HPV aşılarına ödenen ücret geri talep edilebilecek!

Yayın tarihi: 23 Ocak 2022 Pazar 4:16 pm - Güncelleme: 23 Ocak 2022 Pazar 4:16 pm

Rahim ağzı kanseri başta olmak üzere 10 kanser türünün tedavisinde kullanılan HPV aşısından alınan ücret geri talep edilebilecek.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Avukat Müjde Tozbey Erden, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) açılan davaya ilişkin gelişmeleri aktardı. Erden, “Açtığımız davalarda haklı olduğumuz HPV aşısının kız ve erkek çocukları için kadınlar ve erkekler için kesinlikle gerekli olduğu ve hastalığı önleyebildiği ortaya çıkmış durumda” ifadelerini kullandı.

HPV virüsünün neden olduğu başta rahim ağzı kanseri olmak üzere 10 kanser türü var ve bunlar HPV aşısıyla önlenebiliyor. Ancak bu pahalı aşıyı SGK karşılamıyor. Önce Çocuklar  ve KadınlarDerneği ise HPV aşılarından alınan ücretin geri iadesi için hukuki süreç başlattı. Bilirkişi heyeti SGK’nın aşı ücretini ödemesi yönünde ortak görüş sundu. Diğer ülkelerde ücretsiz karşılanan aşının Türkiye’de 3 dozuna 2 bin 100 lira isteniyor. Önce Çocuklar ve Derneği tarafından açılan davada ödenen ücretlerin iadesi talep edildi. Dava dernek lehine sonuçlanırsa aşının SGK kapsamına alınması da beraberinde gelebilir.

Başlatılan süreçte yaşanan gelişmeleri Müjde Tozbey Erden açıkladı. Erden şunları söyledi:

“Bizim açtığımız davalarda haklı olduğumuz HPV aşısının kız ve erkek çocukları için kadınlar ve erkekler için kesinlikle gerekli olduğu ve hastalığı önleyebildiği ortaya çıkmış durumda. açtığımız 23 ayrı davada uzman görüş mütalaası istendi. Bir kadın doğum uzmanı sosyal güvenlik uzmanı ve eczacı tarafından mütalaalar” istendi.

Sera Kadıgil’den Sağlık Bakanlığı’na HPV sorusu: Neden ücretsiz değil?