĞİZ”

Biz bugün neredeyiz? Tam 25 yıl sonrasındayız. 25 yıl önce kendisine yapılan bir şeye karşı durmuş bir insandan siz ne beklersiniz? Yunus Emre ‘sen sana ne sanırsan başkasına da onu san’ diyor. İşte demokrasi. Sayın Cumhurbaşkanı ile tesadüf yanyana Cuma namazı kıldık. Kendisine bunu sordum. Bu hafta arayacaklar dendi 3 hafta geçti. Ben sayın Cumhurbaşkanı’ın eksik bilgiyle donatıldığını düşünüyorum. Bizi arayan yok.

Genel Başkan Yardımcısı sayın Fuat Oktay’ı defalarca aramamıza rağmen dönüş yapılmadı. Siz İstanbul’un çevre düzeni planını oturup büroya kapansanız, toplumun paydaşların, meslek odalarının fikrini almadan bu plan olur mu? Siz gelip İstanbul’da ben de yetkili olacağım iddiasıyla, buranın İstanbul Büyükşehir Belediyesi var, yanlış yaparsınız. Biz bu kente ihanet ettirmeyeceğiz. Bunu taahhüt ediyorum.

Toplumun ortaya koyacağı inisiyatifle, demokrasi ve hukukun verdiği güçle bu şehre ihanet ettirmeyiz. Bu kamu kurumlarının biraraya gelmesini diliyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın taahhüt ettiği bu kurulun kurulmasını 16 milyon insanın adına talep ediyorum.