‘Hukuk önünde hesap vereceksiniz’ diyen Demirtaş hakim karşısına çıktı

Yayın tarihi: 13 Haziran 2022 Pazartesi 7:25 pm - Güncelleme: 13 Haziran 2022 Pazartesi 7:41 pm

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’a yönelik “Hukuk önünde hesap vereceksiniz” sözleri nedeniyle, “tehdit” suçlamasıyla yargılanmasına devam edildi.

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde Kasım 2016 tarihinden beri tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı döneminde Yüksel Kocaman hakkında kullandığı sözler nedeniyle hakim karşısına çıktı.

Demirtaş’ın, “tehdit” ve “terörle mücadelede görev alan kamu görevlilerini hedef göstermek” suçlamalarıyla yargılanmasına devam edildi.

Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya Demirtaş, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılırken, taraf avukatları ise duruşmada hazır bulundu.

DEMİRTAŞ: MASUMİYET KARİNESİ İHLAL EDİLDİ

Mahkeme başkanının, Ankara Bölge Adliye Mahkemesinin bozma kararını okumasının ardından savunma için söz verilen Demirtaş, bölge adliye mahkemesinin kararının, masumiyet karinesinin ihlal edildiğini ortaya koyduğunu söyledi.

İlk derece mahkemesinin hakkındaki kararının zorlama olduğunu belirten Demirtaş, şöyle konuştu:

“Karar verirken beni son derece azılı bir terörist olarak kabul ettiniz. Benim katılanı terör örgütlerine hedef gösterme potansiyelim olduğunu düşündünüz. İstinaf, ortada bir tehdit olmadığı için ‘Hedef gösterme de olamaz.’ dedi. Ben, ‘Bağımsız mahkemelerde hesap verecek’ demişim. Burada tehdit ve hedef gösterme yok. Davacıyı hiçbir şekilde tehdit edip hedef göstermedim. Yargılandığım siyasi davaları açtıran Cumhuriyet Başsavcısı’na ‘Hukuk önünde hesap vereceksiniz.’ dedim. Verdiğiniz karar hukuki değildi. Beraatimi talep ediyorum.”

MAHKEME BAŞKANININ DAVADAN ÇEKİLMESİ İSTENDİ

Demirtaş’ın avukatları da mahkemenin, suç konusu ifadelerin kullanıldığı dava derdest haldeyken müvekkillerini baştan suçlu kabul ederek karar verdiğini ifade etti. Avukatlar, tarafsız olmadıkları gerekçesiyle kararda imzası olan başkan ve bir üyenin davadan çekilmesini talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme, talebin reddihakim olarak değerlendirildiğini, bu nedenle Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesine yazılı olarak verilmesine hükmederek duruşmayı erteledi.

NE OLMUŞTU?

Selahattin Demirtaş hakkında, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın 7 Ocak 2020’deki celsesinde dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’a yönelik ifadeleri nedeniyle 8 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 28 Mayıs 2021’deki karar duruşmasında Demirtaş’a “terörle mücadelede görev alan kamu görevlilerini hedef göstermek” suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

Mahkeme heyeti, “varsayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanmak suretiyle tehdit” suçundan Demirtaş hakkında hüküm kurulmasına yer olmadığına karar vermişti.

Karara yapılan itirazı değerlendiren Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21. Ceza Dairesi, “suç örgütlerinin korkutucu gücünden yararlanılarak tehdit” suçuna ilişkin verilen “hüküm kurulmasına yer olmadığı” kararının, Ceza Muhakemesi Kanunu’nda (CMK) bulunmadığını belirterek kararı bozmuştu.

Bunun ardından dosya, yeniden Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti.

Demirtaş, Kaftancıoğlu, DİAYDER davası! Akın Gürlek bakan yardımcısı oldu