AKP iktidarı, Anayasa'nın 'değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez' olan ilk 4 maddesini, ortada hiçbir tartışma yokken bir anda yeniden ülke gündemine getirdi. 

İlk 4 maddeye ilişkin geçmişte de sıkça başvurulan 'klasik AKP yöntemlerini' kullanan iktidar, önce konuyu gündeme getirip nabız yokladı, sonrasında kamuoyu oluşturma çalışmalarına başladı. 

İKTİDAR İLMEK İLMEK İŞLEDİ

Peki Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili tartışma ne zaman başladı? İlk kim gündeme getirdi, kimler destekledi ve kamuoyu nasıl oluşturuldu?

İLK AÇIKLAMA HÜDA-PAR'DAN 

Cumhur İttifakı'nın desteğiyle Meclis'e giren ve ilk günden bu yana laikliği savunan yurttaşların tepkileriyle karşılaşan HÜDA-PAR, Anayasa'nın ilk 4 maddesi ile ilgili tartışmaların fitilini ateşleyen parti oldu. 

HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, eylül ayında katıldığı bir televizyon programında, "Anayasa'nın 1. maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2. maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3. maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez" hükmünün yer aldığı Anayasa'nın 4. maddesine karşı olduğunu belirtti. 

Yapıcıoğlu, konuyla ilgili şunları söyledi: 

"Ahmağa anlatır gibi tek tek söyledim, buna rağmen anlamamakta ısrar ediyorlar. Biz, anayasanın 4. maddesi olmasın diyoruz. Kameraya bakarak söyleyeyim bir daha; anayasanın 4. maddesi olmasın diyoruz. Anayasada değiştirilemez maddeler olması demek, bütün değiştirilemez dediğiniz maddelerin hepsini değiştirelim anlamında değildir. Anayasanın 4. maddesine karşıyız. Tamam mı, anladınız mı? 4. madde, gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktır. Diğer maddeleri oturalım beraber yazalım. İlk 4 madde değil, 4. madde." 

HÜDA-PAR'IN ARDINDAN KURTULMUŞ DEVREYE GİRDİ 

Yapıcıoğlu'nun açıklamalarının ardından bu sefer de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş devreye girdi. 

Daron Acemoğlu'na Nobel Ödülü Daron Acemoğlu'na Nobel Ödülü

Gazi Üniversitesi'nde 10 Ekim'de açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, Anayasa'nın 3. maddesinde yer alan "Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür" ifadesine karşı çıkarak, "Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu yüzden bu metin, ‘Milletin devleti ve ülkelisiyle bölünmez bütünlüğü’ şeklinde ifade edilmelidir" dedi. 

Kurtulmuş'un bu sözlerine hem muhalefet partilerinden hem de yurttaşlardan tepki yağdı. Kurtulmuş tepkilerin ardından yaptığı açıklamada ise "Üçüncü maddeyle ilgili bir tartışma varmış gibi göstermek en hafif tabiriyle haksızlıktır, yanlışlıktır ve bir algı operasyonudur" dedi. 

Kimileri, bu çıkışı 'geri adım' olarak nitelendirirken, kimileri ise iktidarın klasikleşen gündem belirleme sürecinin bir parçası olarak gördü.

MEDYA AYAĞINDA TANIDIK İSİM: AHMET HAKAN 

Bir anda gündeme getirilen 'Anayasa' tartışmasına iktidara yakınlığıyla bilinen Ahmet Hakan da dahil oldu. İktidar, klasikleşen 'gündem yaratma' sürecinin medya ayağını da hazırlayarak son halkayı da tamamlanmış oldu. 

HAKAN: KUTSAL METİN Mİ BU, İLAHİ VAHİY Mİ? 

Hakan, 14 Ekim Pazartesi günü (bugün) Hürriyet gazetesinde yayımlanan yazısında; Anayasa'nın 'tartışılamaz' maddelerini 'ilahi vahiy mi' diyerek değersizleştirmeye çalışarak, kamuoyu oluşturma sürecinin parçası oldu. 

Hakan, yazısında şu ifadeleri kullandı: 

"Ne oluyor yahu?

Kutsal metin mi bu? İlahi vahiy mi?

İçtihat kapısı sımsıkı kapalı mı?"


 

Kaynak: Haber Merkezi