HPV aşısı davasında gelişme: Mahkeme bilirkişi raporu istedi!

Yayın tarihi: 23 Kasım 2021 Salı 2:09 pm - Güncelleme: 23 Kasım 2021 Salı 2:10 pm

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin HPV aşısına ödenen ücretlerin iade edilmesi için SGK’ya açtığı davada aşının ücretsiz aşı takvimine alınması talep edildi. Mahkeme aşının fiyat tespiti ve bilirkişi raporunu istedi.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, geçtiğimiz temmuz ayında aşı yaptıran kadınlarla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurarak HPV aşıları için ödenen paraların iadesini talep etti fakat ret yanıtı aldı. Mahkemeye taşınan para iadesi sürecinde davanın duruşması bugün Ankara Adliyesi Balgat Ek Binası’ndaki 61’nci İş Mahkemesi’nde görüldü. Dava duruşması eksikliklerin giderilmesi, bilirkişi raporunun sunulması ve Türk Eczacılar Birliği’nin aşı fiyatına dair bilgi vermesi talep edilerek 25 Şubat 2022 tarihine ertelendi.

Kadın Dayanışma Komiteleri, Boyun Eğmeyen İlaç Emekçileri adına Eczacı Cem Kılınç, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer ve CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen de davaya destek olmak için gerçekleştirilen açıklamaya katıldı.

Açıklamada söz alan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Avukat Müjde Tozbey Erden davanın eksiklerin giderilmesi için ertelendiğini duyurdu. Erden, HPV aşısının ulusal aşı programına dahil edilmesi, tüm kadın ve erkeklerin ücretsiz aşılanması gerektiğini, dernek olarak davayı takip etmeye devam edeceklerini söyledi.

Kadın Dayanışma Komiteleri adına “Kusura bakmasınlar! Piyasacılık ve gericilik öyle istiyor diye yaşam hakkımızdan, aşı hakkımızdan, sağlık hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz” diyen kadınlar davayı takip edeceklerini ilan ettiler.

‘Hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz, aşı hakkımızı istiyoruz’
Ankara Kadın Dayanışma Komiteleri’nin “Aşı hayat kurtarır! Hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz ve aşı hakkımızı istiyoruz!” başlıklı açıklaması şöyle:

HAYATLARIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ, AŞI HAKKIMIZI İSTİYORUZ!

Bugün burada, HPV aşısı ile aşılanan kadınların SGK’ya yaptığı ücret iadesi başvurusunun reddedilmesi üzerine açılan bir davanın takipçisi olmak üzere buluştuk.

HPV virüsü kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabilen, her yıl yüzbinlerce kadının hastalanmasına ve binlerce kadının ölmesine neden olan bir virüstür. Kadınların hayatına mal olabilen bu virüsün tanı ve tedavi süreci hem bireylere hem de kamuya da milyarlarca liraya mal olmaktadır. Oysa aşılanma ile HPV virüsünün neden olduğu hastalık ve kanserlerin önlenmesi mümkündür. Ama aşılamayı akıldışı bir şekilde bir maliyet olarak gören iktidar, her konuda olduğu gibi sağlık hizmetini de piyasaya terk etmekte, maliyeti bireylere yüklemektedir.

Ülkemizde tam doz HPV aşısı olabilmenin maliyeti kişi başı 2000 liranın üzerindedir. Geçim sıkıntısının tüm toplumun ana gündemi haline geldiği, emekçilerin açlık ve yoksullukla boğuştuğu günümüzde emekçi bir kadının, bir öğrencinin bu aşıya erişmesi söz konusu bile değildir! Oysa bu aşı ulusal aşı takvimine alınsa, kadın erkek herkes erken yaşlardan itibaren ücretsiz olarak aşılansa, binlerce kadının ölümünün engellenmesi ve hastalanması engellenecek, kadınların bir de hastane koridorlarında yaşam mücadelesi vermesine gerek kalmayacaktır!

İşte bu soruna dikkat çekmek için örgütlenen bir HPV aşı dayanışması, bugün artık Kadın Dayanışma Komiteleri’nin doğrudan içinde olduğu “HPV Aşısı Ücretsiz Olsun” talebine dönüşmüştür. Bizler, Kadın Dayanışma Komiteleri olarak, aylardır Türkiye’nin farklı yerlerinde HPV ve aşı hakkı üzerine etkinlikler düzenliyor, “Aşı hayat kurtarır, ücretsiz ve patentsiz olmalıdır” diyerek özellikle kadın sağlığı için çok önemli olan bir konuda bir hak mücadelesi veriyoruz. HPV’nin cinsel yolla bulaşan bir hastalık olması nedeniyle toplum sağlığının bir bileşeni olarak kabul edilmesini engellemeye çalışan gerici zihniyetin tam karşısında, bir de HPV aşısı üzerinden kadının yaşama hakkına dikkat çekiyoruz.

Kusura bakmasınlar! Piyasacılık ve gericilik öyle istiyor diye yaşam hakkımızdan, aşı hakkımızdan, sağlık hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz! HPV aşısının ulusal aşı programına eklenmesi talebinden vazgeçmeyecek, bugünkü gibi ilerleyen günlerde görülecek olan diğer davaların da takipçisi olacağız! Bu davalar bizler için toplumun sağlık hakkı, kadının yaşam hakkı mücadelesinde bir uğraktır. Ve kadınlar haklarının takipçisi, kazanımlarının bekçisi, ülkemizin aydınlanma mücadelesinde dayanışmanın simgesidir!

Aşı hayat kurtarır! Hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz ve aşı hakkımızı istiyoruz!