Hukuksuz mühür tutmadı! Halkevleri, açtığı davayı kazandı

Yayın tarihi: 29 Mayıs 2019 Çarşamba 8:39 pm - Güncelleme: 29 Mayıs 2019 Çarşamba 8:39 pm

Ankara’da Seyran Umut Halkevi, Keçiören Halkevi, Batıkent Halkevi ve Mamak Ethem Sarısülük Kitaplığı’nın 1 Nisan 2018 tarihinde hukuksuz bir şekilde mühürlenmesine karşı açılan dava kazanıldı.

Ankara Valiliği’nin hukuksuz kararı ile 1 Nisan 2018 Pazar günü Seyran Umut Halkevi, Keçiören Halkevi, Batıkent Halkevi ve Mamak Ethem Sarısülük Kütüphanesi kolluk güçleri ile mühürlenmeye çalışılmış, gerekçe olarak şubelerde yapılan çocuk şenliği, çocuk hakları ve laik-bilimsel eğitim çalışmaları gösterilmişti. Sonrasında 3 şube kitaplıkta bulunan birer oda mühürlenmiş, Halkevleri tarafından şubelerimiz açık herkesi bekliyoruz çağrıları yapılmıştı.
Bu açıklamanın ardından ertesi gün (2 Nisan 2018) odalardaki mühürlerin fek edildiğine dair hiç bir tespit yapılmadan Valilik kararı ile mühürlerin fek edildiğinin sosyal medya paylaşımları anlaşıldığı gerekçesiyle 3 şube ve kitaplık tamamen mühürlenmişti.
“Bilimsel ve Laik Eğitim Mühürlenemez” diyen Halkevleri üye ve dostları 5 Nisan Perşembe günü Ankara İdare Mahkemesi’nde buluşarak hukuksuz mühürleme kararlarına karşı iptal başvurusu yapmıştı.
Mahkeme eğitim öğretim yapıldığına dair usulüne uygun tespit olmadığını, şubelerde belirli odalardaki ilk gün yapılan mühürlerin fek edildiğine dair tespit olmadığını belirterek hukuka aykırı Valilik kararının iptaline karar verdi.
Halkevleri Hukuk Sekreterliğinden alınan bilgiye göre şube ve kitaplık önümüzdeki günlerde açılacak.