Hulusi Akar: NATO’yla işbirliğimiz S-400’lerden daha derin

Yayın tarihi: 11 Haziran 2021 Cuma 11:58 am - Güncelleme: 11 Haziran 2021 Cuma 12:34 pm

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD ile gerilime neden olan S-400 tedarikiyle ilgili, “Muhataplarımızın teknik anlamda kaygısını ele almaya hazır olduğumuzu belirttik. Makul ve mantıklı çözümler her zaman mümkün” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kuzey Atlantik Konseyi (NAC) onayı ile tamamlanarak ‘Uluslararası Askeri Kuruluş’ statüsüne ulaşan Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Komutanlığının (DGMM/NATO MARSEC COE) resmi açılış törenine katıldı.

Sputnik’te yer alan habere göre Akar, dün akşam ABD’li mevkidaşı ABD Savunma Bakanı Llyod James Austin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini belirterek şunları söyledi:

“Ancak Kıbrıs dahil, Mavi Vatanımızdaki hak, alaka ve menfaatlerimizi korumakta azimliyiz, kararlıyız ve buna muktediriz. Hiçbir oldu bittiye müsaade etmeyiz. Ülkemize yönelik risk ve tehditlerin en üst düzeye yükseldiği bir dönemde hava savunma sistemlerinin temini için müttefiklerimizle görüşerek ABD’den Patriot, Fransa-İtalya’dan SAMP-T alma girişimlerinde bulunduk. Ancak bu, çeşitli nedenlerle mümkün olmadı. Bunun üzerine istediğimiz şartları sağlayan Rusya’dan S-400 hava ve füze savunma sistemlerini satın aldık. Bunları gizli saklı yapmadık, gizli bir gündemimiz hiçbir zaman olmadı. Bu sistemleri almaktaki temel amacımız, ülkemizi ve 84 milyon vatandaşımızı havadan gelecek muhtemel tehditlere karşı savunmaktır.

Muhataplarımızın bu konuda teknik anlamda kaygısını ele almaya hazır olduğumuzu da defalarca belirttik. Görüşmelerde açık ve şeffaf davranıyoruz. Makul ve mantıklı çözümler her zaman mümkün. Türkiye’nin NATO’ya katkısı ve NATO’nun Türkiye ile işbirliği, F-35’lerden, S-400’lerden çok daha derin ve kapsamlıdır. Bunu, NATO Genel Sekreteri Sayın Stoltenberg de açıkça ifade etmiştir. Sonuç olarak Türkiye’nin içinde olduğu NATO, daha anlamlı ve daha güçlüdür ve geleceğe daha emin adımlarla ilerleyecektir.”

CAATSA YAPTIRIMLARI RAFA KALDIRILACAK İDDİASI

Ankara ile Washington arasında krize neden olan Rus savunma sistemi S-400’lerin ‘Türkiye-ABD ortak gözetimine alınacağını’ bunun karşılığında Türkiye’ye yönelik CAATSA yaptırımlarının rafa kaldırılacağı yönünde iddialar ortaya atılmıştı. Ancak Washington’dan bu iddiayı teyit eder bir açıklama yapılmadı. ABD Başkanı Joe Biden ile AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Haziran günü NATO zirvesinde bir araya gelecek. Görüşmede yaptırımların da gündeme gelmesi bekleniyor.