Hrant Dink Vakfı’na tehdit mektubu göndermişlerdi! Tahliye edildiler

Yayın tarihi: 21 Eylül 2020 Pazartesi 7:35 pm - Güncelleme: 21 Eylül 2020 Pazartesi 7:35 pm

Hrant Dink Vakfı ve avukatına tehdit mektubu gönderen iki kişi tahliye edildi.

Hrant Dink Vakfı ve avukatına tehdit mektubu gönderen iki sanığın tahliyesine karar verildi. Sanıklar tutuksuz olarak yargılanacak.

Mayıs ayında Hrant Dink Vakfı, kendilerine e-posta yoluyla gelen mesajda “Bir gece ansızın gelebiliriz” denilerek Rakel Dink ve avukatların ölümle tehdit edildiğini duyurmuştu.

Söz konusu tehdit mektubunu yazan Hüseyin Ateş ve Ersin Başkan’ın, “Zincirleme şekilde imzasız mektupla veya özel işaretlerle tehdit” suçundan çıkartıldıkları mahkemece tutuksuz olarak yargılanmalarına karar verildi. Sanıklar tahliye edildi.

Hrant Dink Vakfı’nı elektronik posta yoluyla tehdit ettikleri iddiasıyla “Zincirleme şekilde imzasız mektupla veya özel işaretlerle tehdit” suçundan tutuklu sanıklar Hüseyin Ateş ve Ersin Başkan’ın 11 Eylül’de yargılanmasına başlanmış, sanıkların avukatı olmadığı gerekçesiyle duruşma ertelenmişti.

Duruşmada, savunması alınan sanıklardan Ersin Başkan, Hrant Dink Vakfının basın açıklamasını gördükten sonra elektronik postayı tepki amacıyla gönderdiğini belirterek, “Suçlamayı kabul etmiyorum, beraatimi istiyorum.” dedi.

Tutuklu sanık Hüseyin Ateş de bu olayları yaşamadan önce internette gördüğü videolardan sarsıldığını öne sürerek, “İsmini duymadım daha önce. Mayıs 2020’de Facebook’ta Karabağ olayıyla ilgili videoyu izledim. Türk bayraklarına hakaret edildiğini gördüm. Oradaki linkten üyelerin vakfı takip ettiğini gördüm. Bu durumdan vakfı haberdar etmek istedim ve o sözleri yazdım. İlaç kullanıyorum, ne yaptığımı bilmiyordum.” diye konuştu.

“DİNK CİNAYETİ ÖNCESİ DE BENZER TEHDİTLER VARDI”

Savunmalara karşı beyanı sorulan Hrant Dink Vakfı avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, “Dink cinayeti öncesi de benzer tehditler vardı. O atmosfer yaratılmış ve cinayet işlenmişti. Bu tehditler ciddi tehditlerdir. Sanıklardan şikayetçiyiz ve müdahillik talebimiz vardır.” diye konuştu.

Diğer müşteki avukatları da sanıklardan şikayetçi olduklarını belirterek, müdahilliklerine karar verilmesini istedi.

Görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, müştekilerin katılma taleplerinin kabulüne ve tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

DURUŞMA 24 ŞUBAT’A ERTELENDİ

Ara kararını açıklayan mahkeme, tutuklu kaldıkları süre, suç vasfının değişme ihtimali, tutuklamanın tedbir olması ve ölçülülük ilkesi gereği tutuklu sanıkların tahliye edilmesine hükmetti.

Sanıkların cezai ehliyetlerinin olup olmadığının belirlenmesi için Adli Tıp Kurumuna yazılan yazıların beklenmesine, dosyanın bir örneğinin uzlaşma bürosuna gönderilmesine ve suçtan zarar görme ihtimallerine binaen müştekilerin müdahilliğine karar veren mahkeme, duruşmayı 24 Şubat’a erteledi.