Hukukçulardan, Erdoğan’ın “İnsan Hakları Eylem Planı” ile ilgili açıklama

Yayın tarihi: 2 Mart 2021 Salı 8:43 pm - Güncelleme: 2 Mart 2021 Salı 8:44 pm

Hukukçular,  AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, İnsan Hakları Eylem Planı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Adalet Bakanlığı tarafından “Özgür birey, güçlü toplum, daha demokratik bir Türkiye”  vizyonuyla açıklanan İnsan Hakları Eylem Planını hukukçular değerlendirdi. 

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye en fazla eleştirilerin yöneltildiği alanlardan biri olan insan hakları konusunda yeni düzenlemeleri açıkladı.

Adalet Bakanlığı tarafından “Özgür birey, güçlü toplum, daha demokratik bir Türkiye” vizyonuyla hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı uzun süredir gündem konusuydu. Son yıllarda hak ve özgürlükler konusu ise Türkiye’nin en fazla eleştiriye maruz kaldığı alanların başında geliyordu. İnsan Hakları Eylem Planı uzun süredir iktidar cephesi tarafından, “Cumhuriyet’in 100. yılına girmeye hazırlanan Türkiye’nin temel politika belgesi” diye tanımlanıyordu.

“DİLEK VE TEMENNİDEN İBARET OLMAYACAK” DEDİ

Erdoğan, yeni Anayasa tartışmaları, adil yargılanma, ifade özgürlüğü ve hak ihlalleri gibi konularda dikkat çeken açıklamalarda bulundu. “Plan 9 amaç, 50 hedef ve 393 faaliyet içeriyor” diyen Erdoğan, İnsan Hakları Eylem Planı’nın “Dilek ve temenni belgesi” olmadığını söyledi.

Yeni açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı ile ilgili  hukukçular Cumhuriyet’te değerlendirmelerde bulundu.

TURGUT KAZAN: ERDOĞAN BENİ HEM KORKUTUYOR HEM GÜLDÜRÜYOR

Duayen hukukçu Turgut Kazan, Erdoğan’ın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı için, Cumhuriyet’e açıklamalarda bulundu. Mevcut yasaların dahi uygulanmadığını belirten Turgut Kazan, “Erdoğan’ın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı beni hem güldürüyor hem korkutuyor. Gülüyorum çünkü açıklanan her şey Anayasa’da mevcut. Korkuyorum çünkü reform türküsü söyleyenlerin ne yaptığını görüyoruz” dedi.

Turgut Kazan’ın açıklamaları şöyle:

“Hukuk bir değerler bütünüdür temel değerleri topluma kazandıranlar da korkusuz insanlardır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı beni hem güldürüyor hem korkutuyor. Gülüyorum çünkü açıklananlar Anayasa’da mevcut. Korkuyorum çünkü reform türküsü söyleyenlerin ne yaptığını görüyoruz. Sürekli yargı reformu, insan hakları, ifade özgürlüğü konularına dair sözler veriliyor fakat uygulamaya bakacak olursak bu sözlerin hiçbiri gerçekleştirilmiyor. Erdoğan’ın açıklaması sonrasında yurt dışındaki sermaye ‘Güzel açıklama’ demiştir fakat gerçek bundan ibaret değil.

Bizim Anayasamız temel haklar bakımından gayet iyi. Fakat toplantı ve gösteri hakkı bile bu ülkede uygulanmıyor. Birçok batı ülkesiyle yarışır durumda. Fakat ülkemizde hukukun temel ilkelerini korunacağına dair bir güvencemiz yok. Yargı bağımsız değil, birileri ne derse onu yapıyor. Fakat Anayasa’da yazana göre hareket edilse bu açıklamaların hiçbirine gerek kalmaz.”