İBB AKP döneminde Kore tanıtımına 10 milyon sterlin harcadı

Yayın tarihi: 15 Eylül 2020 Salı 8:16 am - Güncelleme: 15 Eylül 2020 Salı 7:07 pm

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında Fatih tablosu tartışırken CHP Grup Başkan Vekili Doğan Subaşı 2012’de Kore’nin bir ilçe belediyesi ile Kore ve İstanbul’da tanıtım yapmak için 10.5 milyon sterlin para harcandığını açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında Fatih tablosu tartışırken CHP Grup Başkan Vekili Doğan Subaşı 2012’de Kore’nin bir ilçe belediyesi ile Kore ve İstanbul’da tanıtım yapmak için 10.5 milyon sterlin para harcandığını açıkladı. Subaşı “Türk kültürünü hem İstanbul’da hem Kore’de tanıtmak için yaptığımız masraf 10.5 milyon Sterlin. 356 kişiye uçak bileti alınmış Kore’ye gönderilmiş. 507 kişi 5 yıldızlı lüks otelde kalmış” dedi.

Eylül ayı meclis konuşmasında söz alan Subaşı, Londra’da müzayededen satın alınan Fatih Sultan Mehmet tablosu için AKP’lilerin tablo için yapılan masrafın israf olduğu ve tablonun sahte olup olmadığının araştırılması isteklerine yanıt verdi.

AKP’NİN İSRAF HİKAYESİ

Fakat AKP hangi hakla ne yüzle bize israftan söz ediyor bunu hayretle karşılıyorum. Şimdi ben size bir israf hikayesi anlatayım görün bakın israf nasıl oluyormuş. Ben inanıyorum ki beni dikkatle dinlerseniz AKP arkadaşlar bu israf hikayesinden rahatsız olacaklardır.

10.5 MİLYON STERLİNE TANITIM

Yıl 2012 İBB yönetiminde AKP var. Kore’nin bir ilçe belediyesi ile bir protokol imzalanıyor. Kimdir nedir diye bakıyoruz 250 bin nüfuslu bir belediye. Koskoca 16 milyonluk bir belediye, normal koşullarda kendi eş değeri ile bir anlaşma yapması lazım. Kore’de ki bir ilçe belediyesi ile anlaşma yapıyor. Çekmeköy kadar bir belediye. Bir anlaşma yapıyorlar Kore kültürünü Türkiye’de, Türk kültürünü de Kore’de tanıtalım. Eyvallah çok güzel. Bu tür anlaşmalarda taraflar kendine düşen masrafı karşılar. Yani Türkiye tarafındaki masrafı Türkiye, Kore tarafında ki masrafı Kore üstlenir. Ama burada böyle yapılmıyor, zengin bir ülkeyiz ya. Kore’den de zenginiz. Bizim ekonomimiz Kore ekonomisinden de güçlü. Bizim bir misyonumuz var, vizyonları da var. O yüzden Kore’deki masrafı da biz yaparız diyorlar”

2 MİLYON 300 BİN STERLİN

2 tane ihale yapılıyor. Bir tanesi İstanbul’da yapılacak etkinlikler, bunun değeri, Streline çevirdik ki tablo ile karşılaştırın diye, İstanbul daki etkinliklere 2 milyon 317 bin sterlin masraf yapılmış. Tabloyu 900 kabul edin, İstanbul’daki etkinlikleri 2 milyon 300 bin masraf yapılıyor. Hadi ev sahibiyiz yapalım.”

Kore’deki masraf ne kadar biliyor musunuz, 7 milyon 750 bin Sterlin. Türk kültürünü hem İstanbul’da hem Kore’de tanıtmak için yaptığımız masraf 10.5 milyon Sterlin. Biz bunla 11 tane Fatih portresi satın alırdık. Üstelik harcırahlar bunlara dahil değil.

KORE’YE 356 KİŞİ

İlginç rakamlar var. Kore’ye kaç kişi gitmiş biliyormusunuz? Türk Kültürünü tanıtmak için giden insan sayısı, 507 kişi otelde konaklamış. Lüks otelde. Bize israf yaptınız diyorlar. 356 kişiye uçak bileti alınmış Kore’ye gönderilmiş. Bize israf yaptınız Fatih tablosuyla diyorlar. Ya arkadaş 507 kişi 5 yıldızlı otelde ne işi var yahu. Bunu okudukça miğdem bulandı. Bunlar kimdir diye merak ettiğim halde araştırmadım. Bu 356 kişi kim ? içlerinde meclis üyesi siyasi olan varmıdır Tarık grup başkan vekilim olarak bu isimleri tespit etmeni senden rica ediyorum”

KORE’DEN YANGIN TÜPÜ

Kore’de yapılan masraflara bakıyorsunuz yangın tüpü satın alınmış. Koreli sanatçıların parasını bile bizimkiler ödemiş. Kore’li sanatçıların taksi parasını bile bizimkiler ödemiş.

 

İBB’DEN GÖNDERME

Doğan Subaşı’nın konuşmasının ardından İBB Haber sayfası konuyla ilgili attığı tweette, ” İBB Meclisi’ndeki@DoanSubasi’nın konuşmasını izlememiş olanlar bu ikisi arasındaki bağlantıyı asla anlayamaz.” ifadlerini kullanarak yangın tüpü ve kore bayrağı paylaştı.