Hüsnü Mahalli İran’ın İsrail’e olası saldırısı için gerekçelerini anlattı

Yayın tarihi: 13 Nisan 2024 Cumartesi 1:51 pm - Güncelleme: 13 Nisan 2024 Cumartesi 1:51 pm

Haber: Özlem Aktürk

Gazeteci Hüsnü Mahalli İran-İsrail gerilimini değerlendirerek, ”on olarak büyükelçilik binasının havaya uçurulması. İran çok kışkırtıldı son üç yılda. İran artık bunun altında kalamaz.” ifadelerini kullandı.

İsrail’in, İran’ın Şam’daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan’da hava saldırısı düzenlemesinin ardından bölgede gerilim sürüyor.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail’in Şam’daki İran konsolosluğuna saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini belirterek, “Kötü rejim bir hata yaptı, cezalandırılmalı ve cezalandırılacak.” ifadelerini kullanmıştı. Bunun üzerine bölge gerilirken ABD basınında İran’ın 48 saat içerisinde İsrail’e saldıracağı iddia edildi.

Gündem Özel programına katılan Gazeteci Hüsnü Mahalli bölgedeki gerilimi değerlendirerek İran’ın saldırı gerekçelerini anlattı.

”İRAN SON 3 YILDA ÇOK KIŞKIRTILDI”

Mahalli, İran’ın İsrail’ saldıracağını düşündüğünü söyleyerek, ”Bu bir prestij meselesi. Bunu saatlerce konuşabiliriz. Ocak 2021’den bu yana özellikle Kasım Süleymani’nin suikast sonucu öldürülmesinden sonra Tahran’da bile çok sayıda İran nükleer fizik uzmanlarının öldürüldüğünü de biliyoruz. CIA ve Mossad operasyonları ile. Son olarak büyükelçilik binasının havaya uçurulması. İran çok kışkırtıldı son üç yılda. İran artık bunun altında kalamaz.

”İRAN PRESTİJİNİ DEVAM ETTİRECEKTİR”

İran bunu resmen aracılar üzerinden Katar üzerinden ABD’ye ‘biz bunu yapacağız. Kim ne yaparsa yapsın. Biz bunu yapmak zorundayız. Toplumsal tepkiyi karşılamak için. Prestijimizi kurtarmak için.’ diyor. Arap ülkeleri müslüman ülkeleri sahip çıkmazken Şii İran Hamas ve Filistinlilere sahip çıkıyor. İran bu prestijini özellikle devam ettirecektir.

Hele ki Hamas lideri Haniyye’nin çocukları ve torunlarının öldürülmesinden sonra hiçbir Arap ve Müslüman ülkesinden ciddi bir tepki gelmedi. Bu inanılmaz rezalet bir şey. Zamanlama açısından hem Haniyye’nin çocukları ve torunlarının öldürülmesi hem de büyükelçiliğin bombalanması. İran için kaçırılmaz bir fırsattır tepkisini göstermek için. İran mutlaka bir şeyler yapacaktır.”

İran’ın ABD’ye tehdidine Joe Biden’dan tek kelimelik cevap

Kaynak: TELE1