Honda, 3D yazıcı sitelerine dava açaıyor

Yayın tarihi: 19 Nisan 2022 Salı 10:00 am - Güncelleme: 18 Nisan 2022 Pazartesi 5:41 pm

Japon otomobil üreticisi Honda, arabalarına ait parçaların şablonlarını paylaşan 3D yazıcı sitelerine dava açarak bu modelleri internet kaldırtmaya başladı.

3D yazıcılar özellikle otomotiv sektöründe daha kolay ve düşük maliyetli çözümlerin önünü açtı. 3D yazıcılar ile üretilen otomobil parçaları ve aksesuarlar, otomotiv dünyasında bir süredir kullanılıyor. Öyle ki bazı otomobil şirketleri araba parçalarının şablonlarını paylaşarak 3D yazıcı şirketleri ile işbirliği yapıyor. Ancak her araba şirketi için aynı yaklaşım geçerli değil. Zira Honda tam tersi bir yaklaşım sergiliyor. Japonya merkezli şirket, 3D yazıcı şirketlerine ve sitelerine dava açarak araçları için hazırlanan şablonların erişimden kaldırılmasını istiyor. Böylece bu parçaların 3D yazıcılar ile üretilmesine engel olmak istiyor.

Honda

3D yazıcılar için modellerin ve şablonların paylaşıldığı Printables’ı kullanan pek çok kişi, Honda araçlarına ait modellerin ve şablonların neredeyse tamamının bir anda internet sitesinden kaldırıldığını fark etti. Kaldırılan modeller arasında bagaj kulpu, su haznesi kapağı, bardak tutacağı gibi parçalara ait şablonlar yer alıyor. Üstelik sadece Honda’ya ait olan parçaların modellerin değil, markanın araçlarıyla uyumlu olan tüm modeller kaldırdı.

Bu durumun ortaya çıkmasının ardından Printables tarafından paylaşılan bilgiler, tüm bu modellerin Japon otomobil üreticisinin yasak süreç başlatması üzerine kaldırılmak zorunda kaldığını ortaya çıkardı.

Meta’nın AR gözlükleri 2024 yılına kalabilir