Hükûmet binasındaki ‘prezervatifli protestolar’ belediye başkanını istifa ettirdi

Yayın tarihi: 8 Kasım 2019 Cuma 8:06 pm - Güncelleme: 8 Kasım 2019 Cuma 8:35 pm

Macaristan’da, gündeme oturan seks skandalı sonrasında, Zsolt Borkai’nin istifa edeceği yerel yönetimin açılış oturumu;  protestocular, prezervatifler ve ironik ifadeleri nedeniyle seçilen seçilen “Bana göğüsleri göster” şarkısı ile başladı.

Macaristan’da seçim oncesi gündeme gelen seks skandalı Belediye Başkanı Zsolt Borkai’yi istifa ettirdi.

Borkai’nin istifa edeceği yerel yönetim açılış oturumuna prezervatifli protesto damgasını vurdu. Protertocular prezervatifleri şişirerek balon yapıp belediye kapısına astılar.

İSTİFAYI GETİREN SKANDAL NASIL GÜNDEME GELDİ?

Macaristan’da 13 Ekim Pazar günü gerçekleştirilmesi planlanan yerel seçimlerin öncesinde, adayların birbiriyle dalga geçtiği posterler, iktidara yakınlığı ile bilinen reklam şirketlerine ait panolarda muhalefet adaylarını aşağılayan ilanlar, yolsuzluk ve son olarak seks skandalına adı karışan FIDESZ adayı ile “kirli bir seçim kampanyası” süreci yaşandı.

7 Ekim Pazartesi’den itibaren Macaristan’da “Şeytanın Avukatı” (Ez az ördög ügyvédje) başlıklı anonim bir blog sayfasında yapılan paylaşımlarda adaylara ilişkin gündemi sarsan ifadeler yer aldı.

Yerel seçimlere saatler kala, paylaşımların hedefindeki isimlerden birinin, ülkenin kuzeybatısında yer alan Győr kenti Belediye Başkanı ve aynı zamanda Eski Macar Olimpiyat Komitesi Başkanı, olimpiyat şampiyonu Zsolt Borkai olduğu ortaya çıktı.

Győr Belediye Başkanı ve arkadaşlarını bir yatta, grup seks partisi yaparken gösteren video, Macaristan’da muhalifler tarafından gündeme taşındı ve FIDESZ’in yerelde başarılı olup olamayacağı noktasında soru işaretleri oluşmaya başladı. Borkai, görüntülerle ilgili özür dilerken, istifa etmeyeceğini belirtmişti. Uyuşturucu kullanımı ve seyahat masraflarının devlet hazinesinden karşılandığı yönündeki iddiaları ise reddetti.