Hrant Dink cinayetinde 11 sanık hakkında yeni dava: İlk duruşma yarın

Yayın tarihi: 13 Haziran 2023 Salı 3:41 pm - Güncelleme: 13 Haziran 2023 Salı 3:41 pm

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastının 16’ıncı yılında 11 sanık hakkında ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme’, ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ ve ‘kasten öldürme’ suçlarından yeni dava açıldı. İlk duruşma yarın görülecek.

Agos Gazetesi önünde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katledilmesine ilişkin davada, aralarında Erhan Tuncel, Ramazan Akyürek, Yasin Hayal ve Ali Fuat Yılmazer’in de bulunduğu 11 sanık hakkında ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme’, ‘silahlı terör örgütüne üye olmak” ve ‘kasten öldürme’ suçlarından yeni bir dava açıldı.

Davanın ilk duruşması yarın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.

Hrant Dink ölümünün 16’ıncı yılında aynı yerde anılacak

HRANT DİNK KİMDİR?

Hrant Dink, 1954 yılında Malatya’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde zooloji, ardından da felsefe eğitimi aldı. Mesleğe 1990’lı yıllarda Ermenice yayınlanan günlük Marmara Gazetesi’nde “Çutak” rumuzuyla, kitaplara yönelik eleştiri yazıları yazarak başladı. Haftalık Türkçe ve Ermenice yayın yapan Agos Gazetesi’ni kurdu ve Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yaptı. Yeni Yüzyıl ve Birgün gazetelerinde yazdı. Türk ve yabancı basında dile getirdiği görüşleriyle dikkat çekti. Almanya, Hollanda ve Norveç’te düşünce özgürlüğü alanında önemli üç ödülün sahibi oldu. Yazıları nedeniyle defalarca gözaltına alındı. Hakkında çok sayıda dava açıldı. Dink, kurucusu olduğu Agos Gazetesi önünde, 2007’de uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi.