Huawei ve ZTE 5G telekom ekipmanları Kanada’da yasaklandı

Yayın tarihi: 22 Mayıs 2022 Pazar 9:00 am - Güncelleme: 21 Mayıs 2022 Cumartesi 5:46 pm

Kanada, Çinli şirketler Huawei ve ZTE’nin 4G ve 5G telekom ekipmanlarını yasaklayarak “Five Eyes” müttefiklerine katıldı.

Karar, Huawei’nin CFO’su Meng Wanzhou’nun bir ABD emriyle Kanada’da tutuklanmasının ardından Çin ile yaşanan siyasi gerilimler nedeniyle ertelenen üç yıllık bir incelemenin ardından geldi. Kanada inovasyon bakanı François-Philippe Champagne bir basın açıklamasında, “Hükümetimiz her zaman Kanadalıların güvenliğini koruyacak ve kritik telekomünikasyon altyapımızı korumak için gerekli tüm önlemleri alacaktır” dedi.

Five Eyes

 

Huawei sözcüsü Alykhan Velshi The Guardian’a verdiği demeçte, “Hayal kırıklığına uğradık ama şaşırmadık. Hükümetin karar vermesinin bu kadar uzun sürmesine şaşırdık.” “Bunu, esas olarak ABD’den gelen siyasi baskıdan doğan siyasi bir karar olarak görüyoruz.”

Kanada’nın en büyük kablosuz sağlayıcılarından ikisi olan Bell ve Telus, yeni nesil 5G ağlarını kurmak için 2020’de Ericsson ve Nokia ekipmanlarına geçti. Bununla birlikte, her iki operatör de önceki 4G ağlarıyla entegre edilmiş bağımsız olmayan 5G ağlarının bir parçası olarak bazı Huawei 5G ekipmanlarına sahip. Bu 4G ağları da Huawei ekipmanı kullanılarak inşa edildi. Huawei, 2018’den bu yana çoğunlukla Bell ve Telus’a olmak üzere Kanadalı operatörlere 700 milyon doların üzerinde ekipman sattı.

Her iki operatörün de geçmişte federal hükümete başvurarak Huawei veya ZTE ekipmanlarının potansiyel olarak kaldırılması için vergi mükelleflerinden tazminat talep ettiği bildirildi. Daha küçük bir Kuzey operatörü olan Iristel’in CEO’su daha önce mevcut ekipmanın kaldırılması gerekliliğinin “felaket” olacağını söylemişti.

Politika beyanına göre, mevcut 5G ekipmanı 28 Haziran 2024’e kadar ve tüm 4G ekipmanı 31 Aralık 2027’ye kadar kaldırılmalı veya sonlandırılmalı. Ülkenin Five Eyes istihbarat müttefikleri ABD, İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelanda, Huawei ve ZTE kablosuz ekipmanlarını zaten yasakladı.

The Witcher ve Dying Light ekibinden yeni bir RPG oyunu geliyor