Yargı atamalarına partizanlık damga vurdu

Yayın tarihi: 18 Haziran 2020 Perşembe 4:44 pm - Güncelleme: 18 Haziran 2020 Perşembe 5:08 pm

Hakimler ve Savcılar Kurulu Birinci Dairesi, yargıya ilişkin 4 bin 628 kişilik yaz kararnamesini tamamladı. Partizanlığın damga vurduğu atamalara göre, 18 ilin başsavcısı değişirken, İstanbul ve Ankara Başsavcıları yerinde kaldı.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Birinci dairede yapılan atama kararnamesine göre, aralarında Bolu, Gaziantep, Mardin gibi illerin olduğu 18 kentin başsavcısı değişti.

18 ilin başsavcısı, 4 bin 626 hakim ve savcının yeri değişti

Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne atandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Man Adası açıklamaları nedeniyle Tayyip Erdoğan’a 679 bin liralık tazminat ödemesine ilişkin kararları bozan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi Başkanı Fatih Kılınçaslan görevden alındı.

ADANA’DAKİ POLİSİ TUTUKLATAN HAKİMİN YERİ DEĞİŞTİ

Adana’da Suriyeli Ali El Hemdan’ı öldüren polisi tutuklatan ve polise kasten öldürmeden dava açan Adana Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Kırşehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na atandı. Nazilli Cumhuriyet Savcısı Tuba Ersöz, Beyşehir Başsavcılığı’na atandı. Ersöz, ilk türbanlı başsavcı olarak kayıtlara geçti.

Saray ittifakında torpil… Mektup yanlış odaya gidince ortaya çıktı!

YARGIÇLAR SENDİKASI BAŞKANI SÜRÜLDÜ

Yargıçlar Sendikası Genel Başkanı Yardımcısı İbrahim Fikri Talman, İstanbul Anadolu Hakimliği’nden Van Hakimliği’ne sürüldü.

Yargıçlar Sendikası üyesi Gebze Hakimi İlker Çetin, isteği dışında Aksaray’a gönderildi.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasına takipsizlik kararı vererek, dosyayı kapatan İstanbul Savcısı Ekrem Aydıner, İzmir Cumhuiyet Başsavcısı Vekilliği’ne atandı. Deniz Feneri yolsuzluğunu soruştururken görevden alınan Ankara Cumhuriyet Savcısı Abdulvahap Yaren, Ankara Bölge İdare Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı oldu.

FETÖ döneminde açılan 28 Şubat davasında tutuklu olan emekli askerleri tahliye eden Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Tayyar Köksal, Tenzil-i Rütbe ile yargitay savciliği’na gönderildi.

Alparslan Tufan, Durdu Özer, Mehmet Işık, Bülent Kayaş, Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği görevine atandı. Ankara’da Terörden Sorumlu Başsavcı Vekili olan Mustafa Başer, Yargıtay Savcılığı’na gönderildi. Ercan Devrim, Orhan Aydın, İbrahim Bozkurt, İstanbul’a yeni Başsavcı Vekili oldu.

Bahçeli’ye HSK koruması: 4 hakim hakkında soruşturma başlatıldı

‘İKTİDARIN YARGI ÖRGÜTLENMESİNE VURDUĞU AĞIR BİR DARBE’

Yargıçlar Sendikası da yaptığı açıklamada söz konusu atamalara tepki gösterdi. Açıklamada, sendika Genel Sekreteri İbrahim Fikri Talman’ın da Van’a sürgün edildiği hatırlatılarak, “Yine aralarında sendikamız üyesi olan yargıçlarda olmak üzere pek çok kişinin istek dışı kıdem ve liyakatlarına uygun olmayan yerlere gönderildiği görülmüştür. Sendika genel sekreterimizin mesleki kıdemi, başarı durumu, eski ve yeni görev yerleri kıyaslandığında bu atama işleminin esasen bir sürgün olduğu her türlü izahtan varestedir.”

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Siyasi iktidarın yargı reformu paketlerinde coğrafi teminat söyleminde bulunduğu hatırlatılan açıklamada, “Her zaman olduğu gibi özgür ruhlu, bağımsız, tarafsız yargıç ve savcıların atamalarına sıra geldiğinde liyakat, kıdem, deneyim gibi ilkeler yine göz ardı edilmiş, adeta düşman ceza hukuku uygulanmıştır. Sendikamız üyesi meslektaşlarımızdan daha önce mağdur edilen ve aileleri darmadağın edilen üyelerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi elbette sevindiricidir ancak bu durum yapılan sürgünü görmezden gelmemizi gerektirmeyecektir. Genel sekreterimizin Van’a sürgün edilmesi aynı zamanda siyasi iktidarın yargı örgütlenmesine vurduğu ağır bir darbedir. Örgütlü demokrasiye, düşünce ve ifade özgürlüğüne, bağımsız yargıya, adil kararlara tahammülsüzlüğün açık bir örneğidir.

“Ne yazık ki bu dönemde de 2010 yılından beri yaşadığımız ve tespit ettiğimiz üzere adaletten, hak ve hukuktan, bağımsız ve teminatlı yargıçtan, yargı örgütlenmesinden, düşünce ve ifade özgürlüğünden bahsetme olanağı bulunamayacaktır. HSK’nun 17 Haziran 2020 tarihli kararnamesi yargıçlık teminatının, sendikal güvencenin ihlal edilmesi, yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin gözetilmemesi nedeniyle yargıyı dizayn etme maksatlı önceki kararnamelerin devamıdır. Yargıç ve savcıları iktidara ram etmeyi amaçlayan, siyasi iktidarın talimatıyla düşünen, iktidarın düşüncelerini emir telakki eden HSK’nu tüm yargıç ve savcı meslektaşlarımızı siyasi iktidarın baskısına karşı yargının bağımsızlığını, hukukun üstünlüğünü, yargıçlık güvencesini savunmak HSK’nın web sayfasında yazılı olduğu üzere yargıç ve cumhuriyet savcılarının teminatı olmak gibi bir misyon ve vizyonlarının bulunduğunu, buna uygun işlem tesisi yapmalarının gerekliliğini bir kez daha hatırlatıyoruz.”