HSK, Kavala’dan önce Demirtaş’ın dosyasını istemiş

Yayın tarihi: 14 Kasım 2020 Cumartesi 2:55 pm - Güncelleme: 14 Kasım 2020 Cumartesi 2:58 pm

Tutuklu iş insanı Osman Kavala’ya ilişkin dosyaları mahkemeden Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK), eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için de geçen temmuz ayında Anayasa Mahkemesi (AYM) kararından sonra dosya istediği ortaya çıktı.

HSK, AİHM’nin ihlal kararına rağmen tahliye edilmeyen Osman Kavala’yla ilgili İstanbul Adli Yargı Komisyonu’na 11 Kasım’da ‘acele’ kodlu bir yazı göndermiş ve Kavala ile ilgili iddianame ve kararların gönderilmesi istemişti. HSK daha sonra bu işlemin ‘genel ve rutin’ olduğunu açıklamıştı.

Diken’den Kemal Göktaş’ın haberine göre HSK, geçen temmuz ayında Ankara Adli Yargı Adalet Komisyonu’na bir yazı yazarak, Demirtaş’ın yargılandığı Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosyalarını da istedi. Yazıda, ilke kararları hatırlatılarak tıpkı Kavala’ya ilişkin yazıda olduğu gibi AYM ve AİHM kararlarına uygun karar vermenin terfide göz önüne alınan ilkelerden olduğuna dikkat çekildi.

HSK’dan ‘Kavala’ açıklaması: Rutin bir işlem

AYM ‘İHLAL VAR’ DEMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi, geçen haziran ayında Demirtaş’ın tutukluluğun makul süreyi aştığı ve Anayasa’nın 19’uncu maddesinin ihlal edildiğine karar vermiş ve Demirtaş lehine 50 bin TL manevi tazminata hükmetmişti. Bu karar Demirtaş’ın tahliyesini sağlamamıştı. Çünkü Demirtaş bu dosyada zaten tahliye edilmiş ve hakkında Kobani olayları nedeniyle açılan soruşturma nedeniyle tutuklama kararı verilerek tahliye olması engellenmişti.

 

HSK, Osman Kavala için harekete geçti