Hrant Dink anıldı: Tıpkı ‘öldür’ diyenler gibi katil de aramızda

Yayın tarihi: 19 Ocak 2024 Cuma 9:05 am - Güncelleme: 19 Ocak 2024 Cuma 6:49 pm

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 17. yılında öldürüldüğü yerde anıldı.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katledilişinin üzerinden 17 yıl geçti.

Hrant Dink, öldürülüşünün 17. yılında, ’23,5 Hafıza Mekanı’ olarak da bilinen, gazetenin İstanbul Şişli’deki eski binası olan Pangaltı Sebat Apartmanı önünde anıldı.

Anma öncesi yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“17 yıldır bu meydan ve mahkeme kapılarında çınlayan ‘Hrant için adalet’ sözümüz bu ülkedeki adalet mücadelesinin simgesi oldu. Bu meydan bir arada yaşama talebinin, halkların ve dillerin kardeşliğinin vücut bulduğu yer oldu. Ve bu meydanda 17 yıl boyunca bizimle birlikte olup kaybettiklerimiz oldu. Bugün aramızda olamayanlar oldu. Onların adına, adalet nöbetlerine, 19 Ocak’lara en çok emek veren Hrant Dink’in arkadaşı ve yoldaşı değerli gazeteci yazar Aydın Engin’i anmak istiyorum. Aydın Engin’in anısına saygılarla…

Ve bu 17 yıl boyunca Hrant için adalet talebini mahkeme salonlarında savunan avukatlar var. Dink ailesinin avukatları ve bu davanın müdahil avukatları. İlk günden bugüne, hala parçalanmış bir şekilde sürmekte olan davada fedakarca çalışan avukatlar. Bu mücadeleye en çok emek verenlerden biri Hrant’ın arkadaşı ve mücadele yoldaşı Avukat Hakan Bakırcıoğlu idi. Hakan’ı da kaybettik. Genç yaşında kaybettik. Hakan Bakırcıoğlu bu davanın o yüzlerce dosyası arasında, yüze yakın sanığın günler süren ifadeleri boyunca, suç unsurlarını bir araya getiren, mahkeme salonlarında adalete ulaşmış olmasak bile derli toplu bir şekilde bu dosyayı tarihe emanet eden, buna en çok emek veren insanlardan biridir. Değerli Hakan Bakırcıoğlu’nun anısına sevgilerimizi yolluyorum.”

“17 YAŞINDAKİ KATİL 17 YIL SONRA ARANIZDA”

Mater’in mesajında “Adalet yerine yine adaletsizlikle yüz yüze kaldığımız bir yıl daha. 17 yıl sonra 17 yaşındaki katil artık aranızda. Tıpkı ‘öldür’ diyenlerin aramızda olduğu gibi. Ne Hrant Dink cinayetinin arkasındaki karanlığı aramaktan vazgeçeceğiz ne de adalet talebimizden” ifadeleri yer aldı.

ÇİĞDEM MATER’İN MESAJI OKUNDU

“Hapishanede olduğu için bugün aramızda olamayanlar var. Onlar Hrant’ın arkadaşlarıydı. Bu ülkedeki eşitlik, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yer aldılar. Haksız, hukuksuz yargılamalara uğradılar. Hükümler giydiler. Hrant’ın arkadaşlarından adalet nöbetlerine ve 19 Ocak anmalarına en çok emek verenlerden arkadaşımız, kardeşimiz Çiğdem Mater’i anmak istiyorum. Gezi davasından hüküm giyen arkadaşlarımız arasında olan Çiğdem Mater tam 635 gündür cezaevinde” denilen açıklamada Mater’in anma için gönderdiği mesaj okundu.

Mater’in mesajından sonra, “Buradayız Ahparig”, “Hrant için adalet için” sloganları atıldı.

GEZİ TUTUKLULARI UNUTULMADI

Açıklamanın devamında şöyle denildi:

“Hrant Dink’in arkadaşlarından değerli Osman Kavala… Hukuksuz bir şekilde tutulduğu Silivri Cezaevi’nde altıncı yılını 79 gün önce doldurdu. Arkadaşlarımız Mine Özerdem, Can Atalay, Tayfun Kahraman tam 635 gündür cezaevindeler. Hiçbir suçu olmayan bu insanlar ağır cezalara çarptırıldı. Dün olduğu gibi bizimlesiniz. Sizin yeriniz burasıdır.”

“SENİ NE KADAR ÇOK ÖZLEDİK HRANT…”

Açıklamada şunlar söylendi:

“Hrant Dink doğru bildiğini söylemekten hiç vazgeçmeyen ama bunu karşısındakine kulak vererek onu asla suçlamadan ve empati kurarak yapan samimiyet timsali bir arkadaşımızdı. Sesinin gücü buradan geldi. Onun anısı ve Hrant Dink gibi insanların burada, bu ülkede bizimle beraber yaşamış olması evet bugün için iyimser olamasak bile gelecekten umutlu olmamızı sağlıyor. Ah senin yokluğunda umudumuzu korurken seni ne kadar çok özledik Hrant Dink… Faşizme inat kardeşimsin Hrant.

Trabzon’dan doldurulup yollanan tetikçi bu saatlerde Agos’un önündeydi. 19 Ocak 2007. Saat 15:05’te arkadan Hrant Dink’e sıktığı kurşunlarla onu buradaki kaldırıma düşürdü. Yine her yıl olduğu gibi Hrant Dink’in değerli ailesinin ve arkadaşlarının aşağıda Hrant Dink’in düştüğü noktada”

HRANT’IN ARKADAŞLARINDAN ÇAĞRI

Anmayı düzenleyen Hrant’ın arkadaşları bir çağrı metni yayınladı. Metinde şu ifadeler yer aldı.

“Hrant Dink cinayetinin tetikçisi 17 yıl önce Hrant Dink’i vurduğunda 17 yaşındaydı. Bugün serbestçe aramızda dolaşıyor. O gün vur diyenler hâlâ  görevlerinin başında. Yargılama adıyla utanç verici bir müsamere sergilendi. Hrant Dink Cinayeti bu memleketin tarihinde koca bir leke olarak duruyor.

İtiraz ediyoruz, isyan ediyoruz, adalet talep ediyoruz.

Yanyana, daha çoğalarak daha yüksek sesle isyanımızı dile getirmek ve cinayetin 17. yılında Hrant Dink’i anmak için 19 Ocak Cuma günü saat 15.00’te, 23,5 Hafıza Mekanı (eski Agos bürosu) önünde, onu vurdukları yerdeyiz.”

KATİLİ SERBEST

Hrant Dink’i gazete binasının önünde katleden Ogün Samast, 15 Kasım 2023’te koşullu salıverilme kapsamında Bolu F Tipi Cezaevi’nden tahliye edildi.

VALİLİK METRO SEFERLERİNİ KALDIRDI

İstanbul Valiliği’nin kararıyla, Sebat Apartmanı’nın bulunduğu bölgeye geliş için en fazla kullanılan güzergahlardan biri olan Osmanbey metro istasyonu işletmeye kapatılacak. İstasyon 14.30 ila 17.30 arasında işletmeye kapalı olacak.

KAPATILAN YOLLAR

Program nedeniyle Şişli’de bazı yollar trafiğe kapatılacak. İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada trafiğe kapatılacak yollar ve alternatif güzergahlar belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Halaskargazi Caddesi iki yönlü olarak trafiğe kapatılacaktır. (Osmanbey kavşaktan Taksim istikametine, Valikonağı caddesi kesişiminden Mecidiyeköy istikametine, Ergenekon Caddesi ile Halaskargazi Cadde kesişimi Pangaltı Kavşaktan Mecidiyeköy istikameti, Tavukçu Fethi Sokak (Ergenekon Cadde Girişinden), Saksı Sokak (Ergenekon Cadde Girişinden), Zafer Sokak çıkışı Halaskargazi Cad. Kesişimi Mecidiyeköy Meydan istikameti trafiğe kapatılacaktır.”

Alternatif yollar ise şöyle: Valikonağı Caddesi, Şişli istikametine Rumeli Caddesi Abide-i Hürriyet Caddesi ve Ergenekon Caddesi

Can Atalay Agos’a Hrant Dink’i yazdı: Ülkemiz için kardeşleşmenin sembolü

Kaynak: TELE1