HSK, Osman Kavala için harekete geçti

Yayın tarihi: 13 Kasım 2020 Cuma 12:35 pm - Güncelleme: 13 Kasım 2020 Cuma 1:20 pm

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK),11 Kasım’da İstanbul Adalet Komisyonu’na yazdığı ‘acele’ kayıtlı yazıyla, hakkında bir kez beraat iki kez tahliye kararı verilen, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen serbest bırakılmayan iş insanı Osman Kavala’nın yargılanmasına yönelik tüm evrakları istedi.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin hak ihlali kararı verdiği iş insanı Osman Kavala yargılamasına yönelik tüm evrakları, İstanbul Adli Yargı Komisyonu’ndan istedi.

“BERAT ALBAYRAK GİTTİ, TÜM İŞLER RAYINA GİRDİ!”

Avukat Aslı Kazan, sosyal medya hesabından söz konusu kararla ilgili, “Berat Albayrak gitti, ekonomiden yargıya tüm işler rayına girdi(!)” yorumunu yaptı.

HSK’nın isim listesini istemesinin gerekçesi, “15/01/2020 tarih ve 31009 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan hakim ve savcıların meslekte yükselmelerinde AYM ve AİHM’in ihlal kararına sebebiyet verip vermediklerinin göz önüne alınacağına ilişkin düzenleme” olarak açıklandı.

 

HSK tarafından İstanbul Adli Yargı Komisyonu’na gönderilen yazıda “Yargı bağımsızlığı ve hakimlik teminatı ilkeleri temelinde, AİHM ve Anayasa Mahkemesince yapılan incelemelerde ihlal kararına sebebiyet verip vermedikleri, neden oldukları ihlalin niteliği ve ağırlığı ile ilgililerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve anayasa ile teminat altına alınan hakların korunması konusundaki gayretleri göz önünde bulundurularak yükselmeye layık olup olmadıklarına karar verilir” denildi.

Yazıda, Kavala ile ilgili tutuklama kararının, itirazları reddeden mahkemelerin kararları, ile soruşturma ve kovuşturma aşamasında tahliye taleplerinin reddedilmesi kararlarının iddianame ve duruşma zabıtlarının HSK’ye gönderilmesi istendi.

ERDOĞAN ‘YARGI REFORMU’NA İŞARET ETMİŞTİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan istifası sonrası yapılan partisinin grup toplantısında, ekonomi ile yargıda reformunu işaret etmişti.

NE OLMUŞTU?

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin yargılandığı davada 18 Şubat 2020’de beraatine ve tahliyesine karar verilen Osman Kavala, cezaevinden salıverilmeden 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yürütülen başka bir soruşturma kapsamında 19 Şubat 2020’de yeniden tutuklanmıştı. Kavala, 20 Mart 2020’de İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği’nce “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçundan tutuklu kaldığı süreyi göz önüne alarak tahliye edilmişti. Ancak aynı soruşturmada “Askeri ve siyasal casusluk” suçundan da 9 Mart 2020’de tutuklanmış olduğu için Kavala cezaevinden çıkamamıştı.

Anayasa Mahkemesi, Kavala dosyasının görüşülmesini, Kavala’nın yeni bir dosyadan tutuklanmış olduğunu, bu dosyaya ilişkin iddianamenin tamamlanma aşamasına geldiğini ve bu dosyanın incelenmesi gerektiğini tartışarak erteleme kararı almıştı.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Türkiye’den Kavala’nın serbest bırakılmasına ilişkin AİHM kararına hızla uyulmasını istemişti. Konsey, aralık ayı başında yapılacak bir sonraki komite toplantısına kadar bu gerçekleşmezse “bir ara karar hazırlanacağı” uyarısını yapmıştı.

 

AYM kararı ertelemişti, Osman Kavala hakkında ikinci iddianame hazırlandı

Avrupa Konseyi, Osman Kavala için Türkiye’ye süre verdi