IBAN kiralayanlara ceza geliyor!

Yayın tarihi: 16 Nisan 2024 Salı 3:29 pm - Güncelleme: 16 Nisan 2024 Salı 3:29 pm

IBAN’larını kiralayan ve IBAN ile yapılan faturasız tahsilatlara vergi cezası uygulanacak.

Abdullah Tolu’nun Ekonomim’de yayımladığı yazıya göre, maliye, 2024–2026 yıllarına ait Orta Vadeli Program’da (OVP) de yer alan “kayıt dışılıkla mücadele” eylemi kapsamında vergi kayıp ve kaçağını önlemeye dönük çalışmalara başlıyor.

IBAN sistemine yeni düzenleme

 NE İŞLEM YAPILACAK?

Ekonomim’de Abdullah Tolu IBAN’la tahsilat yaptıkları halde fatura veya benzeri belge düzenlemeyen veya mükellefiyet açtırmadan bu işleri yapanlara, kayıt dışı bıraktıkları kazançları üzerinden gelir vergisi, kurumlar vergisi, geçici vergi, kayıt dışı bıraktıkları satışları üzerinden de KDV tarhiyatları yapılacak, 1 kat vergi ziyaı cezası kesilecek, ilave olarak gecikme faizi istenilecek. Ayrıca, faturaya yazılması gereken meblağın yüzde 10’una kadar özel usulsüzlük cezası kesilecek.

IBAN KİRALAYANLARA DA CEZA

Bu şekilde IBAN’larını kiralayan kişilerin, hesaplarına yatan milyonlarca TL’den haberleri bile yok. Bunlar hakkında da yasal işlemler yapılacak, tahsil ettikleri kira bedelleri üzerinden cezalı gelir vergisi ve, geçici vergi ve KDV tarhiyatları yapılacak, bir kat vergi ziyaı cezası kesilecek ve ayrıca gecikme faizi istenilecek. Ayrıca, bunlar MASAK mevzuatına aykırı bu işlemlerinden dolayı mahkemeye sevk edilecekler.

 

Kaynak: TELE1