Hollanda’da sadece Türkçe bilen ‘depremzede çocuk’ gizemi! Suriyeli iddiası

Yayın tarihi: 25 Mayıs 2023 Perşembe 8:00 pm - Güncelleme: 26 Mayıs 2023 Cuma 4:49 am

Hollanda’da sadece Türkçe bilen 5 yaşında bir çocuk bulundu. Çocuk, 6 Şubat depremlerinden sağ çıktığını, ailesinin de Türkiye’de olduğunu söyledi. Çocuğun sadece Türkçe bilmesine karşın Türk vatandaşı olmadığı öğrenildi. Yetkili makamlar çocuğun Suriyeli olma ihtimali üzerinde duruyor.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Maastricht kentinde yalnız halde bulunan, “Türkiye’den geldiğini ve depremzede olduğunu” söyleyen çocuğun, Türk vatandaşı olmadığını açıkladı.

Sadece Türkçe konuşan ve ailesinin Türkiye’de olduğunu söyleyen çocuğun büyük olasılıkla Suriye uyruklu olabileceği belirtildi.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Maastricht polisi tarafından yalnız halde bulunan çocukla ilgili olarak Perşembe sabahı Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği’ne bilgi verdi.

“NEREDEN GELDİĞİ ARAŞTIRILIYOR”

Büyükelçi Selçuk Ünal, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Hollanda Dışişleri Bakanlığı, söz konusu çocuğun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmadığını bildirmiştir. Tarafımıza, çocuğun hangi uyruklu olduğunun ve nereden geldiğinin halen İçişleri ve Adalet Bakanlığınca araştırıldığı belirtildi” dedi.

Ünal, çocuğun sadece Türkçe konuşabildiğinin fark edilmesi üzerine Türk asıllı polislerle görüştürüldüğünü öğrendiklerini bunun üzerine hangi sosyal hizmet merkezinde olduğunu araştırdıklarını söyledi.

“BÜYÜKŞEHİRDE TEK BAŞINA”

BBC Türkçe’nin haberine göre; Türkiye’den geldiğini belirten çocuğun büyük olasılıkla Suriye asıllı olabileceğini aktardı.

Kaynaklar, çocuğun anne ve babasının Türkiye’de olduğunu söylemesi ve sadece Türkçe konuşuyor olması nedeniyle polis tarafından Türk vatandaşı sanıldığını vurguladı.

Hollanda’nın güneyindeki Maastricht kentinde geçen Pazartesi akşamı yalnız halde bulunan çocukla ilgili gelişme, polisin Instagram hesabından “Büyükşehirde tek başına” başlığıyla duyurulmuştu.

“ANNE VE BABAM DEPREMDE YARALANDI”

Maastricht polisinin paylaşımında, Türkçe konuşan ve hiç Hollandaca bilmeyen çocuğun, Türkiye kökenli bir polisle sohbet ettiği belirtilerek, şunlara yer verilmişti:

“Türkiye’den geldiğini anlatan çocuk, anne ve babasının ülkelerinde olduğunu, ikisinin de 6 Şubat’taki depremde yaralandığını söyledi.”

Karakolda yemek ve dondurma ikram edilen çocuk, daha sonra sosyal hizmet uzmanlarına teslim edilerek, bir sığınma merkezine gönderilmişti.

Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği, konunun aydınlatılması için Hollanda Dışişleri Bakanlığı ve emniyet makamları nezdinde girişim başlatmıştı.

Deprem bölgesinde Çocuk hakları alanında çalışan gönüllülerden oluşan Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi’nden Hatice Kapusuz, Hollanda’da yalnız başına bulunan çocukla ilgili olarak insan kaçakçılığı endişesini dile getirmişti.

“REFAKATÇİSİ OLMADAN GELMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

Kapusuz, 5 yaşındaki bir çocuğun refakatçisi olmadan hava yoluyla Hollanda’ya gelmesinin mümkün olmadığını vurgulayarak, refakatçisi olmayan çocukların insan kaçakçılarının eline düşmesinden endişe ettiklerini vurgulamıştı.

Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi’ne göre, afet bölgesinde yeterli koruyucu politikalar uygulanmadığı için, çocuklar açısından insan kaçakçılığı riski devam ediyor.

Depremzede olduğunu söyleyen 5 yaşındaki Türk çocuk Hollanda’da tek başına bulundu

ÖNCE ÇOCUKLAR VE KADINLAR DERNEĞİ’NDEN AÇIKLAMA

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, Hollanda’da yalnız başına sokak ortasında bulunan 5 yaşındaki depremzede Türk çocuğa ilişkin yaptığı açıklamada, yetkilileri göreve çağırarak “5 yaşındaki bir çocuğun deprem bölgesinden Hollanda’ya nasıl gidebildiği ve neden yalnız bulunduğu hususunda ivedilikle araştırma yapılmalı ve sorumluları soruşturulmalıdır” ifadelerine yer verdi.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde birçok kayıp ihbarı neticesinde enkazdan çıkartıldığı bilinen çocukların çeşitli nedenlerle ailelerine teslim edilemediğine vurgu yapılan açıklamanın devamında şunlara yer verildi:

“Çocuklarını arayan ailelere resmi kurumlar tarafından haftalarca yanıt verilememiştir. Sahadan iletilenlere göre, enkazdan sağ kurtarılan çocuklarımızın resmi kurumlara bildirimlerinin yapılmadığı ve kayıtlara geçmesinin sağlanamadığı örnekler bildirilmiştir.

Derneğimize ve başka kurumlara refakatsiz çocuklarımızın yetkili devlet kurumlara değil, çocukların akrabaları olduğunu söyleyen kimselere, tarikatlara veya organ mafyalarına da teslim edildikleri yönünde ihbarlar yapılmıştır. Kamuoyuna da yansıyan birçok olay karşısında devlet yetkililerinin kayıtsız kaldıklarını ortadadır.
Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği olarak Kahramanmaraş depremlerinin ardından refakatsiz çocukların deprem sonrasında kaçırılabileceklerine dair kaygılarımızı kamuoyu ile paylaşmış ve kamu davası açılması amacıyla suç duyurularında bulunmuştuk.

Hollanda’nın Maastricht kentinde deprem mağduru olduğunu söyleyen 5 yaşındaki çocuğun yalnız başına bulunması bu yöndeki kaygılarımızı pekiştirmektedir. Yaşanan elem olay ile çocukların kaçırılması ile ilgili endişelerimizin haklı olduğu ortaya çıkmış, ne yazık ki ülkemizde insan kaçakçılığının denetlenmediğini göstermiştir.

Refakatsiz çocukların nereye ve kimlere teslim edildiğine ve halen kayıp durumdaki çocuklara ilişkin kamuoyuna bilgilendirme yapılmalı, 5 yaşındaki bir çocuğun deprem bölgesinden Hollanda’ya nasıl gidebildiği ve neden yalnız bulunduğu hususunda ivedilikle araştırma yapılmalı ve sorumluları soruşturulmalıdır.

Yetkilileri göreve çağırıyoruz. Çocuklarımız sahipsiz değildir.”

ORGAN MAFYASI İDDİASINA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞLARDI

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği depremden sonra refakatsiz çocukların tarikatlar tarafından kaçırıldığı, kendilerini aileleri olarak tanıtan kişilere veya organ mafyalarına teslim edildiğine dair iddialar üzerine suç duyurusunda bulunmuştu.

 

Depremzede olduğunu söyleyen 5 yaşındaki Türk çocuk Hollanda’da tek başına bulundu