HSK’dan Erdoğan’ın anayasaya aykırı adaylığına karşı çıkan yargıç hakkında soruşturma

Yayın tarihi: 14 Haziran 2023 Çarşamba 11:57 am - Güncelleme: 14 Haziran 2023 Çarşamba 11:57 am

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasaya aykırı biçimde üçüncü kez aday olmasına karşı çıkan Yargıç Ahmet Çakmak hakkında HSK soruşturma başlattı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2014 ve 2018 yıllarındaki seçimlerin ardından Anayasa’da bir kişinin en fazla iki kez cumhurbaşkanı seçilebileceği hükmü gereği 2023 seçimlerinde aday olamayacağı yönünde kamuoyunda ve hukukçularda büyük tepki oluşmuştu.

Yargıç Ahmet Çakmak da 28 Mart’ta Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığına itiraz etmişti. Cumhuriyet’in haberine göre Hakimler Savcılar Kurulu(HSK) Ahmet Çakmak hakkında soruşturma başlattı.

Çakmak’ın avukatı da olan eski Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ, “Yargıcın görevi anayasayı korumak” tepkisini gösterdi. Karadağ, HSK tarafından kendilerine tebliğ yapılmadığını söylerken “Soruşturmanın anlamı; kendilerinin cumhurbaşkanına sahip çıktığını, onun himayesinde olduklarını cumhurbaşkanına ifade etmek. Bu soruşturmanın sonucunda bir ceza verilemez” dedi.

Sinan Ateş soruşturmasını yürüten ekibin başındaki müdür değiştirildi