Hrant Dink cinayeti davasında tatmin etmeyen karar

Yayın tarihi: 26 Mart 2021 Cuma 9:58 am - Güncelleme: 26 Mart 2021 Cuma 4:47 pm

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 14 yıl önce katledilmesine ilişkin davada mahkeme Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, Ekrem Dumanlı, Adem Yavuz Arslan’ın da bulunduğu 13 firari sanığın dosyasının ayrılmasına karar verdi. Celalettin Cerrah’la ilgili suçlama ise düşürüldü. Mahkeme heyeti, cinayetin FETÖ’nün amaçları doğrultusunda işlendiğini belirtti. Ogün Samast, Erhan Tuncel ve Yasin Hayal için FETÖ üyeliğinden suç duyurusunda bulunuldu. Hrant Dink’in arkadaşları kararla ilgili, “Davanın bu aşaması verilen hükümle sona erdi. Biz bitti demeden bu dava bitmez…” dedi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 14 yıl önce gazetenin önünde vurularak öldürülmesine ilişkin aralarında Fetullah Gülen’in de bulunduğu 13’ü firari 6’sı tutuklu 76 sanığın yargılandığı davada karar açıklandı.

“CİNAYET FETÖ’NÜN AMAÇLARI DOĞRULTUSUNDA İŞLENDİ”

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, cinayetin FETÖ’nün amaçları doğrultusunda işlendiğini belirtti. Mahkeme, cinayetin FETÖ’nün amaçları doğrultusunda işlendiği kanaatiyle, Ogün Samast, Erhan Tuncel, Yasin Hayal ve Tuncay Uzundal hakkında “FETÖ üyeliği” suçundan, savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Ayrıca 6 sanık hakkında daha tutuklama kararı verildi.

13 FİRARİ SANIĞIN DOSYASI AYRILDI

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, Ekrem Dumanlı, Adem Yavuz Arslan’ın da bulunduğu 13 firari sanığın dosyasının ayrılmasına karar verildi.

GAZETECİ ERCAN GÜN’E 10 YIL HAPİS

Tutuklu sanık gazeteci Ercan Gün’e FETÖ kapsamında “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 10 yıl hapis cezası verildi.

SABRİ UZUN VE CELALETTİN CERRAH’A ZAMAN AŞIMI

Tutuksuz sanıklar eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç hakkında “ihmali davranışla öldürme” suçundan beraat, “kamu görevini ihmal” suçundan haklarındaki dava dosyasının zaman aşımı nedeniyle düşürülmesi kararı veren heyet, tutuksuz sanıklar eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ve dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah hakkındaki dava dosyasının zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine hükmetti.

ESKİ TRABZON EMNİYET MÜDÜRÜNE BERAAT

Dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, “İhmal nedeniyle adam öldürmek” ve “resmi belgeyi yok etme” suçlarından beraat etti. “Görevi ihmal”den ise zaman aşımı nedeniyle dosyası düştü.

O dönem İstanbul Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli astsubay Yavuz Karakaya ise, “Anayasayı ihlal”den müebbet hapis ve “kasten öldürmeye yardım” suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Eski polis memuru Muhittin Zenit’e üç suçtan beraat verilirken görevi ihmal suçu ise zaman aşımı nedeniyle düşürüldü.

RAMAZAN AKYÜREK VE ALİ FUAT YILMAZER’E AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Tutuklu sanıklar eski emniyet müdürleri Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Sanık Yılmazer ayrıca “resmi belgeyi yok etme” suçundan 4 yıl 6 ay, sanık Akyürek ise “resme belgeyi yok etme” suçundan 5 yıl 7 ay 15 gün, “resme belgede sahtecilik” suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edildi.

Mahkeme heyeti, Hrant Dink’in evinin önünde ve Agos Gazetesi civarında keşif yaptırdığı öne sürülen eski Jandarma Yüzbaşı Muharrem Demirkale’yi “Anayasa’yı ihlal” ve “kasten öldürmeye yardım” suçlarından 2 kez müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Tutuklu sanıklar Okan Şimşek ve Veysal Şahin ile hakkında adli kontrol kararı bulunan tutuksuz sanık eski Trabzon İl Jandarma Komutanı sanık Ali Öz “kasten öldürme” suçundan 25’er yıl, “resmi belgede sahtecilik” suçundan 3 yıl dörder ay hapis cezası aldı.

TUTUKLU SAYISI 12’YE ÇIKTI

Davada 6 kişiye daha tutuklama kararı çıkmasıyla tutuklu sayısı 12’ye yükseldi.

Dink Ailesi avukatları: Karar hatalar içeriyor, itiraz edeceğiz

“BİZİM İÇİN YENİ BİR AŞAMA”

TELE1 Muhabiri Engin Açar’a konuşan Hrant Dink’in arkadaşı Bülent Aydın “Biz bu davayı 14 yıldır izliyoruz, bizim açımızdan adalet mücadelesinin devam edeceği yeni bir aşamadır. Bu kararın zaten eksiklikler içerdiği, yargılama sürecinin tamamını içine almadığı, Dink ailesinin taleplerini karşılamadığı yani bırakın her şeyi bunları uzun uzun yargılama sürecinde konuştuk. Hrant Dink cinayeti davasının bu aşaması verilen hükümle sona erdi. Biz bitti demeden bu dava bitmez…” açıklamasını yaptı.

SANIKLAR MAHKEMEDE NE DEDİ?

10.23’te başlayan duruşmada hakim Akın Gürlek yargılanan sanıklara son sözlerini sordu. Sanıklar şunları söyledi:

Ali Fuat Yılmazer: Benim açımdan bu mahkeme son söz söylenecek raddeye gelmemiştir. Mahkemenizin bağımsız ve adil olduğuna inanmıyorum

Ercan Gün: Cinayetin perde arkasını aralamaya çalıştım. Bu haberi yapmasaydım beş yıl tutuklu kalır mıydım? Nasıl Hrant Dink o yazı dizisini yaptığı için pişman değilse ben de değilim. Ben de Hrant Dink gibi bedel ödedim. Galileonun dediği gibi dünya yine de dönüyor. Gazetecilik suç değil.

Ramazan Akyürek: 2015 Şubat’ında tutuklandım ve Silivri’ye getirildim. 38 yıllık meslek hayatımda son buldu. Hayatım boyunca terörle mücadelede görev aldım. Ailece terörün ne demek olduğunu biliyoruz, geçmişte terör örgütlerinin hedefi oldum. Bu nedenle cinayeti nefretle kınıyorum. Bu davayla kasten ya da ihmali nedeniyle yargılananlar çok net açıklanmıştır. Görevini yapmayan kamu görevlileri anlaşılmıştır. Masumiyetimi her insanın anlayacağı şekilde açık olmasına rağmen tutuklu yargılanmam çok yanlıştır. Ben görevimi yaptım.

Okan Şimşek: İddianamede belirtilen suçların hepsi yalandır. Mütalaada savcı lehimize olan delilleri değerlendirmemiştir. Hiçbir terör örgütüyle bağlantımız yoktur. Benim anayasal düzeni bozmakla ilgili hiçbir tasarrufum yoktur. Beraatımı istiyorum.

Muharrem Demirkale: Savcısı, polisi bana çok haksızlık etti. Yargısız infaz etti. Çok şükür masumun. Son sözümü sonra söyleyeceğim” diye konuştu. Hamza Celepoğlu, üye hakime geçmiş olsun dileğiyle başladı “Talebim ve temennim hakkımdaki bu kumpas davasını beraatle sonuçlandırmanızdır. Adalet terazisinin ayarını bozmayınız. Sebep olanlarla hesaplaşmanın kısmet olmasını diliyorum.”

Mehmet Uçar: Hrant Dink’in öldürüleceği bilgisine çalıştığım süre boyunca C Büroda şahit olmadım. Beraatımı istemiyorum” dedi. Yavuz Karakaya, “Hrant Dink’in ölümüyle ilgisi olmayan bir kamu personeliyim. Darbeci olduğum iddiası üzerine hukuk ilkeleri yok sayılarak, iftirayla kirletildim. Adaletin er geç telakki edeceğine inanıyorum

Muhittin Zenit: Hrant Dink’in öldürüleceğini haber veren istihbaratçıyım. Trabzon’dan tayin edildiğim halde Cinayetin çözülmesine de yardımcı oldum. Neden yargılandığımı anlamış değilim. Beraatımı istiyorum” derken; Veysel Şahin de, “Trabzon İstihbarat Şubede görev yapıyordum. Cinayetiyle ilgili yaşadıklarını adli makamlara kendi isteğiyle anlatan ilk kişiyim. Biz bu cinayet bilgisini cinayet sonrasında değil haberi ilk aldığımız anda amirlerimize bildirdik. Uzman çavuş olarak yapabileceğim her şeyi yaptım. Ben üstlerime bildirmekten başka bir şey yapamam. İddia makamının hakkımda gerçek olmayan suçlamalarından beraat talep ediyorum.”

Celalettin Cerrah: Bu dava ilk açıldığı zaman valiydim. Valiliğim göz önüne alınmadan yargılandım. Yargıtay’da yargılanmalıydım. Ben görevimi laikiyle yaptım. 47 yıl bu devlete hizmet ettim. Beraatımı talep ediyorum.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince yapılan yargılamada 14 Aralık 2020 tarihinde duruşma savcısı, 68 sayfalık esas hakkındaki mütalaasını dava dosyasına sunmuştu. Fetullah Gülen’in aralarında bulunduğu 13 firari sanığın dosyalarının ayrılmasını talep eden savcılık, 11 sanığın üzerine atılı suçlardan beraatini istemişti. Dava sürecinde hayatını kaybeden bir sanığın hakkındaki davanın düşürülmesini talep eden savcılık, 51 sanığın ise cezalandırılmasını istemişti.

Savcılık mütalaasında, dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in, ‘tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet, ‘silahlı terör örgütüne üye olma’, ‘resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek’ ve ‘görevi kötüye kullanmak’ suçlarından 18 yıl 3 aydan 31 yıla kadar hapse mahkum edilmesini istemişti. Mütalaada, İstihbarat Daire eski Başkanı sanık Ramazan Akyürek’in ‘tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsini isteyen savcılık, ‘silahlı terör örgütü kurma ve yönetme’, ‘resmi belgede sahtecilik’, ‘Resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek’ ve ‘görevi kötüye kullanma’ suçlarından 21 yıl 6 aydan 40 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etmişti.

Sanık gazeteci Ercan Gün’ün, ‘anayasayı ihlal’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet, ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar cezalandırılmasını talep eden savcılık, dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı sanık Ali Öz’ün ‘kasten öldürme’ ve ‘anayasayı ihlal’ suçlarından ayrı ayrı müebbet ve ‘resmi belgede sahtecilik’, ‘görevi kötüye kullanma’ ile ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçlarından 10 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını ve tutuklanmasını istemişti.

Mahkeme 10 Şubat’ta görülen duruşmada savunmaların tamamlanması nedeniyle dosyayı incelemek üzere, duruşmayı 5 Mart’a ertelemişti. 5 Mart günü görülen duruşmada, mahkeme başkanı Akın Gürlek, üye hakim Ferhat Şahin’in ameliyat olduğunu belirtmiş ve duruşma karar için bugüne ertelenmişti.

Hrant Dink’i saygıyla anıyoruz… – GÜN ORTASI