Hukukçular, İmamoğlu’na hapis istemini yorumladı: Siyasi hamle

Yayın tarihi: 20 Nisan 2022 Çarşamba 3:17 pm - Güncelleme: 20 Nisan 2022 Çarşamba 3:22 pm

Savcılık, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu‘na YSK üyelerine hakaretten 4 yıl 1 aya kadar hapis istedi. Hukukçulardan ‘siyasi hamle’ değerlendirmesi geldi. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 31 Mart 2019 seçimlerinin iptal edilmesinin ardından YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan davada savcılık mütalaasını açıkladı. Savcılık İmamoğlu’nun 4 yıl 1 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi. Savcılığın en üst sınırdan ceza istemesi dikkat çekti. Mütalaayı hukukçular ve siyasilerden ilk değerlendirmeler geldi.

‘BÖYLE BİR CEZA MÜMKÜN DEĞİL’

Gerçek Gündem’e konuşan İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, “Böyle ceza mümkün değil, anlamadığımız bir şey” dedi. Polat, “YSK üyelerine yönelik bir hakaret yok. O sözler Soylu’ya karşılık olarak verildi. YSK üyelerine yönelik bir şey yok. O üyelerden birinin de açıklaması var ‘şikayetçi değilim’ diye” ifadesini kullandı.

‘BERTARAF İSTEMEK İSTİYORLAR’

Halk TV’den Seyhan Avşar’a konuşan  Avukat Turgut Kazan, İmamoğlu’na istenen hapis cezasının hukukla bağdaşmadığına dikkat çekerek, “İmamoğlu’na 4 yıl gibi bir ceza verilir ve bu ceza Yargıtay’da onanırsa kendisinin belediye başkanlığı düşürülür. Buna benzer bir durumu Cumhurbaşkanı Erdoğan yaşamıştı” dedi.

Savcının mütalaasının siyasi bir hamle olduğunu aktaran Kazan, şunları söyledi: “İmamoğlu Cumhurbaşkanı adayı olursa bertaraf etmek istiyorlar. Dosya karara gidecek ve bir ceza çıkması durumunda İstinaf Mahkemesi’ne oradan Yargıtay’a. Bu süreç uzamayabilir. Bazı işler, bazı dosyalar şak diye bitiveriyor. Bu durumda benim dosya mı neden öne aldın diyemezsiniz.”

‘CEZALANDIRILMAK İSTENEN İSTANBULLU’NUN İRADESİ’

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise “Burada cezalandırılmak istenen İmamoğlu ya da partimiz değil, İstanbullunun iradesidir. Bu siyasi iktidar; oy kendisine verilince milli irade diyen, kendisine verilmeyince seçimi mundar ilan eden bir anlayışa sahiptir. Bu durumu, İstanbul seçimlerinin iptal kararı sürecinde bizzat yaşadık” diye konuştu.

AKP’nin başvuru dilekçesinde kanuna aykırı kişisel verilerin kullanıldığını hatırlatan Özel, “YSK’nin kararının ardından tekrarlanan seçimlerde İstanbul seçmeni 31 Mart’ta 13 bin olan farkı 23 Haziran’da 806 bine çıkartarak, YSK kararının da ne kadar haksız olduğunu ortaya koymuştur. Bu ceza Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’da 3 yıldır yürüttüğü başarılı belediye başkanlığına ve vatandaşın teveccühüne verilmek istenmiştir. YSK kararının hukuka ne kadar aykırı olduğunu öğrenmek isteyenler YSK Başkanı Sadi Güven başta karara muhalif üyelerin şerhine baksınlar” ifadelerini kullandı.

Ekrem İmamoğlu’na hapis istemi