HSK’den Abdullah Zeydan kararını veren mahkemeye inceleme

Yayın tarihi: 4 Nisan 2024 Perşembe 3:35 pm - Güncelleme: 4 Nisan 2024 Perşembe 4:01 pm

Hakimler ve Savcılar Kurulu,(HSK) Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkının iadesi kararını veren Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında inceleme başlattı.

Yerel Seçimlerde Van Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilen DEM Partili Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkı seçimlerden 2 gün geri alındı. İl seçim kurulu seçilme hakkı elinden alınan Zeydan’a verilmesi gereken mazbata’nın AKP’nin Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı Abdulahat Arvas’a verilmesine karar verdi. DEM Parti karara ilişkin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) itirazda bulundu. DEM Parti’nin kararını inceleyen YSK, il seçim kurulunun verdiği kararı iptal ederek mazbatanın Zeydan’a verilmesi gerektiğine karar verdi.

Bu kararın ardından hakarete geçen Hakim ve Savcılar Kurulu, Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iadesi kararını veren Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında inceleme başlattı.

Abdullah Zeydan’ın mazbatası iade edildi

ZEYDAN’IN SEÇİLME HAKKI VE ADAYLIK SÜRECİ

Hakkında “örgüt propagandası yapmak” suçlamasından mahkumiyet kararı bulunan Zeydan’ın seçme ve seçilme hakkının iade edilmesi için Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulunulmuştu. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi ise başvuruyu 4 Nisan 2023’te karara bağlamıştı. Mahkeme, yasaklanmış haklarının geri verilmesine, temyiz yoluna başvurma olanağının bulunduğuna, süresinde temyiz yoluna başvurulmadığı takdirde kararın kesinleşeceğine hükmetmişti. Mahkeme tarafından verilen memnun haklarının iadesine itiraz olmayınca, karar 25 Nisan 2023’te kesinleşti.

Mahkeme de karar tutanağını Zeydan’ın avukatı Mahsuni Kahraman’a teslim etti. Abdullah Zeydan, Van Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı başvurusunda, istenen belgelerle birlikte memnu hakların iadesi ve kesinleşmiş kararı da YSK’ya teslim etti. Zeydan’ın belge ve evraklarını inceleyen YSK, şubat ayında açıkladığı kesin aday listesi ile Zeydan’ın başvurusunu kabul etti.

 

Kaynak: TELE1