Hürriyet yazarı Hande Fırat’tan ‘İstanbul Sözleşmesi’ çıkışı

Yayın tarihi: 21 Ağustos 2020 Cuma 8:35 am - Güncelleme: 21 Ağustos 2020 Cuma 8:36 am

Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat, İstanbul Sözleşmesi tartışmalarıyla ilgili, “Sadece İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırmayı tartıştığınız süre boyunca kaç kadın daha öldürüldü, saydınız mı?” diye yazdı.

Hürriyet gazetesi Hande Fırat, ‘Siz tartışırken kaç kadın öldü?’ başlıklı yazısında İstanbul Sözleşmesi tartışmalarını ele aldı.

“Televizyonda haberleri izliyor musunuz? Sosyal medyayı takip ediyor musunuz? Peki kadınların çığlığını duyuyor musunuz, duyabiliyor musunuz? Sadece İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırmayı tartıştığınız süre boyunca kaç kadın daha öldürüldü, saydınız mı?” diye yazan Fırat, “Bu ölümler, bu şiddet, bu tecavüzler yaşanırken ‘Aileyi koruyalım’ diyerek bir kazanımdan vazgeçmek ne kadar doğru? Hangi aileyi koruyacağız? Kadının şiddet gördüğü yerde, kadının hakaret işittiği yerde, çocuğun dövüldüğü evde hangi aileden bahsediyoruz? ‘E kadın sen de biraz sus, katlan azıcık, aileni koru yeter ki’ mi diyeceğiz? Sizi döven bir insanla bırakın aynı yatağa girmeyi, aynı ortamda nefes almak ister misiniz?” sorusunu sordu.

Fırat, yazısında şunları kaydetti:

“Bir de başka boyutu var tartışmanın… Şimdi hepinize soruyorum: Şiddete sadece kadın ya da erkek söz konusu olduğunda mı karşı çıkacağız? Cinsiyeti ne olursa olsun tüm insanlara şiddet uygulanmasına karşı çıkmamız gerekmiyor mu? Hatta hatırlayın izlediğiniz görüntüleri, hayvana da şiddete karşı çıkmamız doğru değil mi?”