HÜDA PAR bastırdı Erdoğan affetti

Yayın tarihi: 3 Mayıs 2023 Çarşamba 4:57 pm - Güncelleme: 3 Mayıs 2023 Çarşamba 5:03 pm

Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla 4 hükümlünün cezası kaldırıldı. O isimler arasında Ankara’daki ‘domuz bağı katliamları’nın sorumlusu Hizbullah hükümlüsü Mehmet Emin Alpsoy’un olması dikkat çekti. Erdoğan’ın affettiği 4 hükümlü kim, suçları ne? İşte detaylar…

Cezaevinde bulunan 4 hükümlünün AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından affedilmesine ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Erdoğan, söz konusu kararları Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 104’üncü maddesinin 16’ncı fıkrası hükmü uyarınca verdi.

Böylece eski Korgeneral Çetin Saner, Mehmet Emin Alpsoy, Nihat İliman, Sedat Çelik isimli hükümlülerin infazları kaldırıldı. Karara göre, Adli Tıp Kurumu raporu doğrultusunda Nihat İliman ile Sedat Çelik’in cezalarının  “sakatlık hali”, Çetin Saner ile Mehmet Emin Alpsoy’un cezaları da “kocama hali” nedeniyle kaldırıldı.

İttifak ortağı HÜDA PAR olan Erdoğan Hizbullahçının cezasını kaldırdı

HİZBULLAHÇI’NIN KABARIK SİCİLİ

“Kocama hali” gerekçesiyle cezası affedilenler içinde bulunan 71 yaşındaki Mehmet Emin Alpsoy, 2000 yılında Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) faili meçhul cinayetler nedeniyle idam cezasıyla yargılanan 32 Hizbullahçı arasında yer alıyordu. Mehmet Emin Alpsoy, örgütün askeri kanat sorumlusu olarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almıştı.

Ankara 1 No’lu DGM’de 8 Haziran 2000 tarihinde yapılan duruşmada Mehmet Emin Alpsoy, 1990-1996 yılları arasında Hizbullah örgütü içerisinde yer aldığını, ancak yasadışı hiçbir faaliyete katılmadığını iddia etmişti. İddianamede Etimesgut’taki evin bodrumundan çıkan cesetleri kamyonla taşıdığı öne sürülen Alpsoy’un kardeşi sanık Hasan Alpsoy da, cesetlerden haberi olmadığını ileri sürerek “Ailemle Van’a giderken evimin anahtarını kardeşim Mehmet Emin Alpsoy’a vermiştim. Bodrum’da ceset olduğunu anlasaydım, polise haber verirdim ya da kiracı olduğum evi değiştirirdim” ifadesini vermişti.

Alpsoy’un daha önce 6 kez “yeniden yargılanma” talep etmiş, “Topluma kazandırma yasası”ndan faydalanma isteği de dahil tüm talepleri reddedilmişti.

HÜDA PAR SEÇİM İTTİFAKINDAN ADLİ TIP’I ŞİKAYET ETMİŞTİ 

HÜDA PAR, Cumhur İttifakı ile anlaşmadan 2 ay önce Alpsoy için Adli Tıp’ı şikayet ediyordu. HÜDA PAR Parti  Sözcüsü Yunus Emiroğlu “Ağır hasta mahkûmlara ideolojik saiklerle ‘cezaevinde kalamaz’ raporu vermeyen Adli Tıp Kurumu yüzünden mağduriyetler artmakta hatta cezaevlerinde ölümlere sebebiyet verilmektedir. Vicdani hiçbir açıklaması olmayan bu vakıa, halen cezaevinde olup kendi bakımını tek başına üstlenemeyecek durumda olan pek çok hasta mahkûmun da böylesi bir tehdit altında olduğunu göstermektedir” demişti.

AFFEDİLEN DİĞER HÜKÜMLÜLERİN SUÇLARI

Erdoğan’ın kararıyla affedilen mahkumlardan Nihat İlman (49), adam öldürme ve silah kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle 25 yıl hapis cezası; Sedat Çelik (49), uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle 12,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Rütbesi geri alınan 84 yaşındaki emekli Korgeneral Çetin Saner’e de ’28 Şubat davasında’ Türkiye Cumhuriyeti İcra Vekilleri Heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek suçundan müebbet hapis cezası verilmişti.

KARARIN DAYANAĞI OLAN MADDE: ANAYASASI’NIN 104’ÜNCÜ MADDESİ

Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına aittir.

Cumhurbaşkanı, devlet başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder; Anayasanın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin eder.

Gerekli gördüğü takdirde, yasama yılının ilk günü Türkiye Büyük Millet Meclisinde açılış konuşmasını yapar.

Ülkenin iç ve dış siyaseti hakkında Meclise mesaj verir.

Kanunları yayımlar.

Kanunları tekrar görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine geri gönderir.

Kanunların, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün tümünün veya belirli hükümlerinin Anayasaya şekil veya esas bakımından aykırı oldukları gerekçesiyle Anayasa Mahkemesinde iptal davası açar.

Cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atar ve görevlerine son verir.

Üst kademe kamu yöneticilerini atar, görevlerine son verir ve bunların atanmalarına ilişkin usul ve esasları Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenler.

Yabancı devletlere Türkiye Cumhuriyetinin temsilcilerini gönderir, Türkiye Cumhuriyetine gönderilecek yabancı devlet temsilcilerini kabul eder.

Milletlerarası andlaşmaları onaylar ve yayımlar.

Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü takdirde halkoyuna sunar.

Milli güvenlik politikalarını belirler ve gerekli tedbirleri alır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türk Silahlı Kuvvetlerinin Başkomutanlığını temsil eder.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanılmasına karar verir.

Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebiyle kişilerin cezalarını hafifletir veya kaldırır.

Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilir. Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle dördüncü bölümde yer alan siyasi haklar ve ödevler Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenemez. Anayasada münhasıran kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz. Kanunda açıkça düzenlenen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kanunlarda farklı hükümler bulunması halinde, kanun hükümleri uygulanır. Türkiye Büyük Millet Meclisinin aynı konuda kanun çıkarması durumunda, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümsüz hale gelir.

Cumhurbaşkanı, kanunların uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilir. Kararnameler ve yönetmelikler, yayımdan sonraki bir tarih belirlenmemişse, Resmî Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girer. Cumhurbaşkanı, ayrıca Anayasada ve kanunlarda verilen seçme ve atama görevleri ile diğer görevleri yerine getirir ve yetkileri kullanır.”

Erdoğan tüm kozlarını oynuyor! Seçim öncesi ‘genel af’ iddiası